Meclis'te 26. dönem Baykal başkanlığında başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 26. dönemi 'en yaşlı üye' sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal başkanlığında başladı.

Meclis'te 26. dönem Baykal başkanlığında başladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 26. dönemi bugün saat 15.00'de yemin töreniyle başladı. Meclis'te birleşimi 'en yaşlı üye' sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetiyor.

Milletvekillerinin yemin etme törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu üyeleri, Yüksek Yargı temsilcileri ve yabancı misyon şefleri ile eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve milletvekillerinin aileleri katıldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş dışında grubu bulunan diğer siyasi partilerin genel başkanları Meclis'te hazır bulundu.

Yemin töreni öncesi İstiklal Marşı okundu. Ardından ise Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal, bir konuşma yaptı. 1 Kasım seçimlerinde tek başına bir partinin iktidar olmasının uzlaşı arayışının sona erdiği anlamına gelmeyeceğini belirten Baykal, bölgede tarihsel bir kırılmanın olduğu bir dönemde görev yapılacağını hatırlattı.

Konuşmasının ardından Baykal, milletvekilliği yeminini etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Suruç ve Ankara başta olmak üzere terör eylemlerinde ölenler için bir dakikalık saygı duruşu yapılmasını istedi. Ancak Baykal, Meclis'in henüz tam anlamıyla göreve başlamadığını belirterek teklifi kabul etmedi.

Daha sonra milletvekilleri kürsüye çıkarak tek tek ant içip görevlerine resmen başlıyor.

MHP'NİN YERİNE HDP OTURDU

TBMM'de 26. Dönem bugün milletvekillerinin yemin etmesiyle başladı. Yeni yasama dönemine ise Genel Kurul'daki oturma düzeni damgasını vurdu. MHP'nin daha önce oturduğu yerde HDP'li vekiller yer aldı.

BAYKAL'DAN DAVUTOĞLU'NA: BURADA DA MECLİS KURULUYOR

Baykal'a "Başbakan Davutoğlu yemin edip Külliye'ye çıkacağını söylüyorlar ama böyle bir talep geldi mi, ilk yemini Başbakan mı yapacak?" sorusu yöneltildi. Baykal, şöyle konuştu: "Bu konuda Anayasa, İçtüzük çok net bir düzenleme yaptı. Mazereti olan milletvekilleri mazeretlerini başkana bildirirler. O çerçevede gereken yapılır. Meclis yemin töreni, benim ilk yemini yapmamla başlayacaktır. Daha sonra engelli milletvekili arkadaşlarımızı öncelikle alacağız, bu Meclis teamülüdür. Oradan sonra talebi olanlar bildirirler. Ama genellikle acelesi olan milletvekilleri Ankara'da Atatürk'ün adının okunmasına kadar sabrederler. Ve ondan sonra taleplerini yaparlar. Meclis Başkanlığı da elbette gereğini yerine getirir. Devlet işlerini aksatmamak için."

Bir gazetecinin "Size talep gelirse bu şekilde mi uygulayacaksınız, Ankara'dan sonra mı vereceksiniz." sorusu üzerine ise "Tabi. Daha önce yemin etme arzusunu ifade ederse onu da değerlendiririm. Bana öyle bir arzu henüz yansımadı. Yansırsa bir anlarız, dinleriz hangi acele iş." diye konuştu.

Davutoğlu'nun hükümeti kurma görevini almak için böyle bir talepte bulunacağının söylenmesi üzerine ise Baykal, "Burada da Meclis kuruluyor şimdi, Meclis faaliyete geçiyor. Meclis'e saygı göstermek herkesin, hepimizin öncelikli görevi olmalıdır. İşler öyle başlar. Doğru yola çıkalım. Önce Meclis. Meclisimiz harekete geçirmek üzereyiz bunu yapalım." ifadelerini kullandı.

VEKİLLERİNİN ODALARINA İLGİNÇ NOT

TBMM'de milletvekillerinin odalarına, "Yemîn etmezsin ettirme Türküm Doğruyum ile başla" şeklinde bir yazı bırakıldı.

GENEL KURUL ÖZEL EĞİTİMLİ KÖPEKLERLE ARANDI

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 26. dönemi bugün saat 15.00'da yemin töreniyle başlıyor. Meclis'i 'en yaşlı üye' sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal açacak. Milletvekilleri kürsüye çıkarak tek tek ant içecek ve görevlerine resmen başlayacak. Geçici hükümetin görevi sona erecek.

Yemin töreni öncesi ise Meclis'te tüm hazırlıklar tamamlandı. Milletvekilleri yemin töreni öncesinde TBMM Genel Kurulu, polis tarafından özel eğitimli köpek ile arandı. TBMM kampüsü genelinde güvenlik en üst seviyeye çıkartıldı. Özel eğitimli polis köpeği de Genel Kurul'da tüm sıraları aradı.

TBMM Genel Kurulu'nda siyasi parti gruplarının oturma düzeni de değişti. TBMM'de AK Parti'nin 317, CHP'nin 134, MHP'nin 40, HDP'nin ise 59 milletvekili var. Bu sebeple sol başta yine AK Parti, onun yanında CHP milletvekilleri oturacak. Fakat HDP ve MHP milletvekilleri yer değiştirecek. HDP Meclis'te en çok milletvekiline sahip üçüncü parti olduğu için, milletvekilleri daha önce MHP'ye ait olan koltuklarda oturacak. En sağda ise MHP grubu yer alacak.

MECLİS BAŞKANLIĞI İÇİN ADAYLIK BAŞLIYOR

Yemin töreninden sonra ilk Meclis başkanı seçilecek. Adaylık için 17 -21 Kasım tarihleri arasında yapılacak başvurulardan sonra 22-23 Kasım'da seçim yapılacak. İlk iki turda 367 milletvekilinin oyunu alan aday Meclis Başkanı seçilecek. İki turda kimse seçilemezse üçüncü turda 276 oy alan aday Meclis Başkanı olacak.
<< Önceki Haber Meclis'te 26. dönem Baykal başkanlığında başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER