Sözde 'paralel' olmayan bir onlar kalmıştı

Gandi-King-Ikeda Ödülü’nün Fethullah Gülen Hocaefendi'ye verilmesini yandaş medya çarpıtmaya çalıştı.

Sözde 'paralel' olmayan bir onlar kalmıştı

Dünyanın en önemli barış ödüllerinden biri olarak gösterilen Gandi-King-Ikeda Ödülü’ne bu yıl Fethullah Gülen Hocaefendi layık görüldü. İlk kez bir Müslüman’a verilen ödülü, yandaş medya çarpıtmaya çalıştı. Sabah, Star ve Y.Akit, ödülün ‘para karşılığı alındığı’ iftirasını attı. Sponsorlar arasında bulunan ve 1993’te Japon düşünür tarafından kurulan Ikeda Vakfı için “Hizmet Hareketi’nin kurumu” yalanını uydurdu.

Ödülü veren Martin Luther King Merkezi Dekanı Prof. Edward Carter, “En ufak bir doğruluk payı yok. Türk halkı bu iftiralara inanacak kadar aptal değil.” dedi.
Atlantik Kültür Merkezi Müdürü Turan Kılıç, merkeze tek bir kuruş yardım yapmadıklarını belirtirken ödülü alan Ortak Değerler Birliği Direktörü Alp Aslandoğan, “Merkezin Hizmet kurumu olduğunu öne sürenler Google’a ismini yazsaydı gerçekleri öğrenebilirdi.” diye konuştu. Tougaloo Üniversitesi’nden Loye Ashton ise, “Gülen’i Evanjelik olmakla suçlamak tam anlamıyla saçmalık.” ifadesini kullandı.

'BU SAÇMALIĞA YORUM BİLE YAPMAK İSTEMİYORUM'

Sivil haklar alanında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak gösterilen Gandi-King-Ikeda Ödülü’ne bu yıl Fethullah Gülen Hocaefendi layık görüldü. AKP iktidarına yakın medyanın ödüle tepkisi ise kamuoyunu şaşırtmadı. Ödülün ‘para karşılığı satın alındığını’ iddia eden Sabah, Star ve Yeni Akit gazeteleri, bu iddialarına destek olarak Japon Ikeda Vakfı’nı gösterdi. Yandaş medyaya göre 1993 yılında Budist düşünce adamı Daisiku Ikeda tarafından kurulmuş olan Massachusetts merkezli Ikeda Vakfı, bir ‘cemaat kurumu’ iddiasının saçmalığı hakkında yorum bile yapmak istemediğini söyleyen Martin Luther King Merkezi Dekanı Prof. Dr. Lawrence Edward Carter, “İftiraları umursamıyorum çünkü bu gazetelerin haberlerinde en ufak bir doğruluk payı yok. Türk halkı bu iftiralara inanacak kadar aptal değil.” sözleriyle, adı geçen gazetelerin mesnetsiz yayınlarına tepki gösterdi. Havuz medyasının iftiralarından Türk dostları vasıtasıyla haberdar olduğunu belirten Carter, dekanı olduğu kurumun 36 yıl önce kurulduğunu hatırlattı.

“GÜLEN’E ÖDÜL VERMİŞ OLMAKTAN DOLAYI GURUR DUYUYORUZ”

Evrensel insani değerleri merkez aldıklarını, bu çerçevede her yıl dünya genelinde barış, hoşgörü, diplomasi ve eğitimi destekleyen insanlara Gandi-King-Ikeda Barış ödülünü verdiklerini anlatan Carter, “Gülen’e ödül vermiş olmaktan dolayı gurur duyuyoruz.” diye konuştu.

'ZAHMET EDİP GOOGLE'A BAKSALARDI ÖĞRENEBİLİRLERDİ'

Atlantik Kültür Merkezi Müdürü Turan Kılıç, ödülü veren merkeze tek bir kuruş yardım yapmadıklarını belirtirken Fethullah Gülen Hocaefendi adına ödülü alan Ortak Değerler Birliği (AFSV) Direktörü Y.Alp Aslandoğan ise Morehouse MLK Merkezi yetkililerinin Hocaefendi’ye ödül verme talebiyle kendilerine ulaştığını söyledi. ABD’de sivil haklar hareketinin bayrak ismi Marthin Luther King’in Morehouse College’den mezun olduğunu hatırlatan Aslandoğan, “Bunlar Google’da var olan bilgiler. Ödülü veren merkezin Hizmet’e ait bir kurum olduğunu ileri sürenler Google’a eğer bu kurumun ismini yazsaydı gerekli bilgileri temin edebilirlerdi.” diye konuştu.

'TEMEL ETKEN PARA DEĞİL KUVVETLİ AHLAK ANLAYIŞI'

Chicago İlahiyat Birliği İslam Çalışmaları Bölümü öğretim üyesi Scott Alexander da iddialara sert tepki gösterdi. Atlanta’da düzenlenen ödül töreninin ana konuşmacısı olan Alexander, son 12 yıldır Hizmet Hareketi’nin ABD’deki faaliyetlerine birinci dereceden tanıklık ettiğini söyledi. Hizmet gönüllülerinin kısa sürede önemli başarılar elde ettiğini anlatan Alexander, “Buradaki temel etken para değil. Hizmet’in başarısının temelleri samimiyet, ihlas, kuvvetli bir ahlak anlayışı ve özveriye içten bağlılıktır.” diye konuştu. “King adına kurulan bir merkezin verdiği ödül için ‘satın alındı’ iftirası, iğrenç olmaktan öte yapılabilecek en büyük hakarettir.” diyen Alexander, söz konusu gazetelerin Morehouse College’e öğrencilerinden dekanına kadar bir özür borcu bulunduğunu söyledi.

YENİ AKİT’İN İDDİASI SAÇMALIK ÖTESİ

Yeni Akit gazetesinin Martin Luther King adına verilen bir ödüle layık görüldüğü için Fethullah Gülen Hocaefendi’yi ‘evanjelik olmak’la suçlamasına sert tepki veren Tougaloo Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar ve Global Değişim Merkezi Müdürü Loye Ashton ise iddianın ‘tam anlamıyla saçmalık’ olduğunu söyledi. Ashton, King’in sosyal problemler hakkındaki görüşlerini ve bilhassa ırkçılığa karşı sivil direnişin sembolü olduğunu hatırlattı. Bu yıl on beşincisine Fethullah Gülen Hocaefendi’nin layık görüldüğü Gandi-King-Ikeda Barış Ödülü, daha önce eski SSCB Devlet Başkanı Mikhail Gorbaçov, Güney Afrika lideri Nelson Mandela, Güney Afrikalı din adamı Desmond Tutu ile Nobel ödüllü Betty Williams ve John Hume gibi saygın isimlere verilmişti.

ZAMAN
<< Önceki Haber Sözde 'paralel' olmayan bir onlar kalmıştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER