Kumuçakos yaptığı basın toplantısında, Obama'nın gezisinin Prag'dan başlayarak Irak'ta son bulduğunu ve ABD Başkanı'nın
Türkiye'nin de komşusu olan bu hassas ve zor bölgeye ziyaretinin, ülkesinin dış politikasının öncelikleri ve değerlendirmeleri çerçevesinde yapıldığını kaydetti.
Atina'nın politikasını kendi öncelikleri çerçevesinde belirlediğini ifade eden Kumuçakos,
Yunanistan'ın istikrarlı bir demokrasiye sahip bir
Avrupa ülkesi olduğunu vurguladı.
Obama'nın, Türkiye'de yaptığı, Atina'nın ''özel ilgi alanına giren''
Kıbrıs ve Heybeliada Ruhban Okulu'na ilişkin açıklamalarını ''olumlu'' olarak niteleyen Kumuçakos, ABD Başkanı'nın Türkiye'yi AB yönünde
teşvik etmesinin de önemli olduğunu belirtti.
-AB ÜYELİĞİ
Türkiye'nin
AB üyeliğinin hem Ankara'nın hem Atina'nın hem de bölgenin çıkarına olacağını vurgulayan Kumuçakos, Atina'nın AB'nin şartlarını yerine getirdiği takdirde Türkiye'nin tam üyeliğini desteklediğini kaydetti.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas
Sarkozy ile
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'nin AB üyeliğine olumsuz baktıklarına işaret eden soruları da
yanıtlayan Kumuçakos, ''AB içinde kararlar üye ülkelerin oy birliğiyle alınır. Üyelik müzakerelerinin sonucu AB'ye tam üyeliktir. Hiçbir AB metni, tam üyeliğe alternatif olarak özel ilişkiden söz etmiyor. Avrupa'da Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkanlar azınlıktadır. Türkiye,
AB süreci için gereken reformları yapmakla bu noktadaki ikilemlere yanıt verebilir ve bu konuyu kapatabilir'' dedi.
Gazetecilerin, Obama'nın
İstanbul Fener Rum Patriği Bartolomeos ile niçin ''gizli'' görüştüğü sorusunu da yanıtlayan Kumuçakos, ''Herhalde görüşmeye ilişkin fotoğraf bulunmamasını kastediyorsunuz. Resimler bugün yayımlandı ve zaten yapılan işlerin kaydı fotoğrafla tutulmuyor. Ayrıca Sayın Patrik de görüşmeye ilişkin açıklama yaptı'' diye konuştu.