Mültecilere en çok bizim kucak açmamız lazım!


Göç uzmanı ve Berlin'de kısaca BWK olarak bilinen Kreuzberg Meslek Eğitim Merkezi'nin kurucusu ve yöneticisi Nihat Sorgeç Almanya'da yaşayan Türk kökenlilerin de mülteci sorununa sahip çıkması gerektiğini söyledi. Mültecilerin içinde bulunduğu kadar kötü koşullarda olmasa bile ekonomik şartlardan ötürü bu ülkeye gelmiş bir kitlenin mensubu olduğunu belirten Sorgeç, "Yabancı bir ülkeye göç etmenin ne anlama geldiğini en iyi bizler biliyoruz. Mültecilere en önce bizim yardımcı olmamız gerekiyor." dedi.

Nihat Sorgeç şöyle devam etti: "Başta Suriyeliler olmak üzere bu insanların hepsi savaştan kaçarak çocuklarına daha iyi bir istikbal sağlamak için, daha iyi ve huzurlu bir hayat yaşamak için türlü zahmetlere katlanarak buraya geldiler. Böyle yaşamak istemek tüm insanların hakkıdır. Zamanında bizim babalarımız annelerimiz de böyle yaptılar. Bize iyi birer gelecek sağlamak için binlerce kilometreyi, akrabalarını, ortamlarını, eşi-dostu, sevdikleri yöreleri, sevdikleri doğayı bırakıp buraya geldiler. Hatta çocuklarını başkalarına emanet edip geldiler. Hepsi daha iyi bir yaşam içindi. Bu bakımdan mültecileri en iyi bizim anlamamız ve en geniş anlayışı ve hoşgörüyü bizim göstermemiz gerekiyor."

SEÇMENLER PARTİLERİNE GÖRE HAREKET EDERLER

Alman politikacılara da seslenen göç uzmanı Nihat Sorgeç toplumda mültecilere yönelik olarak olumlu bakış açısı kazandırılması gerektiğine işaret etti. Olumlu bakış açısının mültecilerin hem yerleşik toplum tarafından kabulünde hem de topluma uyumunda önemli bir rol oynayacağını kaydeden Sorgeç bazı siyasetçilerin mülteci sorununu kendi çıkarları doğrultusunda, seçmen kazanmak amacıyla kullandığını ve insanları telaşa sürükleyen, tedirgin eden açıklamalar yaptığını söyledi. "Bunu yapan siyasetçiler çok tehlikeli bir oyun oynadıklarını bilmeliler." diyen Sorgeç "Seçmenler herhangi bir konuda partilerinin takındığı tavra göre hareket ederler. Burada demagoji yapılıp, insanlar mültecilere karşı tutum içine yönlendirilirlerse halimiz kötü olur. Doğrusu, ben bundan endişe duymaktayım. İnşallah tüm politikacılar akıllarını başlarına toplarlar ve oy uğruna demagoji yapmazlar." dedi.

TÜM KESİMLER HASSAS DAVRANMALI

Mültecilere yönelik olumlu havanın değişmeye başladığını, yabancı düşmanı ve ırkçı Pegida'nın düzenlediği gösterilere katılan göçmen ve mülteci karşıtlarının sayısının yine on bine yaklaştığını belirten Nihat Sorgeç mültecilerin barındığı yerleşim birimlerine yönelik kundaklamalarda da artış gözlendiğini de sözlerine ekledi bunun çok tehlikeli bir gelişme olduğunu ifade ederek, bu konuda, Almanya'da yaşayan değişik uluslardan göçmenler de dahil olmak üzere, toplumun tüm kesimlerini "hassas" davranmaya çağırdı.

Türk kökenlilerde de mültecilere yönelik önyargıların varlığına dikkat çeken NihatSorgeç "Bizler de 'mülteciler bizim işyerlerimizi ellerimizden alacaklar' diye düşünürsek, onlara önyargılı davranırsak bizim de Pegidacılardan farkımız kalmaz." şeklinde konuştu ve "Mültecilere hoşgörülü davranmamız lazım, onlara kültürümüze layık misafirperverliğimizle yaklaşmamız lazım" tavsiyesinde bulundu.

Türk kökenlilerin de mültecilere yardım etmeleri gerektiğini önemle belirten Sorgeç "Hepimiz bu taşın altına elimizi koyalım. Herkes yapabildiği kadar, kendi olanakları çerçevesinde yardım etmeli diye düşünüyorum" diyerek kurucusu olduğu Antakya Derneği olarak mültecilere bağış toplamak amacıyla bu Pazar günü bir etkinlik düzenleyeceklerini duyurdu. CİHAN
<< Önceki Haber Mültecilere en çok bizim kucak açmamız lazım! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER