Türkiye BM'deki bu gündemi ile tarihe geçmeye aday oldu(!)

BM Genel Kurulu’nda 160 ülkeden hükümet başkanları IŞİD ile mücadeleyi konuşuyor. Herkesin gözü Türkiye'nin bu mücadelenin neresinde olacağında. Türk heyetinin gündemi ise Cemaatle mücadele.

Türkiye BM'deki bu gündemi ile tarihe geçmeye aday oldu(!)

Ön­ce­ki gün New York'ta baş­la­yan 69. BM Ge­nel Ku­ru­lu birçok yön­den ta­ri­he geç­me­ye aday. Dün­ya­nın yak­la­şık 160 ül­ke­sin­den hü­kü­met ve dev­let baş­kan­la­rı bu­ra­da, az çok tüm ül­ke­ler İŞİD ile mü­ca­de­le­yi ko­nu­şu­yor, her­ke­sin gö­zü Tür­ki­ye'nin bu mü­ca­de­le­nin ne­re­sin­de ola­ca­ğın­da, hat­ta ABD Dı­şiş­le­ri Ba­ka­nı Kerry açık­ça "ar­tık ke­li­me­ler yet­mez, ak­si­yon bek­li­yo­ruz" di­yor, yet­mi­yor ak­şam Su­ri­ye'deki İŞİD un­sur­la­rı­na ha­va ha­re­ka­tı baş­lı­yor ama Türk he­ye­ti­nin ne­re­dey­se tek gün­de­mi var; Ce­ma­at­’le mü­ca­de­le. Pa­zar­te­si öğ­le­den son­ra ABD'nin önem­li dü­şün­ce ku­ru­luş­la­rın­dan Dış İliş­ki­ler Kon­se­yi’nde (CFR) ko­nuş­ma ya­pan Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan ko­nuş­ma­sı­nın önem­li bir bö­lü­mü­nü Ho­ca­efen­di ve Ce­ma­ati şi­ka­ye­te ayır­dı.

FOTOĞRAF VERMEK İSTEMEDİLER

De­tay­la­rı pay­laş­ma­dan ön­ce ABD'nin ha­va­sı­nı yan­sıt­mak için bir iki kü­çük anek­tot ak­ta­ra­yım. Er­do­ğan'ın New York te­mas­la­rı Ya­hu­di­le­r’in önem­li şem­si­ye ku­ru­luş­la­rın­dan Dün­ya Ya­hu­di Kon­se­yi ile gö­rü­şe­rek baş­la­ya­cak­tı. Er­do­ğan ile Ya­hu­di Kon­se­yi ara­sın­da­ki ödül po­le­mik­le­ri ve da­ha ön­ce ya­pı­lan sert açık­la­ma­lar­dan son­ra her­ke­sin gö­zü bu bu­luş­ma­day­dı. An­cak top­lan­tı­nın baş­la­ma­sı­na az bir za­man ka­la top­lan­tı­nın ip­tal edil­di­ği açık­lan­dı.

Ge­rek­çe ile il­gi­li ta­raf­lar­dan fark­lı açık­la­ma­lar gel­di. Türk ta­ra­fı 'Ya­hu­di Kon­se­yi­nin ta­le­bi üze­ri­ne ya­pıl­dı­ğı­nı' söy­ler­ken Ya­hu­di Kon­se­yi kay­nak­la­rı 'prog­ram­la­rın ça­kış­ma­sı ne­de­niy­le ile­ri bir ta­ri­he er­te­len­di­ği­ni' söy­le­di. Ya­hu­di Kon­se­yi kay­nak­la­rı­nın an­lat­tık­la­rın­dan edin­di­ğim iz­le­nim şu; san­ki bir ba­ha­ney­le top­lan­tı­yı ip­tal edip Er­do­ğan ile fo­toğ­raf ver­mek is­te­me­di­ler. En azın­dan an­la­tım­la­rı bu yön­dey­di.

TOPLANTI BASINA KAPATILDI

Bugün'den Adem Yavuz Arslan'ın haberine göre, di­ğer önem­li ay­rın­tı ise CFR deki top­lan­tı­nın şek­lin­de. Bu ara­da hü­kü­met ve ha­vuz med­ya­sı­nın dü­ne ka­dar CFR'ı "Neo­con yan­lı­sı ope­ras­yon üs­sü" ola­rak ta­nım­la­yıp hü­kü­me­te kar­şı ope­ras­yon­la­rın mer­ke­zi ol­mak­la suç­la­dı­ğı­nı da ha­tır­la­ta­lım. Hü­kü­met açı­sın­dan bu du­rum ar­tık sı­ra­dan­laş­tı. Ya­ni Tür­ki­ye'de fark­lı ko­nu­şup ABD'de fark­lı dav­ran­mak ru­ti­ne bin­di.

CFR top­lan­tı­sı­na ge­lir­sek. ABD ta­ra­fı ıs­rar­la top­lan­tı­nın ba­sı­na açık ol­ma­sı­nı is­ti­yor. An­cak Er­do­ğan eki­bi de ay­nı şe­kil­de ka­pa­lı ol­ma­sın­da ıs­rar­cı ol­muş. So­nuç­ta top­lan­tı­ya ba­sın alın­ma­dı. Ama CFR da Er­do­ğan'ın ko­nuş­ma­sın­dan baş­lık­la­rı twe­et at­tı, ar­dın­dan da ses kay­dı­nı web si­te­si­ne koy­du.Dip­lo­ma­si­yi bi­raz ta­kip eden­ler bu ter­ci­hin ne an­la­ma gel­di­ği­ni bi­lir­ler.

AKREDİTASYON AYIBI ABD’DE

Er­do­ğan'ın 59 da­ki­ka­lık ko­nuş­ma­sı ise baş­lı ba­şı­na ay­rı bir in­ce­le­me ko­nu­su. Me­se­la Er­do­ğan ba­sın öz­gür­lü­ğü­ne say­gı­lı ol­du­ğu­nu, med­ya­ya bas­kı ya­pıl­ma­dı­ğı­nı an­lat­tı. An­cak Tür­ki­ye'deki ak­re­di­tas­yon ayı­bı­nı biz­zat ABD'ye ta­şı­dı. Za­man, Ci­han, STV ve Bu­gün'e ya­sak koy­du. Bir ka­mu ku­ru­mu sa­yı­la­bi­le­cek olan Tür­ke­vi'nde­ki prog­ra­ma alın­ma­dık. Ay­rı­ca Cum­hur­baş­ka­nı­’nın prog­ram­la­rı­nı iz­le­ye­me­ye­ce­ğim söy­len­di.

Er­do­ğan, bu yön­de so­ru gel­me­di­ği hal­de uzun uzun an­ti se­mi­tik ol­ma­dı­ğı­nı an­lat­ti ki bu top­lan­tı­yı ta­kip eden Ame­ri­ka­lı uz­man­la­rın bi­le dik­ka­ti­ni çek­ti. Hat­ta ba­zı uz­man­lar bu yön­de tweet­ler at­tı­lar.

Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan, Ame­ri­kan ba­sı­nı­nın Tür­ki­ye'ye İŞİD ko­nu­sun­da hak­sız­lık yap­tı­ğı­nı id­di­a eder­ken  İŞİD ile mü­ca­de­lede Tür­ki­ye'nin ala­ca­ğı rol­le il­gi­li so­ru­la­ra ise net ce­vap­lar ver­me­di. Ay­nı du­ru­mu ak­şam ka­tıl­dı­ğı TV prog­ra­mın­da da sür­dür­dü.

Paralel paranoya zirve yaptı

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet skandalı başladığından bu yana 'paralel devlet' diyen Erdoğan ABD'de de aynı söylemi sürdürdü. Hatta çıtayı biraz daha yukarı çıkardı. Mesela, Amerika’ daki bazı düşüne kuruluşları ve medya organlarının Fethullah Gülen'in kontrolünde olduğunu iddia etti.

Obama’ya da anlattım

Erdoğan'ın konuşmasındaki bölüm özetle şöyle: "Türkiye'de 30 yıldır faaliyette olan bir örgüt var. Elebaşı 99'da Türkiye'den ayrıldı, faaliyetleri buradan idare ediyor. Düşünün, bir ülkenin yargısı bu örgütün etkisi altına giriyor. Polisler amirlerinin talimatıyla değil, Pensilvanya'dan gelen talimatla hareket ediyor.

Örgütle mücadeleye başladığımızda sadece emniyet ve yargı değil, devletin birçok kritik noktasına sızdıklarını ve örgüt çıkarları doğrultusunda faaliyet gösterdiklerini gördük. Uluslararası istihbarat taşeronluğu yaptıklarını gördük. Bu son derece tehlikeli örgütün gerek Türkiye gerek ABD'de, yurtdışında elverişli bir taşeron olarak kullanıldığını görüyoruz. Başkan Obama'ya bunları anlattım. 'Model ortaksak, stratejik ortaklığımız varsa, bir teröristi şunu bunu biz size nasıl teslim ediyorsak, biz de ülkemizin birliğini bütünlüğünü yıkan kişiyi Pensilvanya'dan deport edin. Etmiyorsanız bize teslim edin. Umuruyorum, bu örgütle mücadelede işbirliği yapacaklardır."

Mücadele için destek

Erdoğan Hizmet Hareketi'ni yine 'Haşhaşiler' olarak tanımlarken, bir yandan da MGK kararlarına atıf yaptı. Hizmet Hareketi'nin eğitim ve sivil toplum aktivitelerinde bulunduğunu ama bunların 'samimi olmadığını' iddia eden Erdoğan ABD makamlarından da mücadele için destek istedi.

‘Anti semitik değilim'

Erdoğan CFR’da ayrıca uzun uzun anti semitik olmadığını anlattı;  "Antisemitist yaftası, zaman zaman benim şahsıma da yöneltiliyor. İsrail’in uluslararası hukuka sığmayan, insan haklarını çiğneyen, insan hayatını hiçe sayan katliamlarını eleştirmek, antisemitizm değildir. Gazze’ye yardım götüren uluslararası bir gemiyi durdurup, 10 kişiyi katleden bir devletten hesap sormak, antisemitizm değildir. Gazze’de, ayrım yapmadan, parkta, bahçede, sahilde, okulda, hastanede, camide, evlerinde masum çocuk ve bebekleri katleden bir yönetimi eleştirmek, takdir edersiniz ki antisemitizm değildir. Bizim eleştirilerimiz, asla ve asla Museviler’e değil; sadece ve sadece İsrail yönetimine ve onun politikalarınadır. Hiç kimse bunu çarpıtmasın."

Erdoğan konuşmasının sonunda sorulara da cevap verdi. CFR uzmanlarından Steven Cook'a göre Erdoğan paralel devlet konusunda 'bir çeşit paranoya' içinde. Twitter’ dan görüşlerini paylaşan Cook Erdoğan'ın antisemitik olmadığını ispatlamaya çalıştığını yazdı. CFR’deki toplantının ses kaydı yayınlandığı zaman gördük ki CFR gibi ünlü bir düşünce kuruluşu ve toplantının moderatörlüğünü yapan ünlü gazeteci Ferid Zekeriya Erdoğan'ı rahatsız edebilecek konularda sorular sormamış.

Mesela 17 Aralık yolsuzluk skandalı, basına yapılan baskılar, cadı avı, anti demokratik yasaklar, internet yasakları gibi konularda hiç soru gelmemiş. Ya da ‘Cemaat yabancı istihbarat örgütlerinin taşeronu' dediniz. Kim bu istihbarat örgütü? diye bir soru gelmemiş.

Erdoğan zaten akredite uygulayarak, programlarına beraberinde getirdiği havuz yöneticileri dışında kimseyi almayarak bu sorulardan kaçmıştı. Böylece CFR’da da herhangi bir şey sorulmamış oldu.

Haass: Obama iade talebini reddetti

Birleşmiş Milletler (BM) 69. Genel Kurulu genel görüşmeleri için, ilk kez Cumhurbaşkanı sıfatıyla New York'a gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban ki Moon ile görüştü. Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass'ın "Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'dan Fethullah Gülen'i istedi ama vermedi" şeklindeki tweetinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, "Ben böyle birşey söylemedim" dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, söylediği iddia edilen "Obama Gülen'i iade edin talebimi geri çevirdi" sözlerine ilişkin olarak da “Barack Obama'ya talebimi ilettim ancak henüz beklediğim yanıtı alamadım” dedi.

<< Önceki Haber Türkiye BM'deki bu gündemi ile tarihe geçmeye aday oldu(!) Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER