Öğretmen ve idarecilere gönderilen SMS'ler TBMM gündeminde


HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde görevli öğretmen ve idarecilere 'hizmet içi eğitim seminerleri' adı altında gönderilen SMS'leri Meclis gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Sarıyıldız, "Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde görev yapan öğretmenlere İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri aracılığıyla SMS yoluyla hizmet içi eğitime alındıkları bildirilmiştir. Silopi'de hizmet içi eğitimin süresi 14, 15, 16 Aralık tarihleri arası olarak belirtilirken, Cizre'deki öğretmenlere gönderilen SMS'de herhangi bir süre belirtilmemiştir. Öğretmenlere yapılan bu bildirimlerin hemen akabinde Şırnak Valiliğinin kararı ile 14.12.2015 tarihinde gece saat 23.00 itibariyle Cizre ve Silopi sokağa çıkma yasağı yürürlüğe girmiştir. Sokağa çıkma yasağı nedeni ile hizmet içi eğitim adı altında öğretmenler söz konusu iki ilçeden gönderilmek istenmiştir. Gönderilen mesajlarda hizmet içi eğitimin il dışında da alınabileceği ifade edilmiştir. Bu olayı doğrudan okulların boşaltılması ve tüm okulların ilçelere sevk edilen tümenlere karargah olarak tahsis edilmesi ile ele almak gerekmektedir. Öğretmenler başta olmak üzere kamu görevlilerinin ilçe merkezlerinden çekilmesi steril bir katliam hazırlığı olarak algılanmaktadır." dedi. HDP'li vekil, soru önergesine şöyle devam etti: "Mevcut durumda öğretmenlerin yüzde doksandan fazlasının iki ilçeyi terk ettiği belirtilmektedir. Cizre ve Silopi'de sadece yerli ve bir grup ilçeyi terk etmek istemeyen öğretmenin bulunduğu ifade edilmektedir. Cizre ve Silopi'de bulunan yaklaşık 80 bin öğrencinin eğitim hakkı bizatihi kamu idaresi tarafından gasp edilmiştir. AKP iktidarının bu yaklaşımı, eğitimde bölgesel ayrımcılık ve anadilinde eğitimin olmaması nedeni ile halihazırda iki sıfır geriden başlayan Kürt öğrencilerin aynı zamanda telafisi imkansız hak kayıplar yaşamasına da neden olmaktadır. Eğitim bakanlığı bu durum karşısında derin bir sessizlik içerisindedir. Eğitim Bakanlığı, tüm bu yaşananlara; Kürt öğrencilerin katledilmesine, okullarının ellerinden alınmasına ve kışlaya dönüştürülmesine sessiz kalarak onay vermektedir."

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, şu soruları yöneltti:

"Hizmet içi eğitim semineri bahanesiyle öğretmenlerin ilçe merkezlerinden çekilmesinin Cizre ve Silopi'de uygulanan sokağa çıkma yasağı ile ilgisini nasıl açıklamaktasınız?

Cizre ve Silopi'de boşaltılan okul ve yurtların askeri karargahlara dönüştürüldüğü iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu yönlü alınmış bir karar bulunmakta mıdır?

Cizre ve Silopi'de son altı ayda…. Eğitim öğretim çağındaki çocuğun kolluk güçlerinin kasti tutumu sonucu öldürüldüğü bir ortamda öğrencilerin yaşam hakkının korunması garantisi nedir?

Cizre ve Silopi'de okuyan öğrencilerin zamandan ve eğitimden kaynaklı kayıplarını nasıl karşılamayı düşünüyorsunuz?

Sokağa çıkma yasağı öncesinde öğretmenler ve diğer kamu çalışanları il dışına gönderilerek "steril katliam" planlandığı yönünde kamuoyunda oluşan kaygı ve endişeleri giderici herhangi bir açıklamanız olacak mıdır?

Dışarıdan gelen kamu görevlilerinin ilçeyi terk etmesi sağlanarak, geriye kalan halkın tümü temizlenmesi gereken teröristler olarak mı görülecek?

Eğitim Bir Sen Şırnak Şube Başkanının öğretmenlerin gönderilmesi için daha önceden Şırnak Valisiyle görüşme yaptığı ve bu görüşme sonunda kendi üyelerine bir mesajla bu durumu bildirdiği yönündeki iddia doğru mudur?"
TBMM-gundeminde-1966774.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Öğretmen ve idarecilere gönderilen SMS'ler TBMM gündeminde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER