Saatte 120 kilometre hızla giden araç yaptılar ama...

Ürettikleri aracın test sürüşünü dahi yapacak yer bulamayan öğrenciler, kendilerine sponsor arıyor.

Saatte 120 kilometre hızla giden araç yaptılar ama...

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) Makine Topluluğu (UMAKİT) tarafından geliştirilen ‘Timsah Nova’ isimli güneş enerjili yarış aracı, Avustralya’da yapılacak dünya güneş enerjili yarışmasına (World Solar Challenge) hazırlanıyor. Aracı tasarlayan ekibin tek hedefi Ekim 2015’de Avustralya’da yapılacak ve iki yılda bir gerçekleştirilen dünyanın en prestijli yarışmasından Türkiye ve üniversite adına iyi bir dereceyle ayrılmak. Daha önce de 6 güneş arabası yapıp madalyaları toplayan UMAKİT grubu, imkansızlıklardan dolayı eski araçların parçalarıyla son arabayı üretti. 

Uludağ Üniversitesi'nde düzenlenen 4. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri'nde sergilenen güneş arabası etkinliğin ilgi odağı oldu. Elektrik Elektronik Mühendisliği ve Makine Mühendisliği öğrencilerinin ortak çalışması ile yapılan araç, güneş enerjisinden aldığı enerjiyi pillerinde depolayarak elektrik motoru ile çalışıyor. 7’si Elektrik Elektronik Mühendisliği, 12 de Makine Mühendisliği Bölümü olmak üzere toplam 19 kişilik ekiple yapılan araç, yaklaşık 11 ayda tamamlandı. Aracı yaklaşık bir buçuk senedir geliştirmeye çalıştıklarını anlatan Elektrik Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi ve araç pilotu Furkan Rıza Ateş, “Hedefimiz, 2015 Ekim ayında Avustralya’da yapılacak olan dünya güneş araçları yarışı olan World Solar Challenge yarışları.” dedi. 

Avustralya’da yapılacak, alanında dünyanın en prestijli yarışının verime dayalı olup 6 gün sürdüğünü anlatan Ateş, kıtayı baştan başa geçmeyi gerektiren 3 bin kilometrelik yolun en kısa zamanda aşılması ile yarışın kazanılacağını anlattı. Bu yarıştan güzel bir derece ile dönmek istediklerini aktaran Ateş, “Bundan sonra da elektrikli ve daha çok alternatif enerjili araçları tasarlamak istiyoruz. Topluluğumuz ,vizyonu olan bu tür araçları yaymak, daha çok günlük yaşama uygun pratik araçları geliştirmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

"EN BÜYÜK SIKINTIMIZ SPONSOR VE PARKUR"
En büyük sıkıntılarının, sponsor ve çalışabilecekleri parkur bulmak olduğunu ifade eden Furkan Rıza Ateş, şöyle devam etti: “Bu anlamda en çok destek bulmakta sorun yaşıyoruz. Ülkemizde Ar-Ge kültürü yeni yeni oturmaya başladı. Büyük firmalar dışında diğer firmalar destek vermiyor. Bu nedenle de yaşadığımız en büyük sıkıntı sponsor bulmak.” dedi.

Grup üyesi Furkan Rıza Ateş de 120 kilometre hız yapan aracı denemek için parkur bulamadıklarından yakındı. Ateş, şunları söyledi: “Bunun son hızı 120 kilometre, ancak bunu henüz deneme şansımız olmadı, güvenli bir parkurumuz olmadığı için. Çünkü trafiğe çıkma şansımız yok. Yarışa özel tasarlandığı için trafik şartlarını sağlayan bir araç değil. Bu sebeple özel bir ortamda denememiz gerekiyor hız testini.”

Parkur sıkıntısından dolayı tam deneme yapamadıklarını anlatan araç pilotu Ateş, Türkiye’deki yolların büyük kısmının yama ve kasisli olduğu için bunu yapamadıklarını kaydetti. Şu anda deneme yarışlarını, okulun içindeki yollarda yaptıklarını ifade eden Ateş, uzun vadede ise izin verilmesi halinde kullanılmayan Yunuseli Havaalanı'nda yarışmaya hazırlanmak istediklerini ifade etti.

Aracın, güneşle şarj olduğunu bildiren Furkan Rıza Ateş, şunları söyledi: “Aracımız güneşte şarj oluyor ama güneş olmadığı zaman da mevcut bataryaları ile gidebiliyor. Araç üzerindeki batarya ile yaklaşık 350 kilometre gidebiliyor şarjsız. Şarj olduğu zaman da 78 kilometre hızla tam öğle vakti bataryadan harcamadan bulutsuz bir ortamda gidebiliyor.” Aracı 450 bin TL’ye mal ettiklerini bildiren Furkan Rıza Ateş, seri üretimle birlikte bu maliyetin de düşeceğini sözlerine ekledi.

CIHAN

<< Önceki Haber Saatte 120 kilometre hızla giden araç yaptılar ama... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER