Tan baskınının yıl dönümünde resim sergisi


Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Tarih Vakfı'nın desteği ile "Sertel Ailesi: Selanik'ten Sılaya" başlıklı sergi 4 Aralık Cuma açılacak.

Tan gazetesinin ve matbaasının 4 Aralık 1945 yılında tahrip edilip yağmalanmasının 70. yıl dönümünde "Sertel Ailesi: Selanik'ten Sılaya" başlıklı sergi Tan Evi'nde gazeteci ve sanatseverlerle buluşacak. 4 Aralık Cuma günü saat 18.00'de açılacak sergiye; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Tarih Vakfı, Türkiye Yayıncılar Birliği ve Halil Lütfü Dördüncü İş Merkezi Yönetimi destek veriyor.

Sergi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Tarih Vakfı Başkanı Işık Tamdoğan ve Sertel ailesi adına Tia (Atiye) O'Brien konuşmalarıyla açılacak. Açılış konuşmaları, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş moderatörlüğünde Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı Orhan Erinç, TGC Genel Sekreter Yardımcısı ve Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Niyazi Dalyancı, Radikal Yazarı Altan Öymen, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Toprak, karikatürist Tan Oral, Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi Mahmut Çınar, Tarihçi-Yazar Orhan Karaveli, araştırmacı-yazar Ayşe Hür ile devam edecek.

SERGİ, SERTEL AİLESİNİN YAŞAM ÖYKÜSÜNÜ ANLATIYOR

Sergi, Tan gazetesinin yöneticisi Zekeriya Sertel ile yazarlarından eşi Sabiha Sertel'in yaşam öykülerini gözler önüne sermeyi amaçlıyor. Sergi, Sertellerin Amerika'da yaşayan torunları Tia (Atiye) O'Brien ve kuzini Nur Deriş tarafından, aile albümünden yola çıkarak oluşturuldu. Serginin sunuş yazısında "Sertellerin hayatı, Sabiha'nın ismiyle müsemma anılarının başlığının da vurguladığı üzere, bir roman gibi. Entrikalarla, casuslarla, ihanetle, suikastlerle, hapislerle ve gözü pek bir idealizm ile dolu bu öykü, nihai olarak Serteller'in basımevinin yıkımına, ülkelerinden, özgürlüklerinden ve ailelerinden mahrum kalmalarına mal oluyor." deniliyor.

TAN BASKINI NASIL OLDU?

Tan gazetesi, 1935 yılında Ali Naci Karacan, 1936'da Ahmet Emin Yalman'ın başyazarlığında yayımlandı. Zekeriya Sertel ve Halil Lütfi Dördüncü, Yalman'ın ortaklarıydı. 1938 sonunda Ahmet Emin Yalman'ın ayrılmasıyla Zekeriya ve Sabiha Sertel tarafından yönetilen gazete, İkinci Dünya Savaşı yıllarında bazı kesimleri rahatsız etti. 1945 yılında doruğa çıkan tepkiler, 4 Aralık 1945'te baskınla noktalandı. Sabiha ve Zekeriya Sertel yargılandılar, beraat ettiler ama ülkeyi terk etmek zorunda kaldılar. Halil Lütfi Dördüncü, Tan gazetesini aralıklarla birkaç kere daha çıkardı. 6 Ocak 1959'da, hemen yanındaki binada meydana gelen patlama sonucunda Tan matbaası binasının da yıkılmasıyla Tan gazetesi, tarihin tozlu sayfalarına karıştı.

sergisi-1955297.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Tan baskınının yıl dönümünde resim sergisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER