Türkiye'de zam rekoru kıran ayçiçek yağına %20 zam daha geliyor

Geçen yıl gelen zamlar sonrası fiyatı katlanan ayçiçek yağına yüzde 20 oranında zam yapılacak. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, bu zamma gerekçe olarak ham madde maliyetinin çok artmasını gerekçe gösterdi.

SHABER3.COM

Ham yağ üreticisi Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerin ihracata getirdiği kısıtlama, ham madde yönüyle dışa bağımlı olan bitkisel yağ sanayicilerini etkilemeyi sürdürüyor. Buna bağlı olarak bitkisel yağın raf fiyatlarında da olağanüstü artışlar yaşanıyor. Geçen yıl ham yağın tonunu 700 dolara alan sanayiciler, bugünlerde aynı ürüne 1.325 dolar ödüyor.

SON ARTIŞLAR FİYATLARA YANSIMADI

Dünya gazetesinden Hüseyin Gökçe’nin haberine göre, geçen yılın ilk çeyreğinde 25 lira civarında olan 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 75 liraya kadar yükselirken, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, hammaddedeki son maliyet artışlarının henüz raf fiyatlarına yansımadığını kaydetti. Büyükhelvacıgil, maliyet artışına bağlı olarak yüzde 20’lik bir fiyat artışı daha beklediğini söyledi.

FİYATLAR YÜZDE 20 ARTACAK

Pandemi nedeniyle ihracatı kısıtlayan ülkelerin ithalatı kolaylaştırdıklarının altını çizen Büyükhelvacıgil, dünyanın en büyük ayçiçeği üreticisi Rusya ve Ukrayna’nın da ham madde ihracatını kısıtladığını anlattı. Ham yağ fiyatlarının 700 dolardan 1.325 dolara yükseldiğinin altını çizen Büyükhelvacıgil, “Tüketicilerimizin şunu bilmesi lazım. Burada fiyatı artıran yağ sanayicileri değil. Hammadde fiyatı arttığı için nihai ürün fiyatı yükseliyor. Üstelik ham madde fiyatındaki son artış henüz raflara yansımadı. Tahmin ediyorum yağ fiyatı yüzde 20 civarında artar” dedi.

TÜRKİYE EN BÜYÜK AYÇİÇEK İTHALATÇISI

Türkiye’nin ayçiçeğinde dünyanın en büyük ithalatçısı konumunda olduğunun altını çizen Büyükhelvacıgil, “Doğal olarak sektörümüz başka ülkelerde artan ayçiçeği tohumu ve ham yağ fiyatlarından olumsuz etkileniyor ve daha pahalıya ham madde ithal etmek durumunda kalıyor” dedi.
<< Önceki Haber Türkiye'de zam rekoru kıran ayçiçek yağına %20 zam... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER