Davutoğlu: İsrail özür diledi onlar da dileyecek

Bakan Davutoğlu: "İsrail özür diledi, onlar da özür dileyecekler ama hala dillerine vardıramıyorlar" dedi.

Davutoğlu: İsrail özür diledi onlar da dileyecek

İsrail’in Mavi Marmara Gemisi baskınına ilişkin Türkiye’den özür dilemesini değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, aynı hassasiyeti muhalefetten de beklediklerini dile getirdi. Davutoğlu, İsrail özür diledi (muhalefet) onlarda özür dileyecekler ama hala dillerine vardıramıyorlar. Bize bir özür borçları var bize o borcu ödeyecekler” dedi.


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecie Egemen Bağış, Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği (KONSİAD)’nin 3. Olağan Genel Kurulu Toplantısına katıldı.

Davutoğlu, “İsrail özür diledi (muhalefet) onlarda özür dileyecekler ama hala dillerine vardıramıyorlar. Bize bir özür borçları var muhalefetin özür borçları var bize o borcu ödeyecekler.  Kan kustururcasına her gen soruda, her meclis oturumunda döne döne bu soruyu gündeme getirenlerin bize derken sadece Dışişleri Bakanı olarak bana yâda Sayın Başbakan’a değil bütün millete özür borçları var. Bir gün o özrü de demek zorunda kalacaklar.  Mesele siyaset konuşmak değil, ama bir millet tarih içerisinde böylesine kararlı bir yürüyüşe geçmişse elbet bu yürüyüşün içerisinde yerini almalıdır” diye konuştu.

  “TALEP ETTİĞİİMİZ ÜÇ ŞARTI YERİNE GETİREN BİR ÖZÜR GERÇEKLEŞTİ”

İsrail’in özür dileyeceğine dair inancını hiçbir zaman kaybetmediğini dile getiren Bakan Davutoğlu, “Önce olmaz denilen, mümkün değil denilen ama bizim inancımızı kaybetmediğimiz olay yaşandı. Türkiye’nin Mavi Marmara baskını dolayısıyla talep ettiği üç şartı yerine getiren bir özür gerçekleşti. Biz tarih boyunca hiçbir millete zulüm etmedik. Hiçbir milleti tahkir etmedik. Herkese saygı duyduk. Ne zaman herhangi bir yetkiyle herhangi bir millet zulüm görmüşse kapımızı açtık, gönlümüzü açtık, şimdi Suriyeli kardeşlerimize açtığımız gibi. Ama herhangi bir devletin veya milletin bize tepeden bakmasına rıza göstermedik ve göstermeyeceğiz. Hakkımızı ve vatandaşımızın hukukunu ne olursa olsun, nerede olursa olsun savunduk. Ebediyete kadarda savunacağız” şeklinde konuştu.

BM Konseyinden talep ettikleri 7 temel şartın yerine getirildiğini belirten Davutoğlu, “Mavi Marmara baskınından sonra 31 Mayıs’ta, 1 Haziran’da hemen ertesi gün BM Konseyinde talep ettiğimiz yedi temel şartın hepsi bugün itibariyle gerçekleşmiştir. Bu yedi şartın birincisi  BM Güvenlik Konseyi’nin kararıydı o gün gerçekleşmiş oldu. Gemilerin salıverilmesi gerçekleşti. Vatandaşların, yolcuların salıverilmesi gerçekleşti. Uluslar arası bir soruşturma yapılması gerçekleşti. Geriye kalan üç şartta yani özgürlük, tazminat ve ambargo kalkması da dünkü Sayın Başbakan’ın, Sayın Obama’nın şahitliği ile Netenyahu ile telefon görüşmesinden sonra gerçekleştirdi. Bu şunun işaretidir; eğer haklı iseniz, haklı olduğunuza inanıyorsanız ve bunu kararlılıkla başı dik bir şekilde, hiçbir zaman hiçbir kimseye dönük olarak öfkeyle ifade etmeden, basiretle sabit bir adımla bunu takip ediyorsanız; sonunda o hakkı alırsınız. Biz bu inançla son üç yıldır gizli açık her türlü diplomatik yolu denedik ve hamdolsun bugün bu hedefe ulaştık.


<< Önceki Haber Davutoğlu: İsrail özür diledi onlar da dileyecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER