Tahşiye iddianamesinde skandal üstüne skandal

Özgür medyaya kumpas operasyonuna dönüşen Tahşiye iddianamesinden yeni bir skandal çıktı.

Tahşiye iddianamesinde skandal üstüne skandal

Zaman'dan Mürsel Genç'in haberine göre, Savcı Hasan Yılmaz, 12 farklı ilde operasyon yapanların tamamını ‘paralel' ilan etti. Bu listede yolsuzluk soruşturmasını kapatıp polisleri tutuklatan ve terfi alan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İsmail Uçar da bulunuyor.

Medyaya yönelik kumpas operasyonuna dönüşen Tahşiye soruşturmasının iddianamesinde bir skandal daha ortaya çıktı. Savcı Hasan Yılmaz'ın kaleme aldığı iddianamede, 12 ilde farklı savcı-hakim kararları ve emniyet operasyonlarıyla gerçekleştirilen Tahşiye örgütü soruşturmaları sıralandı. Soruşturmalarda görev alan yargı ve emniyet mensupları ‘paralel yapılanmaya bağlı örgüt üyeleri' olarak nitelendirildi. Bu isimlerden en dikkat çekeni ise 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını kapatan, operasyonları gerçekleştiren ve polisleri tutuklatarak terfi alan İstanbul Başsavcı Vekili İsmail Uçar oldu. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sonrasında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen dönemin Aksaray Emniyet Müdürü Halis Böğürcü de, Savcı Hasan Yılmaz tarafından paralel ilan edilen isimler arasında yer aldı.

Tahşiye iddianamesinde Bursa, Aksaray ve Malatya'daki dosyaların İstanbul'daki 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dosyayla birleştirildiği ifade ediliyor. Bu mahkemede yargılama devam ederken, Bahçelievler'de bir örgüt evinde patlayıcı bombalar ele geçiriliyor. Bunun üzerine davanın görevsizlik kararıyla Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tevzi edildiği ve devam eden hukuki süreç aktarılıyor. Savcı, peşinen masum ilan ettiği Tahşiye davası şüphelilerinin yargılamalarının devam ettiğini de itiraf etmiş oluyor. Bu durum açık şekilde adil yargılamaya müdahale anlamı taşıyor.

İddianamenin devamında ise operasyonların gerçekleştirildiği şehirler tek tek sıralanıyor. Tahşiye operasyonlarının talimatının, eski İstanbul Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in 3 Aralık 2008 tarihli istihbari yazısı ve Fethullah Gülen Hocaefendi'nin 6 Nisan 2009 tarihli “İrtica paranoyası” başlıklı konuşması ve sonrasında yayımlanan TV dizileri aracılığıyla verildiği iddiası ortaya atılıyor. Yılmaz, bununla da yetinmeyerek, soruşturmaların emniyet ve yargı kadrolarındaki ‘paralel yapılanmaya bağlı örgüt üyeleri' tarafından gerçekleştirildiğini öne sürüyor. Ancak Savcı Yılmaz'ın örgüt üyesi ilan ettiği isimler arasında eskiden aynı büroda birlikte mesai harcadığı isimler de var.

25 Aralık yolsuzluk soruşturmasını kapatıp polisleri tutuklatan İstanbul Başsavcı Vekili İsmail Uçar, onlardan biri. Yılmaz'ın iddianamede tek tek sıraladığı 12 ildeki operasyonlardan biri Aksaray'da yapılmıştı. Bu şehirdeki soruşturmanın talimatını ise dönemin Aksaray Savcısı İsmail Uçar vermişti. Bu şehirdeki operasyonu ise yolsuzluk soruşturmaları sonrasında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen dönemin Aksaray Emniyet Müdürü Halis Böğürcü yapmıştı. Tahşiye savcısı Yılmaz'ın iddianamesinde, 17 Aralık sonrası özel terfi alan bu isimleri de kapsayacak şekilde “Yaklaşık 1 yıllık süreçte bir çoğu eşzamanlı soruşturmalar başlatılarak kamu davaları açıldığının görüldüğü, bu vakıanın Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Müdürlüğü kadroları ile yargı kadrolarında paralel yapılanmaya bağlı örgüt üyelerinin tamamıyla etkin bir şekilde yerleştiğinin göstergesi olarak değerlendirilmiştir.” ifadeleri dikkat çekiyor.

ZAMAN
<< Önceki Haber Tahşiye iddianamesinde skandal üstüne skandal Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER