CHP'li Ağbaba: Mülteciler 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en önemli mesele


CHP Genel Başkanı Veli Ağbaba, TBMM Kâtip Üyesi ve İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve İzmir İl Başkanı Bedri Serter, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye mülteciler için 3 milyar euro yardım yapacağını açıklaması hakkında İzmir'de, Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak bulunduğu Konak ilçesi Basmane semtinde bir basın toplantısı düzenledi. Ağbaba, CHP'li vekillerden oluşacak bir heyetin, sığınmacıların ruh hallerini anlamak için Muğla'nın Bodrum sahilinden, teknelerle umuda yolculuk yapacağını kaydetti.

Hatuniye Camisi önündeki basın toplantısını, çevrede bulunan Suriyeli sığınmacılar da takip etti. Çevresine toplanan Suriyeli çocukları yanına çağıran Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, İzmir'de 100 bine yakın, Türkiye genelinde ise 2,5 milyon Suriyeli sığınmacı bulunduğunu söyledi. Mülteciliğin sadece Türkiye değil, Avrupa açısından da önemli bir mesele olduğunu aktaran Ağbaba, "2. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye ve Avrupa'nın karşılaştığı en önemli mesele, mülteci meselesi. Türkiye'nin dış politikadaki yanlışlarının etkisinin ne kadar büyük olduğunu biliyoruz. Türkiye, Ortadoğu ülkesi olma konusunda hızla ilerliyor. Başbakan'ın da katıldığı zirvede alınan kararlar, sadece Türkiye meselesi olma konusunda Türkiye'yi bir noktaya getirdi." dedi.

'TÜRKİYE'YE 3 MİLYAR EURO RÜŞVET VERİLDİ'

AB ile Türkiye ilişkileri açısından yeni bir döneme girildiğini aktaran Veli Ağbaba, "AKP'nin göz boyaması ile karşı karşıyayız. AB ile Türkiye ilişkilerinde ana eksen Kopenhag kriterleriydi. Artık AB'nin, Türkiye'den mülteci krizinde beklentileri yer alıyor." dedi. Mültecilerin Türkiye'de kalması için 3 milyar euro rüşvet verildiğini iddia eden Ağbaba, "Bu mesele ortaklaşa çözülebilir. Yük paylaşımı ile çözülmeli. Bu dram sadece Türkiye'nin sorunu değildi. AB ile Türkiye ortaklaşa çözebilir. Bunu Türkiye'nin sırtına yüklemek, kimsenin hakkı değildir. Hiç kimse gazeteci tutuklayarak, faili meçhulleri arttırarak AB'ye girmemizi beklemesin. Bu program, Türkiye'yi AB'ye sokamaz ancak Türkiye'yi AB'nin tampon ülkesi yapar. Türkiye artık bir mülteci tampon bölgesi durumundadır. Türkiye'yi AB sınırlarına bekçi yapmak, kimsenin hakkı ve haddi değildir. Kişibaşı bin euro verilerek Türkiye, 3 milyar euro karşılığında Avrupa bekçisi konumuna getirilmiştir. Kabul etsek de etmesek de Türkiye'nin en önemli meselesi, mülteci meselesidir. CHP olarak, genel başkanımızın talimatı ile mülteci komisyonu kurduk." diye konuştu.

CHP'Lİ VEKİLLER 'UMUDA YOLCULUK' YAPACAK

CHP'nin önümüzdeki dönemde mültecilerle ilgili meseleleri daha derinden inceleyeceğini kaydeden Ağbaba, milletvekilleri olarak önce İzmir'in Çeşme ilçesi ve Basmane semtinde sığınmacılarla ilgili incelemelerde bulunacaklarını, ardından Aylan Kurdi bebeğin vurduğu Bodrum sahilinde inceleme yapacaklarını kaydetti. Zorlu hava şartlarında kaçak göçmenlerin aldığı riskleri daha iyi anlamak için kayıklarla denize açılacaklarını kaydetti.

PURÇU: DEVLET GÖREVLİLERİ İLGİLENMİYOR

CHP Milletvekili Purçu da devlet elinin sığınmacılara ulaşmadığını savundu. Halen kaldırımlarda yatan hamile, yaşlı ve çocuk Suriyeliler bulunduğunu söyleyen Purçu, "Devlet görevlileri, bu kişilerle yeterince ilgilenmiyor. Mültecilerin barınacağı yerlerle ilgili koordineli çalışma yapılmıyor. Tedbirler, emniyet aşamasında kalabiliyor. İster kaldırımda yatsın, ister hasta hamile olsun şimdiye kadar yapıcı bir çalışma yapılmadı. Kaç mülteci geldi, kaç mülteci gitti, kaçı kaldı, kaçı kimlik çıkardı, belli bir bilgi yok. Yapılan açıklamalarda, ortalama rakamlar var. 100 bini geçkin mülteci sayısı var ve bunların sadece yüzde 10'a yakını kimlik sahibi ve kayıt altında." dedi.

'AB'Yİ KORKUTTUK DİYE TWEET ATAN KUZU'

CHP Milletvekili Demir ise AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu'yu eleştirerek, "İzmir'de şu anda 24 bin, 0-18 yaşında genç ve çocuk var. 3-4 bini eğitimlerini zor koşullarda sürdürüyor. 20 bin çocuk sokakta ve emekleri sömürülüyor. Tezgah kurup günde 1-2 liraya çalışan, 7 yaşında çocuğumuz var. Okula gitmiyormuş. Türkiye'nin mülteci sorunu çok ciddi. Savaşı başlatanlar, kışkırtanlar bu insanlara kucak açtılar ama bunları AB'ye karşı kullanmak, 'AB'yi korkuttuk' diye tweet atan Kuzu, 'keh keh' diye de onlarla dalga geçiyor. 3 milyar euro aldık diye bunu, kahraman gibi övgüyle söylüyor. İktidarın AB tarafından kandırıldığını görüyoruz." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Ağbaba: Mülteciler 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER