Rusya hastane iddialarını reddetti: Hazar'da balistik füze taşıyabilen gemi yok


Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'de hastaneleri vurduğu iddialarını reddetti. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov, Rusya'nın Hazar Denizi'ndeki filosunda Suriye'nin İdlib kentini vurabilme kapasitesine sahip balistik füzesi bulunmadığını açıkladı.

Moskova'da basın toplantısı düzenleyen İgor Konaşenkov, "Dün Ukrayna'yı ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'nın Hazar Denizi'nden Suriye'nin İdlib kentine balistik füze fırlattığını iddia etti. Açıkça söylüyorum ki Hazar Denizi Filosu'nda bu tür balistik füze taşıma kapasitesine sahip bir gemi yok." dedi.

Rus yetkili, "10 Şubat'ta Azez'de ve 15 Şubat'ta İdlib'te hastane ve okulların vurulduğuna dair haberler aynı giriş bilgisini içeriyor: Gaziantep, Türkiye. Bu yalanların nerede yazıldığına dair bilgiler, yazanların veya site editörlerinin hatasından dolayı yayınlandı." dedi.

HEDEFLER BİRKAÇ KEZ DOĞRULANIYOR

Rusya'nın Suriye'deki teröristleri ancak birkaç defa doğrulandıktan sonra vurduğunu savunan Rus general, "Terörist hedeflere yönelik tüm saldırılar, sivillere yönelik riski ortadan kaldırmak için ancak birden fazla kez bilgi doğrulaması ve koordine eylemlerden sonra gerçekleştiriliyor." dedi.

Konaşenkov, "Birkez daha hatırlatmak isterim ki Rus silahlı güçleri, ortaklarıyla birlikte, 24 saat boyunca teröristlerin Suriye topraklarındaki ve kısmen de komşularındaki faaliyetlerini eylemlerinden güvenilir bilgi almak için çok katmanlı casus sistemleri yerleştirdi." dedi.

MİLİTAN GRUPLAR ATEŞKESE UYMADI

Ancak Suriye için geçen hafta ateşkes sağlanmasına rağmen Suriye'nin güney ve kuzey bölgelerinde teröristlerin eylemlerinin devam ettiğini belirten Rus yetkili, "Geçen hafta Suriye'deki savaş halinin durdurulmasına yönelik varılan çerçeve anlaşmadan sonra güneyde ve özellikle kuzeyde terörist grupların yoğunlaşması oldu." diye konuştu. Konaşenkov, ancak Halep'in güneybatısındaki ve İdlib'in kuzeybatısındaki silahlı gruplar arasında "buraları kimin kontrol edeceğine dair tartışmaların daha sık yaşandığını" kaydetti.

Geçen hafta Münih Güvenlik Konferansı'nda Suriye'de bir ateşkes kararı alınmıştı. Buna göre Suriye'deki gruplar bir hafta boyunca ateşkes uygulayacaktı.

GECELERİ TÜRKİYE SINIRINDAN SEVKIYAT DEVAM EDİYOR

Rus komutan, açıklamasında Türkiye-Suriye sınırından silah sevkıyatının da "özellikle geceleri Halep ve İdlib'deki teröristlere yönelik" devam ettiği iddiasında bulundu.

Rus sözcü, "Eş zamanlı olarak Halep ve İdlib'teki teröristlere ikmal yapmak için silahlar, cephaneler ve insan gücü destekleri, geceleri Suriye-Türkiye sınırından kaçırılmaya devam ediyor" dedi.

Halep yakınında durumun giderek bozulduğunu belirten Rus komutan, "militanların ailelerini Türkiye'ye doğru tahliye ettiklerini" kaydetti. Konaşenkov, "Ancak Türk otoriteleri sınır geçişlerinde kontrolü sıklaştırdıkları için, öncelikle yaralı olan militanların sınırı geçmesine izin veriliyor." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Suriye'deki operasyonları hakkında da bilgi veren Rus komutan, Suriye rejim ordusunun Şubat ayında 73 yerleşim merkezini ve 800 kilometre karelik bir alanı "özgürleştirdiğini" söyledi.

Konaşenkov, Suriye'nin kuzeyinde son 24 saat içinde de 100 kilometre karelik bir alanın ve 7 yerleşim biriminin "teröristlerden temizlendiğini" savundu.

Rus komutan, 10-16 Şubat tarihleri arasında da Rus uçaklarının Suriye'de Deyr Ez Zor, Dera, Humus, Hama, Lazkiye ve Halep'te 444 sorti yaptığını, bin 593 terörist hedefi vurduğunu bildirdi.


CİHAN
<< Önceki Haber Rusya hastane iddialarını reddetti: Hazar'da balistik... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER