Milli Eğitim müdürlüğü önüne tahta koyup Iraklı Türkmen çocuklara ders anlattı


Türkiye'de yaşayan Iraklı Türkmenlerin çocukları eğitimden mahrum. Irak'ta yaşanan savaş ve IŞİD'den kaçarak Türkiye'ye sığınan çok sayıda çocuğun okullara alınmamasına tepki gösteren Türkiye Kamu Sen'e Bağlı Türk Eğitim Sen Bursa şubesi, Bursa Milli Eğitim müdürlüğü önünde çocuklara eğitim verdi. Milli Eğitim müdürlüğü'nün önüne kurulan tahtada çocuklara ders anlatan Türk Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, ilk dersin 'hayat bilgisi' olduğunu anlattı. Iraklı Türkmen çocukların eğitim sorununun çözülmemesi halinde haftada bir günü milli eğitim müdürlüğü önü olmak üzere kendi imkanları ile eğitim vereceklerini belirten Türkoğlu, başta Bursa valisi olmak üzere, milli eğitim müdürlüğünü göreve çağırdı.

Bursa'da bulunan Iraklı Türkmen mültecilerin eğitim ve sağlık haklarını olmadığını belirten Selçuk Türkoğlu, ilköğretim çağındaki öğrenciler önünde basın açıklaması yaptı. Eğitimin en temel ve insani haklardan biri olduğunun altını çizen Türkoğlu, her ne sebeple olursa olsun eğitim çağındaki çocukların yaşadıkları yerlerde eğitimden mahrum bırakılmaları, yaşıtları okula giderken kendilerinin okulsuz kalmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

BU ÇOCUKLAR BİR YILDIR OKUL GÖRMEDİ

Hiç bir çocuğun kendi kaderini, kimliğini ve yaşadığı ülkeyi seçme imkanına sahip olmadığının altını çizen Türkoğlu, "Bursamızda Irak'ın Musul, Telafer şehrinden IŞİD ve savaş tehdidi ile kaçarak ülkemize sığınan Irak'lı Türkmen soydaşlarımızın dindaşlarımızın, diğer yüzbinlerce mültecinin aksine eğitim sağlık gibi haklardan faydalanamaması kabul edilemez. Bir taraftan binlerce Suriyeli, Iraklı mülteciye geçici kimlik kartları verilerek her haktan faydalanması sağlanmakta, diğer tarafta ise Iraklı Türkmen soydaşlarımızın hem geçici kartlarının, hem de insani ikametlerinin verilmemesi ciddi bir mağduriyete sebep olmaktadır." dedi.

Bu çocukların bazılarının bir yıla yakın süre okul yüzü görmediğinin altını çizen Türkoğlu, şunları söyledi: "Bununla alakalı okul yetkilileriyle, milli eğitim yetkileriyle, yabancılar şubesiyle ve en son göç idare müdürlüğü ile görüşmeler yaptık. Talebimiz şu; bu çocuklar okula gitmek istiyor. Kendi yaşıtları okula giderken bu çocuklar eve ve sokağa hapis haldedir. Bütün mülteciler misafirimizdir, başımızın üstündedir. Ancak bir kısmı okula giderken, diğerlerinin okulsuz kalması kabul edilemez."

Selçuk Türkoğlu, Iraklı Türkmen çocukların eğitim sorununa Bursa valiliği, milli eğitim müdürlüğü ve göç idaresinin bir çözüm bulmasını isterken, "Aksi takdirde biz Türk eğitim senli öğretmenler olarak bu çocuklara ders vereceğiz, biz bu çocukları eğitimden mahrum bırakmayacağız. Her hafta bir günü burada olmak kaydıyla bu çocuklarımızın eğitimini üstleneceğiz." şeklinde konuştu.

Selçuk Türkoğlu, adından tahtanın başına geçerek Iraklı Türkmen mültecilere ilk ders olarak 'okula gitmek istiyorum' konulu hayat bilgisi dersini verdi.

Ellerinde okul istediklerine dair dövizler taşıyan Türkmen öğrenciler ise savaştan kaçarak Bursa'ya geldiklerini belirterek, yetkililerden okul istedi.

Iraklı velilerde kendilerinin de öz be öz Türk ve Müslüman olduklarını belirterek yetkililerden kendilerine yardımcı olmalarını talep etti. CİHAN
<< Önceki Haber Milli Eğitim müdürlüğü önüne tahta koyup Iraklı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER