Seri üretime hazırlanan ANKA'da büyük sürpriz

İki yıllık gecikmenin ardından ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi’nde seri üretime geçiş aşamasına bir sürprizle gelindi.

Seri üretime hazırlanan ANKA'da büyük sürpriz

Araç uydudan kontrol edilecek, kumanda menzili de 1.000 km’ye kadar çıkacak. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ve 2011'den bu yana uçuş testlerine devam edilen ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi (İHA), seri üretime hazır hale geldi. En az 2 yıllık gecikme yaşanan projede son anda sürpriz bir karar alındı. İlk Türk İHA'sı uydudan kontrol edilecek. Bunun için de mevcut ANKA'ya SATCOM adı verilen uydu kontrol sistemi yerleştirilecek. TUSAŞ ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) arasında imzalanacak seri üretim anlaşmasının ardından, 10 adet ANKA'nın 2 yıl içinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilmesi öngörülüyor.

Zaman'ın haberine göre, ANKA'nın uydudan kontrolüyle birlikte kumanda menzilinin de 1.000 km'ye kadar çıkacağı dile getiriliyor. Savunma kaynakları, “Şu ana kadar ANKA hangi şehirde uçurulacaksa yer kontrol istasyonunun da en azından o bölgeye yakın bir yere kurulması gerekiyordu. Fakat uydu sistemiyle birlikte, Batman'da keşif ve gözetleme görevi icra edecek uçağa, Ankara'daki Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Merkezi'nden komuta edilecek. Uçağın şekli ve görüntüsü de bir parça değişecek.” ifadelerini kullandı.

Büyük oranda karbon kompozit malzemeden yapılan uçağın gövde ve kanatlarıyla radar görünürlüğünün düşük olması, gece/gündüz her türlü hava şartlarında keşif, gözetleme ve hedef tespiti yeteneklerine, jet yakıtı kullanan 155 beygirlik dizel motora ve uçuş süresi boyunca çalışabilen buz önleme sistemine sahip olması, ANKA'nın ayırt edici özellikleri arasında yer alıyor. TUSAŞ yetkilileri, 2013 yılında en az iki bölge ülkesi ile satış ve ihracat sözleşmesi imzalanmasının hedeflendiğini dile getiriyor. Kritik sistemleri yerli olarak sunulan ANKA'nın uçuş kontrol bilgisayarının İsrail'den alındığını ortaya çıkmıştı. Savunma bürokratları, bu sorunun aşılacağını ve söz konusu bilgisayarın Türkiye'de üretileceğini belirtiyor.
<< Önceki Haber Seri üretime hazırlanan ANKA'da büyük sürpriz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER