Paranoyada son nokta... F klavye yasaklandı!

Dünkü haberler arasında şüphesiz en ilgi çekenlerden birisi "F noktasından, G noktasına" diye başlayan soruların geçtiği ders kitaplarının yasaklanmasıydı. Bugün gündemimizde daha vahim (!) bir gelişme var!

Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü AKP'li Ekrem Erdem'in...

Dünkü haberler arasında şüphesiz en ilgi çekenlerden birisi "F noktasından, G noktasına" diye başlayan soruların geçtiği ders kitaplarının yasaklanmasıydı.

Çoğu kişinin “saçmalığın bu kadarı da fazla” diyerek tepki verdiği bu gelişmeye aklını kiraya vermiş tiplerse “vay vay vaayy. Cemaat, sorularla bile subliminal mesaj vermiş” diye karşılamıştır kahvehane muhabbetlerinde…

Dünkü bu saçmalığı hazmettiyseniz yeni bir paranoyaya yelken açalım!

Türkçe Alfabe için özel dizilime sahip F klavye yasaklanırsa ne düşünürsünüz?

İlk olarak daktilolarda kullanılmaya başlayan bu klavye diziliminde ilk 2 harfin ne olduğuna hiç dikkat ettiniz mi?!

F ve G.

Evet aynen öyle. Şok mu oldunuz?


O zaman F klavye ile ilgili kamuda yapılan düzenlemeleri de hatırlatalım isterseniz.

Yıl 2007. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik...

O yıl tüm okullarda F klavye kullanımı zorunlu hale getirildi.

Yazın bakalım bunun üstüne komplo teorilerini...

Bitmedi...

AKP Milletvekili Ekrem Erdem’in girişimleriyle 2013’te bir genelge çıkarıldı. Bu genelgeye göre 2017’den itibaren tüm kamu kurumlarında F klavye zorunlu hale getirildi. 

Ekrem Erdem aynı zamanda Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin de Genel Başkanı...

Eeee ne var bunda?

Sıkı durun...

Ekrem Erdem, Tayyip Erdoğan’ın Fethullah Gülen’e “bitsin bu hasret” çağrısı yaptığı yıl Türkçe Olimpiyatları’ndan Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Özel Ödülü almıştı. Peşinden de F ve G harfleriyle başlayan F klavyenin kamuda zorunlu hale getirilmesi gündeme geldi... Yazın bakalım buna da bir komplo teorisi...





Ha bu arada..

F klavye avukatlığı yaptığım düşünülmesin. Ben F klavyeyi seven biri değilim. Hatta 2007’de Milli Eğitim’in okullara F klavyeyi zorunlu hale getirmesi nedeniyle eleştiri yazısı yazmıştım. Türk eğitim sisteminde F klavye öğrenen birinin yurtdışında bir yere gittiğinde büyük zorlukla karşılaşacağını vurgulamıştım bu yazıda. En doğru tercihin, bilgisayar gibi evrensel bir teknolojide evrensel bir klavyenin kullanılması olacağını yazmıştım da.. O yazı, Hizmet’in medya organlarında dönemin editörlerince sansüre uğramıştı. Bunu da not düşmüş olayım.

Son bir not...

Yazının başlığındaki “F klavye yasaklandı” ibaresine takılmayın. 
Şimdilik böyle bir şey yok ama... 
Çok yakında A-K-P veya R-T-E harfleriyle başlayan Türkçeye özel klavye dizilimleri için dilbilimcilerin çalışma yapmaya başladığını duyarsanız da şaşırmayın! :)

MUHSİN AKINCI
Samanyoluhaber.com



<< Önceki Haber Paranoyada son nokta... F klavye yasaklandı! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER