Öğretmenleri şehit edilen Türk okulunda acıya rağmen eğitime devam

Somali’de 6 kişinin şehit olduğu kanlı terör saldırısının acısı yüreklerdeki sıcaklığını koruyor. Türkiye, güvenlik gerekçesiyle, yaralıların tedavisi için Somali’ye ambulans uçak göndermezken bazı öğretmenleri şehit edilen bazıları da ağır yaralı olan Türk okulu, eğitime devam etme kararı aldı.

Somali'deki saldırıyı ve Şehit öğretmenleri anlattı

Somali'de kanlı terör saldırısında şehit düşen öğretmenlerin acısı sürüyor. Öğretmen ve öğrencilerin bulunduğu servis aracına teröristler tarafından yapılan saldırıda 6 kişi hayatını kaybetmiş, 4 kişi de yaralanmıştı.


Saldırıda ağır yaralanan Kenyalı öğretmen Adriana Omama tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Yaşananları Özgür Düşünce'ye anlatan Kıble Numa Kız Lisesi Müdürü Abdullah Gök, yaralıların Türkiye'ye nakil işlemlerinin güvenlik gerekçesiyle yapılamadığını söyledi.


KENDİ İMKANLARIMIZLA GÖNDERMEYE ÇALIŞIYORUZ

Somali'deki Türk Büyükelçilik ile temasa geçtiklerini ifade eden Gök şunları söyledi:

“3 öğrencimiz hastanede. Bu öğrencilerden 2'si yoğun bakımda. Birinin göğsünde ve kolunda kurşunlar vardı. Diğeri de omuriliğinden yaralandığı için çok hassas davranılması gerekiyor. Aynı şekilde Türk öğretmen Merve Kanbolat'ın durumu ciddi. Kendisi 2 aylık hamile, o yüzden çok dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Uganda'dan doktor çağırdık. Kontrollerden sonra yaralılarımızı Türkiye'ye gönderme ye çalışıyoruz. Türk Büyükelçilik ile görüştüğümüzde bölgedeki güvenlik gerekçesiyle ambulans uçağının bu bölgeye inemeyeceğini belirtti. Bize Jibuti'ye gelmemizi söylediler. Biz de kendi imkanlarımızla hastalarımızı Türkiye'ye göndermeye çalışıyoruz.”



HASTANEDEN BİR AN OLSUN AYRILMIYORLAR

Şehit öğretmenlerin acısını hâlâ yaşadıklarını belirten Gök, Somali'deki öğretmen ve öğrencilerin hastaneden bir an olsun ayrılmadığını söyledi. Yaşananlara rağmen eğitim ve öğretim faaliyetlerine ara vermeyeceklerini aktaran Gök, “Öğrenciler, öğretmenlerine çok üzüldü. Sürekli hasta nede bekliyorlar ve bilgi almak istiyorlar. Aynı şekilde veliler de bir an olsun hastaneden ayrılmıyor. Onların bu desteği bize büyük moral oluyor” diye konuştu.


KENDİMİZ TEMİZLEDİK KENDİMİZ BOYADIK

Biz buraya 2011 yılında geldiğimizde bize verilen binalar kullanılamaz haldeydi. Sınıfları kendimiz temizledik, duvarlarını biz öğretmenler boyadık. Somali'de 4 tane büyük kabile var. Bunlar birbirine selam dahi vermez ama bizim okullarımızda tüm meslek gruplarından öğrenci vardı. Herkes huzur ve barış içinde. 3 yılda 40 uluslararası alanda madalya kazandık. 900 öğrencimiz var.”


KENDİSİ ŞEHİT OLDU 2 ÇOCUĞU YARALI

Azeri vatandaşı Kemale İsmailova, Türk okullarında gönüllü olarak Türkçe öğretiyordu. İki çocuğuyla eylül ayında Somali'ye gitti. Teröristler, önceki gün Türk okulunun servis aracına kurşun yağdırdı. İsmailova şehit oldu, 2 çocuğu ise yaralandı.



ÖĞRENCİLERİNDEN AYRILMAK İSTEMEZDİ

Kıble Numa Kız Lisesi Müdürü Abdullah Gök, okulda müdür yardımcısı olarak görev yapan şehit öğretmen Hıdır Çalka için duygu dolu sözler sarf etti: “Kendisi Somali'ye geldiği günden bu yana ‘Eğitimi nasıl daha iyi daha kaliteli verebiliriz' diye düşünmeye başladı. Sürekli vaktini çocuklara ayırıyordu. İki yaşındaki çocuğu onun yolunu gözlerdi ama o öğrencilerinden ayrılmak istemezdi. Kendi çocuklarına göstermediği ilgi ve alakayı öğrencilerine gösteriyordu. Böyle fedakar bir arkadaşımızdı. Öğrencileri de onu çok seviyordu. Şu anda hocamızın eksikliğini derinden hissediyoruz. Şimdiden çok özledik. Allah rahmet eylesin.”


PLANLI BİR SALDIRI OLDUĞU ÇOK BELLİ

Somali'de öğretmenlere yönelik böyle bir saldırının ilk defa olduğuna dikkat çeken lise müdürü Abdullah Gök, kanlı olayla ilgili şunları söyledi: “Bizim her zaman kullandığımız güzergahtı. En güvenli diyebileceğiz yer. Daha önce elçilik ve Kızılay'a karşı saldırılar oldu ama şimdiye kadar ilk defa böyle pusuya düşürülen bir saldırıyla karşı karşıya kaldık. Planlı saldırı olduğu çok belli.”

ÖZGÜR DÜŞÜNCE
<< Önceki Haber Öğretmenleri şehit edilen Türk okulunda acıya rağmen... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER