Terör şokunu atlatamayan Fransa'da 'hayali terör saldırısı'


Fransa dün sabah Paris'in kuzey banliyösü Aubervilliers'de bir öğretmene saldırı yapıldığı haberiyle sarsıldı. Paris'te 13 Kasım'da meydana gelen eş zamanlı terör saldırılarının şokunu henüz atlatamamış Fransa'da yaşanan bu gelişme bir anda gündeme bomba gibi düştü.

Fransa'nın en çok izlenen televizyon kanalı TF1 tarafından ilk olarak duyurulan olayda, Jean Perrin Anaokulu'nda bir öğretmenin 'terör saldırısı'na maruz kaldığı belirtiliyordu. Öğretmenin ilk ifadesine de ulaşan Fransız medyası, maskeli ve eldivenli saldırganın "Bu IŞİD. Bu sadece bir başlangıç, bir uyarı" diye bağırdığını iddia ediyordu. İlk haberlerde saldırganın 45 yaşındaki öğretmene makasla saldırdığı daha sonra ise bunun maket bıçağı olduğu iddia edildi. Öğretmeni boynundan yaralayan saldırganın daha sonra yine öğretmenin kafasını duvara vurarak olay yerinden kaçtığı belirtiliyordu.

Olayın duyulmasının ardından onlarca yerli ve yabancı medya kuruluşu Aubervilliers'deki okulun önüne akın etmiş, bütün kanallar normal yayın akışlarını keserek olay yerinden canlı yayın yapmaya başlamıştı. 130 kişinin hayatını kaybettiği Paris'teki kanlı saldırıların üzerinden henüz 1 ay geçmişken yaşanan bu olay, terör saldırısı psikolojisini üzerinden atamayan Fransa'da yen bir terör saldırısı paniği yaşanmasına da neden oldu. Saldırının duyulmasının ardından başta Milli Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem olmak üzere Seine-Saint-Denis Valisi Philippe Galli ve Bobigny Savcısı da olay yerine giderek yerinde inceleme yaptı. Milli Eğitim Bakanı okulun önünde yaptığı açıklamada olayın ciddi olduğunu vurgulayıp hükümetin okullarda güvenlik önlemlerinin artırmaya devam edeceğini söyledi. Öğle saatlerinde ise Paris Terörle Mücadele Savcılığı'nın, 'terör örgütüyle bağlantılı cinayet girişimi' suçundan soruşturma başlattığı haberi medyalara yansıdı. Ancak öğretmenin çelişkili ifadeleri Paris Savcılığı' tarafından şüpheli bulunurken, okulun bekçisi de dahil öğretmen dışında hiç kimsenin saldırganı görmemiş olması da dikkat çekti.

KENDİ KENDİNİ YARALAMIŞ

Olayın aslı ise ilerleyen saatlerde ortaya çıktı. Fransayı ayağa kaldıran 12 saatlik terör mesaisi öğretmenin saldırıyı uydurduğunu itiraf etmesiyle son buldu. Fransa'yı alarma geçiren öğretmen gözaltına alınırken, öğretmenin kendi kendini yaraladığı da anlaşıldı. Paris Savcılığı, öğretmen hakkında hayali suç ürettiği gerekçesiyle soruşturma başlattı. Öğretmen psikolojik rahatsızlığı olabileceği gerekçesiyle kontrol amacıyla hastaneye yatırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da 45 yaşındaki öğretmenin görevinden uzaklaştırıldığı duyuruldu. Hayali suç üreten öğretmen hakkında disiplin soruşturmasının da açıldığı kaydedildi.

Ancak 2015'te iki büyük terör saldırısına maruz kalan Fransa'da öğretmene duyulan tepki biteceğe benzemiyor. Fransız medyası "Bir öğretmen tarafından uydurulan hikayen şoktaki bir ülkede yeniden terör korkularını depreştirdi." yorumunda bulundu. Sosyal medyada da öğretmene sert eleştiriler yapılmaya devam ediyor.

Fransa'da 2004 yılında da metroda antisemit saldırıya uğradığını söyleyen bir kadının daha sonra olayı uydurduğu ortaya çıkmıştı. Kadın hayali suç üretmekten 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Terör şokunu atlatamayan Fransa'da 'hayali terör saldırısı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER