Türkiye'deki utanç tablosu ABD'de sergilendi

Türkiye'de ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) sonrasında binlerce kadın ve 800'den fazla çocuk annesiyle birlikte cezaevine konuldu. İnsan haklarının alarm verdiği Türkiye'de yaşananlar ABD'de resim sergisiyle canlandırıldı.

SHABER3.COM

Atlanta Central Library Kütüphanesi’nde Türkiye’de gözaltına alınan kadın ve çocukların fotoğraflarından oluşan insan hakları temalı sergi açıldı. Gözaltına alınan kadınlardan bazılarının kaleme aldığı mektupların da yer aldığı sergiyi, çoğunluğunu Amerika’da yaşayan Türklerin oluşturduğu SetThemfree, AST ve Atlantic Institute organize etti.


30 Nisan tarihine kadar kütüphanede ziyaret edilebilecek serginin açılışında konuşan SetThemfree yöneticisi Hafsa Yıldız, “Türkiye hapishanelerindeki çığlıkları duyabiliyor musunuz? Türkiye’de on binlerce kadın ve yüzlerce bebek çok kötü koşullara sahip hapishanelerde tutuluyorlar. Çoğu, eşi bulunamadığı için doğumhane kapısında gözaltına alınıyor. Birçoğunun işkence gördüğü raporlarda geçiyor. Ama onlara bu kötülüğü yapanlar istiyor ki kimse duymasın, duyanlar unutsun. Bu yüzden onlar hakkında haber yapan gazeteciler, seslerine kulak veren siyasiler tutuklanıyor. Lütfen günlük hayatlarınıza dalıp gitmeyin. Bu kadınların yardım çağrılarına kulak verin. Bu serginin ismi ‘‘Ya benim yerimde sen olsaydın.” Gerçekten o daracık koğuşta yaşına girmemiş bebeğinizle siz bulunsaydınız…” dedi.



“HAKSIZLIK BİTENE KADAR DEVAM EDECEK”



Sergi kapsamında gösterimi yapılan “Dikta rejimine yeni bir isim” adlı belgesele de değinen Yıldız, “Türkiye’de kadın ve çocuk hakları ihlal ediliyor. Burada okuyacağınız hikayeler ve göreceğiniz fotoğraflar gerçek. Fotoğraflardaki kadınlar ve çocuklar hala hapishanedeler. Bizler onların sessiz çığlıklarını duyurmazsak insanlığımızı sorgulamamız gerekir.” şeklinde konuştu.

Serginin Amerika’nın farklı yerlerinde Avrupa ve Güney Afrika’da da tekrarlanacağını söyleyen Hafsa Yıldız “Cezaevinde haksız yere tutulan kadınlar özgürlüklerine kavuşana kadar sergi devam edecek. Bir utanç tablosu olarak dünyayı gezecek.” şeklinde konuştu.


Sergi açılışına katılanlardan Dr. Katy Reaves, anı defterine şunları yazdı, “Gözlerimin önünden hiç gitmeyecek bir fotograftan bahsetmek istiyorum. O fotoğrafın hikayesi korkunçtu. Kadın yeni dogum yapmiş Kan basıncı düşük ama polis bu durumu umursamadan çocuğunu ondan ayırıyor. Hayal edebiliyor musunuz Kadını tekerlekli sandalye ile cezaevine koyuyor. Trajik durum…’’
<< Önceki Haber Türkiye'deki utanç tablosu ABD'de sergilendi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER