Paylan: Asgari ücrete yüzde 40 devlet desteğinin kamuya maliyeti 10 milyar TL


HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, dün gece yapılan genel kurul görüşmelerinde AK Parti'nin asgari ücrete ilişkin bir önerge verdiğini söyledi. Önerge ile asgari ücretin 1300 liraya çıkarılması sonucu ortaya çıkacak maliyetin yüzde 40'ının devlet tarafından karşılanacağının söylendiğini kaydeden Paylan, "Görüşmemiz de 'Biz 100 TL'yi karşılayacağız' dediler. Bakana nedir bunun kamuya maliyeti diye sorduk. Sonuçta hazineden sosyal sigortalardan aktarılacak bir para. Kamuya maliyeti 10 milyar TL. Eski para ile 10 katrilyon lira maliyeti var kamuya. Nereden, hangi kaynaktan karşılanacak bilmiyoruz." diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Türkiyeyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Mecliste görüşülmekte olan torba yasanın görüşmeleri sırasında gece yarısı saat 01.00'de hükümetin bir teklifte bulunduğunu belirten Paylan, "Bu teklif herhangi bir teklif değildi. Türkiye'nin neredeyse tamamını ilgilendiren bir teklifti. Herkesin heyecanla beklediği asgari ücret üzerine bir teklif." Dedi.

Hükümetin '1 Kasım'da asgari ücreti 1300 TL yapacağım' vaadinde bulunduğunu kaydeden HDP'li vekil, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüzde 49,5 oyla tekrar hükümet oldular. Ancak bununla ilgili işverenin yüküyle ilgili bir önergeyi hükümet 29 Aralık'ı 30 Aralık'a bağlayan gece getirdi. Normalde komisyonlarda tartışılması gerekirken, muhalefet partilerinin çok önceden hazırlık yapıp önergeler hazırlaması gerekirken bunu komisyondan dahi geçirme gereği duymadı. Gece yarısı bir anda meclise getirdi."

Dün gece Meclis genel kurulunda görüşmeler devam ederken parti temsilcilerinin arka odaya çağrıldığını anlatan Garo Paylan, "Dediler ki, 'Biz bu teklifi sunuyoruz. Çok çalıştık üzerinde sivil toplum örgütleri çalıştı, HAKİŞ'e söyledik ve söyle bir önerge getirdik. İşverene 421 lira maliyet düşüyor. Bunun 137'si artış olarak olacaktı, 274 liralık bir yük geliyor. Maaş artışı 295 TL, vergi yükü 126 TL olarak 421 lira maliyetin 274 lirasını biz esas alıyoruz ve bunun yüzde 40'ını biz karşılayacağız 110 TL'yi dediler. Bakan nedir bunun kamuya maliyeti. Sonuçta hazineden sosyal sigortalardan aktarılacak bir para. Kamuya maliyeti 10 milyar TL. Eski para ile 10 katrilyon lira maliyeti var kamuya. Nereden, hangi kaynaktan karşılanacak bilmiyoruz." diye konuştu.

Bu düzenlemenin olması halinde kamuya emeklilik anlamda bir yük geleceğini anlatan Paylan, "Kamuya ciddi bir yük var. İşverenlerin feveran ettiğini söylediler. Biz bunu karşılayamayız işçi çıkarırız diye feveran ediyorlar. Ben o işverenleri çok iyi biliyorum, iş dünyasını çok iyi bilen biriyim. Asgari ücretli göstermek diye bir kavram vardır. 5,3 milyon asgari ücretli vardır bunun büyük çoğunluğu asgari ücret almaz. Asgari ücretli gösterilir on yıllardır bu böyledir. Kamu hep zarara uğrar devlet vergi alamaz, sigorta primi alamaz. Peki işçi milyonlarca insan aldığı ücreti tam gösterilmediği için emekli maaşlarını düşük olarak alır. Yıllardır bu böyledir. AKP iktidarı döneminde işveren denilen toplumun yüzde 1'i en zengin yüzde 1'i bütün Türkiye'nin yarattığı toplam gelirin yüzde 38'ini 2002'de elde ediyordu. Bugün yüzde 54'üne o yüzde 1 sahip. Ne olmuş yüzde 1 tamamen zenginleşmiş, 5,3 milyon asgari ücretli ve top yekun işçi dünyasının toplam pastadan aldığı pay gittikçe ufalmış. Biz asgari ücretin 2 bin lira olmasını önerdik. Tabi bunun bir anda olamayacağını biliyorduk iş dünyasının dengeleri anlamında kademeli olarak o rakama yaklaşmasını düşünüyoruz. 1300 lira olmasını sonuna kadar destekliyoruz. Buna karşıymışız gibi bir izlenim sundu Bakan. 1300 değil 1500, 1600 lira olsun hemen getirin önergeyi. Buna desteklerimiz sunalım. Ancak işverenlerin bir anda 100 liralık bir kaynak gidiyor diye isçilerin düşük gösterilmesine karşı çıkıyoruz. Bununla ilgili de vergi yükünün kamuyu zarara uğratılmadan gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan bu önergeye karşı çıkacağımızı söyledik." açıklamasını yaptı. CİHAN
<< Önceki Haber Paylan: Asgari ücrete yüzde 40 devlet desteğinin kamuya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER