Türkiye’ye kaynağı belirsiz para girişinde rekor

Cari denge 20 ay sonra ilk kez 674 milyon dolar fazla verdi. Net hata noksan kalemi ise haziranda 5,5 milyar dolarla rekor kırdı.

SHABER3.COM

Bold Medya'da yer alan habere göre Türkiye’nin gri listeye alınmasının en önemli sebepleri arasında yer alan kayıt dışı para sorunu devam ediyor. Türkiye’ye haziran ayında 5.5 milyar dolar kayıt dışı para girişi oldu.

674 MİLYON DOLAR CARİ FAZLA VERDİ

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), haziran ayında 674 milyon dolar cari fazla verildiğini açıkladı. Böylece 20 ay sonra ilk defa cari fazla kaydedildi. Cari dengedeki bu fazla turizm gelirlerindeki artış ve dış ticaret açığındaki çekilme nedeniyle bekleniyordu. Haziran seyahat gelirleri kaleminden 4,2 milyar dolarlık giriş kaydedildi.

GERİLEYEN DIŞ TİCARET CARİ FAZLADA ETKİLİ OLDU

TÜİK’in açıkladığı verilere göre haziran ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10,5 azalarak 20,9 milyar dolar, ithalat küresel enerji fiyatlarındaki yıllık gerilemenin de etkisiyle yüzde 17,5 daralarak 26,1 milyar dolar oldu. Böylece, bu dönemde dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 37,3 düşerek 5,2 milyar dolar düzeyine geriledi. Bu haziran ayındaki cari fazlada etkili oldu.

İLK YARIDA CARİ AÇIK 36,8 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

Haziranda cari fazla verilse de ocak-haziran dönemindeki cari açık bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28,1 artarak 36,8 milyara çıktı. TCMB’nin yayımladığı ödemeler dengesi verilerinde, rezervlerinde haziranda doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 135 milyon dolar olarak kaydedildi. Haziran ayında resmi rezervler, mayıs ayındaki 16,6 milyar dolarlık azalışın ardından 11,2 milyar dolar artış kaydetti.

KAYNAĞI BELİRSİZ 5,5 MİLYAR DOLAR GİRİŞİ OLDU

Net hata noksan kaleminde ise 3 ayın ardından yeniden fazla görüldü. Bu kalemde haziranda 5,5 milyar dolar giriş izlendi. Rezervlerdeki artış ile karşılaştırıldığında bu artışın bir kısmının net hata noksan kaleminden sağlandığı dikkat çekti.
<< Önceki Haber Türkiye’ye kaynağı belirsiz para girişinde rekor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER