Terörden korkan yabancı gazeteciler, Türkiye'deki kongreye gelmedi


Türkiye'de yaşanan terör olayları ve bazı ülkelerin seyahat konusunda yaptığı uyarılar, yabancı gazetecilerin gözünü korkuttu. Suruç'la başlayan ve son olarak Ankara'da patlayan bombalar üzerine yabancı gazetecilerin en az yarısı Dünya Turizm Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu'nun (FİJET) 57. Kongresi'ne katılmadı.

Dünya Turizm Gazetecileri ve Yazarları Federasyonu'nun (FİJET) 57. Kongresi Antalya'nın turizm bölgesi Belek'teki bir otelde başladı. 5 gün sürecek kongrenin teması 'Terörü rağmen turizm' olarak belirlendi. Farklı ülkelerden 100 civarı turizm yazarı ve gazetecisinin katıldığı kongreye terör korkusu damga vurdu. Merkezi Fransa'da bulunan ve 32 ülkeden 680 üyesi olan FİJET'in kongresine katılım çok düşük oldu. Başkanlığını Tunus'un eski turizm bakanlarından Tijani Haddad'ın yaptığı FİJET'in birçok üyesi kongreye katılacaklarını bildirmelerine rağmen rezervasyonlarını iptal ettirip Türkiye'ye gelmedi.

Malta'da gerçekleştirilecek kongresinin Türkiye'ye alınmasının mimarı olan FİJET Halkla İlişkiler Sorumlusu ve Türk turizmci Hakan Eren, Suruç'la başlayan ve Ankara ile devam eden bombalı eylemlerin yabancıları korkuttuğunu söyledi. 27 kişinin hayatını kaybettiği Suruç'taki patlamaya kadar 180 olan katılımcı sayısının bir anda 20'ye düştüğünü, yoğun çabalar sonrası 105'e kadar çıkan sayının 99 insanın hayatına mal olan Ankara'daki patlamanın ardından bir anda 60'a düştüğünü anlatan Eren, "G-20 Antalya'da yapılacak. Çok güvenli yerdir, aklınızı başınıza alın deyince 90 kişiye ancak ulaşabildik. İtalya'dan 40'a yakın delegemiz var, ancak bir gazeteci geldi. Onlar son dakikada iptal ettiler." dedi. İptal edenlerin genelde Avrupalılar olduğu bilgisini paylaşan Hakan Eren, şu an kongrelerine 12 ülkeden 100 civarı gazetecinin katıldığını söyledi.

FİJET Başkanı Tijani Haddad, üyelerinin terör korkusu sebebiyle gelmediğini doğrulayarak, Türkiye'ye seyahat uyarası yapan hükümetlere tepki gösterdi. Kongrelerine normalde 200 civarı üyelerinin katıldığını kaydeden Haddad, "Bizim üyelerimiz dahil bir çok ülke hükümeti Türkiye'ye seyahat uyarısı yaptı ama FİJET olarak burada bu işin yapılmasını ve burada bunun olmadığını göstermek istedik. Üzerine çok yüklendik. Buralara gelinmemesini isteyen diğer ülke hükümetleri teröre destek oluyor bu böyle bilinsin. 'Gitmeyin' diyerek teröre destek olunuyor. Böylelikle terörist grupların istediklerini yapmış oluyorlar." diye konuştu.

FİJET'in 5 gün sürecek 57. kongresinde toplantıların yanı sıra Antalya'nın tarihi, turistik ve kültürel mekanları da gezdirilecek. CİHAN
<< Önceki Haber Terörden korkan yabancı gazeteciler, Türkiye'deki kongreye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER