O akademisyenlere soruşturma

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin hazırladığı bildiriye imza atan akademisyenlere tek tek soruşturma açılıyor.

O akademisyenlere soruşturma

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi 11 Ocak'ta Ankara ve İstanbul'da düzenledikleri eş zamanlı açıklamalar ile "Bizler bu suça ortak olmuyoruz" başlıklı bir bildiriyi duyurmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından bildiriye imza atan akademisyenler hakkında soruşturma açılmaya başlandı.

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' tarafından yayınlanan bildiriye imza atan üniversitede görevli 3 akedemisyen hakkında soruşturma başlattıklarını belirtti. 'Bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak bu suça ortak olmayacağız' başlıklı bildiriye AİBÜ'de görevli Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzeları ve Dr. Ülkü Güney de imza attı. Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, bildirinin içeriğinin devlete karşı olmasının anlam taşıdığını belirterek, "Bu bildiriyi onaylamamız, kabul etmemiz mümkün değil. Akademisyenlerimizin böyle bir bildiriye imza atması da kabul edilebilir bir durum değil. Haklarında mevzuata göre gerekli soruşturmalar başlatıldı, yürütülecek" dedi. Prof. Dr. Coşkun, üniversiteden emekli bir profesörün de bildiriye imza attığını, hukukçularla görüştüğünü, onunla ilgili bir işlem yapamadıklarını söyledi.

BARTIN ÜNİVERSİTESİ

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nce yayınlanan bildiride imzası bulunan Yrd. Doç. Dr. Hülya Doğan hakkında, 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla soruşturma başlattı. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı Medya İletişi Bürosu tarafından yapılan ve Başsavcı Seyfullah Öselmiş'in imzası bulunan yazılı açıklamada, bildiriyi imzalayan akademisyenler arasında bulunan Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Doğan hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ

TÜRKİYE genelinde bin 128 akademisyen tarafından yayınlanan 'Bu suça ortak olmayacağız' bildirisinde imzası bulunan Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Çeliksöz bu görevinden istifa etti. Hakkında soruşturma başlatılan Prof. Dr. Çeliksöz, öğretim üyeliği görevini ise sürdürecek. Doğuda terörle mücadele eden devleti katliam yapmakla suçladığı ileri sürülen bildiride imzası bulunan akademisyenler arasında yer alan Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Çeliksöz gelen tepkiler üzerine görevinden istifa etti. 4 yıl önce profesörlük unvanı alan ve 2.5 yıldır Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü görevini yürüten Prof. Dr. Ali Çeliksöz'ün tepkilerin ardından kendi isteğiyle görevinden ayrıldığı öğrenildi. Prof. Dr. Çeliksöz'ün üniversite yönetimini zorda bırakmamak için idari görevinden istifa ettiği belirtilirken, üniversitedeki öğretim üyeliği görevini ise sürdüreceği öğrenildi. Bu arada Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü Rektörlük hukuk müşavirliği tarafından bildiriyi imzalaması nedeniyle Prof. Dr. Çeliksöz hakkında soruşturma başlatıldı. İstifa eden Prof. Dr. Çeliksöz'ün yerine ise Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü'ne bugün Prof. Dr. Zahid Tevfik Ağaoğlu atandı.

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ'NDEKİ DOÇENTE YAKALAMA KARARI

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' bildirisine imza atmasından sonra hakkında soruşturma başlattığı Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Latife Akyüz için, adresinde bulunamaması üzerine yakalama kararı çıkarıldı. Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre tarafından yapılan yazılı açıklamada, 1128 akademisyenin PKK terör örgütünün propagandasını yapacak nitelikte bir bildiri yayınladığına ilişkin görsel ve yazılı medyada yer alan haberler üzerine soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı.

GİRESUN ÜNİVERSİTESİ

Giresun Üniversitesi Tirebolu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dilek Özhan Koçak, ‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' tarafından yayınlanan bildiriye imza attığı gerekçesiyle görevinden uzaklaştırıldı. Giresun Üniversitesi Rektörlüğü'nce Doç. Dr. Dilek Özhan Koçak'ın ismi verilmeden yapılan yazılı açıklamada, hakkında soruşturma başlatıldığı belirtilerek, şöyle denildi: "PKK terör örgütüne karşı yürütülen operasyonları ‘katliam' olarak nitelendiren ve teröre destek amaçlı yayınlanan bildiri kapsamında üniversitemizce ivedilikle soruşturma başlatılmış ve Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin 26'ncı Maddesi uyarınca görevden uzaklaştırılma kararı alınmıştır."

HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ

Hakkari Üniversitesine bağlı yabancı Diller Yüksek okulunda okutman olarak görev yapan Ümran Roda Suvağcı, 'Barış için Akademisyenler inisiyatifi' tarafından yayınlanan bildiriye imza attığı gerekçesiyle, savcılığın hakkında açmış olduğu soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Suvağcı, savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Hakkari Ünivesitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda okutman olarak görev yapan Ümran Roda Suvağcı, Hakkari Cumhuriyet savcılığının talimatıyla bugün üniversitede gözaltına alındı. Sağlık kontrolü için Hakkari Devlet Hastanesi'ne götürülen Suvağcı, daha sonra adliye binasına getirildi. Burada savcılıkta ifadesi alınan Suvağcı serbest bırakıldı.

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, bin 128 akademisyenin terör operasyonlarına yönelik bildirisine tepki gösterdi. Bildiriye imza atan öğretim elemanları hakkında, disiplin ve ceza soruşturması başlatıldığını belirtti. Rektör Harmandar, yaptığı yazılı açıklamada provokatif bildiri yayımlamanın hiçbir şekilde akademik anlayışla bağdaştırılamayacağını belirterek, "Kendilerini sözde, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' olarak tanımlayan bir grup öğretim elemanı, yayımladıkları bildiriyle devletin kamu düzenini sağlamak amacıyla sürdürmekte olduğu teröre karşı mücadelesini, katliam ve kıyım olarak nitelendirmiştir. Vatandaşlarımızın güvenliği için terör örgütüne karşı düzenlenen operasyonları suç gibi göstermek amacıyla provokatif bildiri yayımlamak, hiçbir şekilde akademik anlayış ve fikir özgürlüğüyle bağdaştırılamaz." dedi. Prof. Dr. Harmandar, Bildiriyi imzalayan MSKÜ'deki bazı öğretim elemanları hakkında disiplin ve ceza soruşturması başlatıldığını söyledi.

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' tarafından yayınlanan bildiride imzası bulunan Nişantaşı Üniversitesi akademisyenlerini istifaya davet etti. 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' tarafından 'Bu suça ortak olmayacağız' başlığıyla yayınlanan bildiride imzası bulunan akademisyenlere Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nden de tepki geldi. Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Levent Uysal, üniversitenin bildiriye imza atan akademisyenlerini istifaya davet etti.

SAMSUN ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' bildirisinde imzası bulunan 6 öğretim üyesi hakkında soruşturma başlattı. 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' adı altında, Güneydoğu'daki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlarla ilgili yayınlanan bildirinin altında imzası bulunan Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) 6 öğretim üyesi ile ilgili Rektörlük tarafından soruşturma başlatıldığı belirtildi. 'Bu suça ortak olmayacağız' başlıklı metin içeriğinde yer alan ifadeler nedeniyle Yükseköğretim Kurumları Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca soruşturma başlatıldığını belirten OMÜ  Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Cem Gençoğlu, "Biz idari bir soruşturma gerçekleştireceğiz. Soruşturmacının vereceği karar doğrultusunda, soruşturmanın sonucuna göre gerekli işlemler yapılacaktır" diye konuştu.

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ

Tunceli Üniversitesi'nde görevli 7 akademisyen hakkında, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin yayımladığı bildiri dolayısıyla idari soruşturma başlatıldı. Edinilen bilgiye göre, öğretim elemanları tarafından imzalanan bildiri ile devlet tarafından sürdürülmekte olan teröre karşı mücadelenin katliam ve kıyım olarak nitelendirilmesi nedeniyle üniversite kadrosunda bulunan 7 akademisyen hakkında idari soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Tunceli Üniversitesi'nde akademisyenlerle ilgili soruşturma komisyonu kurulduğu, soruşturmanın tamamlanmasının ardından bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağı öğrenildi.

ZAMAN
<< Önceki Haber O akademisyenlere soruşturma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER