'Matbaacı ve reklamcıların yılbaşı beklentisi boş çıktı'


Mersin Matbaacılar Odası Başkanı Bora Tugay, matbaacıların ve reklamcıların yılbaşı beklentisinin boş çıktığını belirtti. Önceki yıllarda yaşanan yılbaşı yoğunluğunun son birkaç yıldır yaşanmadığına dikkat çeken Tugay, "Matbaa ve reklamcılık sektörü zor durumda. Acil olarak eylem planı hazırlanması şart." dedi.

Mersin Matbaacılar Odası Başkanı Bora Tugay, Mersin'de matbaa ve reklamcılık sektörünün yılbaşındaki beklentisi birkez daha boşa çıktığını vurguladı. "Önceden matbaalarımız yılbaşı ve promosyon dönemlerinde 24 saat çalışırdı." diyen Tugay, bu yoğunluğun son yıllarda yaşanmadığına dikkat çekti. Tugay, "Şimdi esnafımız gündüz bile iş bulmakta zorlanıyor." ifadesini kullandı.

KÜÇÜK ESNAF ÖNÜNÜ GÖREMİYOR

Söz konusu durumdan özellikle küçük esnafın çok büyük bir şekilde etkilendiğini belirten Tugay, 'çantacı' olarak tabir edilen ve bu işi korsan olarak yürüten kişilerin de bu durgunlukta payının olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda matbaacıların ve reklamcıların en çok şirket promosyonlarından para kazandığını, ancak yeni düzenlemeyle eczane ve akaryakıt istasyonları gibi işletmelerin promosyon kullanmadığını da söyleyen Tugay, "Bu durum elbette bizi sıkıntıya soktu. Küçük esnaf 'önümüzü göremiyoruz' mantalitesi taşıyor. Bu da bizim işlerimizin düşmesine neden oluyor. Promosyon yaptıran işletmeler de bu işi İstanbul, Ankara gibi büyük illerde yaptırıyor. Böylece Mersin'deki küçük esnaf iş bulmakta zorlanıyor." şeklinde konuştu.

HÜKÜMET TEŞVİK SAĞLAMALI

Teknolojinin getirdiği yeniliklerin de bu düşüşte etkili olduğunu söyleyen Tugay, şöyle devam etti: "Küçük esnaf maalesef teknolojiyi yeterince takip etmekte zorlanıyor. Çünkü teknolojiyi takip edebilmesi için para kazanması gerekiyor. Ben günlerce matbaa makinasını çalıştırmayan esnaf arkadaşlarımızı tanıyorum. Bu esnaf nasıl teknolojiyi takip edecek. Bu hususta hükümetin acil bir eylem planı hazırlaması şart. Aksi takdirde küçük esnaf bitme noktasına gelecek. Bu durumda devletin sağlayacağı teşvikler ile matbaacı ve reklamcı esnafı teknolojiye daha çok uyumlu olmaları sağlanmalı. Ancak ve ancak büyük işletmeler ile küçük esnaf böyle mücadele edebilir."
CİHAN
<< Önceki Haber 'Matbaacı ve reklamcıların yılbaşı beklentisi boş... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER