Suruç katliamının acısı dinmek bilmiyor

Ankara katliamında ölen 102 vatandaş ‘sivil şehit’ sayıldı. Yakınlarına maaş, tazminat ve kamuda istihdam gibi haklar tanındı. Ancak Suruç’ta katledilen 33 kişi ‘sivil şehit’ olarak değerlendirilmedi. ‘Çifte standart’ diyen aileler tepkili.

Suruç katliamının acısı dinmek bilmiyor

Şan­lı­ur­fa­’nın Su­ruç il­çe­sin­de 20 Tem­mu­z’­da mey­da­na ge­len can­lı bom­ba sal­dı­rı­sın­da 33 ki­şi ha­ya­tı­nı kay­bet­ti. Bu sal­dı­rı­dan son­ra Tür­ki­ye, 10 Eki­m’­de An­ka­ra Tren Ga­rı önün­de ‘Ba­rış Mi­tin­gi­’ ön­ce­si dü­zen­le­nen iki can­lı bom­ba sal­dı­rı­sı ile sar­sıl­dı. Fa­il­le­ri he­nüz açık­lan­ma­yan An­ka­ra kat­li­amın­da 102 ki­şi ha­ya­tı­nı kay­bet­ti.

Bugün'den Hasan Bozkurt'un haberine göre, sal­dı­rı­da ha­ya­tı­nı kay­be­den­le­rin ‘si­vil şe­hi­t’ kap­sa­mın­da alın­dı­ğı ya­kın­la­rı­na taz­mi­nat, ma­aş ve ka­mu­da is­tih­dam gi­bi hak­lar ve­ri­le­ce­ği açık­lan­dı. An­cak Su­ruç sal­dı­rı­sı­nın üze­rin­den 3 ay geç­me­si­ne rağ­men ölen­ler si­vil şe­hit sa­yıl­ma­dı. Ai­le­le­re taz­mi­nat öden­me­di ve ma­aş bağ­lan­ma­dı.

HEP­Sİ Bİ­ZİM İN­SA­NI­MIZ
Su­ru­ç’­ta­ki can­lı bom­ba sal­dı­rı­sın­da 25 ya­şın­da­ki kar­de­şi Sü­ley­man Ak­su­’yu kay­be­den İh­san Ak­su, “Sal­dı­rı­dan son­ra hiç­bir dev­let yet­ki­li­si bi­zi ara­ma­dı. Şim­di­ye ka­dar ma­aş bağ­lan­ma­dı. Taz­mi­nat da öden­me­di” de­di. Kar­de­şi­nin Yük­se­vo­va Şem­set­tin Onay Ana­do­lu Li­se­si­’n­de İn­gi­liz­ce öğ­ret­men­li­ği yap­tı­ğı­nı be­lir­ten İh­san Ak­su, “An­ka­ra­’da ha­ya­tı­nı kay­be­den­ler de Su­ru­ç’­ta ölen­ler de bi­zim in­sa­nı­mız. On­lar si­vil şe­hit sa­yı­lır­ken bi­zim­ki­ler ne­den sa­yıl­mı­yor” di­ye sor­du.

AYRIM ANAYASA'YA AYKIRI
Şan­lı­ur­fa Ba­ro Baş­ka­nı Hik­met De­le­be, Su­ruç kat­li­amın­da ölen­le­re şe­hit uy­gu­la­ma­sı ya­pıl­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti.An­ka­ra Ga­rı önün­de ya­şa­mı­nı yi­ti­ren­le­re han­gi hak­lar ve­ril­diy­se Su­ru­ç’­ta­ki­le­re de ve­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen De­le­be, “Dos­ya­yı ala­lı 3 ay ol­du. Mağ­dur­la­ra her­han­gi bir ma­aş ve taz­mi­nat bağ­lan­dı­ğı­na da­ir bil­gi ulaş­ma­dı. Dev­le­tin iki sal­dı­rı­da ölen va­tan­daş­la­rı ara­sın­da ay­rım yap­ma­sı bü­yük bir skan­dal­dır.Ana­ya­sa­’nın 10. mad­de­sin­de­ki eşit­lik il­ke­si­ne ay­kı­rı bir tu­tum­dur. Ka­mu ku­rum­la­rı eşit­lik il­ke­si­ne uy­mak­la mü­kel­lef­tir.

ÇİFTE STANDART
Si­ya­si mü­la­ha­za­lar­la se­çi­me en­deks­li yak­la­şım­la An­ka­ra­’da­ki­le­re si­vil şe­hit sta­tü­sü­nün ta­nın­ma­sı Su­ru­ç’­ta­ki­le­re ta­nın­ma­ma­sı çif­te stan­dart ola­rak de­ğer­len­di­ri­le­bi­lir” tep­ki­si gös­ter­di. 

ANKARA’DA ÖLENLERE VERiLEN HAKLAR
Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğı An­ka­ra pat­la­ma­sın­da ölen­le­re ve­ri­le­cek hak­la­rı ya­zı­lı açık­la­may­la şöy­le du­yur­du:

*Ha­ya­tı­nı kay­be­den­le­rin mi­ras­çı­la­rı­na 29 bin 79 TL taz­mi­nat ve­ri­lmesi planlanıyor.

*Sal­dı­rı­da ölen­le­rin hak sa­hip­le­ri­ne 820 li­ra ma­aş bağ­la­na­cak.

*Ma­lul ka­lan va­tan­daş­la­ra ma­lu­li­yet de­re­ce­le­ri­ne gö­re 497 ile 820 li­ra ara­sın­da ay­lık bağ­la­na­cak.

*Hak sa­hip­le­rin­den bi­ri ka­mu­da is­tih­dam hak­kın­dan fay­da­la­na­cak, eğer hak sa­hip­le­ri­nin şart­la­rı atan­ma­sı­na uy­gun de­ğil­se bu hak­tan kar­deş­le­rin­den bi­ri fay­da­la­na­bi­le­cek.

*Ay­lı­ğa bağ­lan­mış ki­şi­le­rin sağ­lık yar­dım­la­rı ge­nel sağ­lık si­gor­ta­sı kap­sa­mın­da kar­şı­la­na­cak.
<< Önceki Haber Suruç katliamının acısı dinmek bilmiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER