Tütün üretimi, işlenmesi, iç ve dış ticareti yönetmeliğinde değişiklik yapıldı


Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), tütün üretimi, işlenmesi, iç ve dış ticareti ile ilgili usul ve esaslar hakkındaki yönetmelikte değişiklikler yaptı.

Yönetmeliğin 5. maddesinin 4. fıkrası 'Üreticilerin, 03 Aralık 2014 tarihli ve 29194 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bitkisel Koruma Ürünlerinin Önerilmesi Uygulanması ve Kayıt İşlemleri Hakkında Yönetmelik'le belirlenen görev ve sorumlulukları yerine getirmeleri zorunludur. Yazılı sözleşme usulüyle yapılan üretimde, alıcı tarafından üreticiye verilen bitki koruma ürünlerinin kayıtları ayrıca alıcı tarafından tutulur' diye değiştirildi.

TOHUM İTHALAT VE İHRACATI BAKANLIK İZNİNE TABİ

Yönetmeliğin 6. maddesinin 1. fıkrası ile 3. fıkrası, şu şekilde değiştirildi: "Tütün tohumunun ihracı ile ithali, kurumun uygun görüşü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izni ile mümkündür. Kurumdan uygun görüş almak amacıyla yapılan ihracat ve ithalat başvurusu bir ay içinde karara bağlanır ve sonuç başvuru sahibine bildirilir. Tohum ihracat ve ithalatının yapılmasını müteakip ticarete konu tütün tohumuna ait bilgiler tütün ticareti yetki belgesine sahip gerçek ve tüzel kişiler tarafından 3 ay içinde kuruma gönderilir. Uygun görüş alındıktan sonra, tohum ihracatının ve ithalatının gerçekleşmemesi durumunda da kuruma bilgi verilir. Bilimsel araştırmalar için üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarının yurda tohumluk getirmesi ve yurt dışına tohumluk göndermesi bu madde kapsamı dışındadır."

TÜTÜN TOHUMU VE FİDE ÜRETİMİ

Aynı maddenin ikinci fıkrasındaki 'Tarım ve Köyişleri Bakanlığı' ibaresi 'Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı' olarak değiştirildi ve yine 6. maddeye 4. fıkra eklendi: "Araştırma, geliştirme ve ticari amaçlarla; tütün tohumu ve fidelerinin üretimi ile tütün tohumunun yurt içi ticareti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın belirlediği usul ve esaslar kapsamında yapılır. Bu konularda faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişiler, üretim ve ticarete konu bilgileri kuruma bildirir."

HASANKEYF TİPİ TÜTÜNE AYRICALIK

Yönetmeliğin 8. maddesinin 1. fıkrasının sonuna 'Teslim anında tütünlerin rutubet oranı kütlece yüzde 16'dan fazla olmamalıdır' cümlesi eklendi. Aynı maddenin sonuna eklenen dördüncü fıkra ise şöyle: "Kendine özgü tekniklerle üretilen, kırılan, kurutulan, alım ve satımı yapılan, işleme öncesi herhangi bir denkleme ve ambalajlama yöntemi uygulanmayan Hasankeyf tipi tütünler için bu madde hükümleri uygulanmaz."

ALICININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Yönetmeliğin 11. maddesinin 5. ve 6. fıkraları şu şekilde değiştirildi: "Alıcı, alım-satımı tamamlanan tütünler için şekli ve içeriği kurum tarafından belirlenen Yazılı Sözleşme Esasına/Açık Artırma Yöntemine Göre Tütün Alım-Satım ve Tescil Beyannamesi ile kuruma müracaat eder. Beyanname içeriği ile kurum kayıtlarının birbirini teyit etmesi halinde beyanname onaylanır, bir nüshası alıcıya geri verilerek tescil işlemi tamamlanmış olur.

Alıcı, alım satımı tamamlanan tütünlere ait Üretici Hesap Pusulaları Paftası'nı ve Pafta İcmal Tablosu'nu, kurum tarafından belirlenen şekil ve içeriğe uygun olarak düzenleyip, ödeme tarihinden itibaren 15 gün içinde, durumu açıklayan bir üst yazıyla birlikte yazılı ve elektronik ortamda kuruma vermek zorundadır. Üretim yılına ait kati alım sonuçları ise üretici tütünlerini teslim alma işlemlerinin tamamlanmasını müteakip ve en geç tütünlerin teslim alınması için belirlenen süreyi takip eden yirminci günü mesai saati bitimine kadar yazılı ve elektronik ortamda kuruma verilmek zorundadır."

TEBLİGATLA İLGİLİ DÜZENLEME

Yönetmeliğin 12. maddesinin 2. fıkrasının sonuna 'Alıcının, itiraz başvurusunu almaktan imtina etmesi halinde, başvuru 11 Şubat 1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu ve ilgili tebligat mevzuatı çerçevesinde, iadeli-taahhütlü posta aracılığıyla yapılabilir' cümlesi eklendi.

Yönetmeliğin 20. maddesinin 4. fıkrasında yer alan 'Çeşitli nedenlerle yeniden işlenmesi' ibaresinin sonuna 'veya ambalaj değişikliği' ifadesi eklendi. Aynı maddeye şu 5., 6., 7. fıkralar ilave edildi:

İMHA İÇİN KURUMDAN İZİN ALINACAK

"Nicotiana Rustica türüne ait bir çeşit olup kendine özgü tekniklerle üretilen, kırılan, kurutulan, fermantasyon geçirtilen ve el imalatı tabir edilen, insan emeğiyle açım, tefrik ve tasnife tabi tutulan Hasankeyf tipi tütünlerin işlenmesinde birinci fıkra hükümleri uygulanmaz. Üreticiden alınan tütünler, tesislerde işlenmeden, alındığı şekliyle veya el imalatı tabir edilen yöntemle açım, yabancı madde ayıklama, tefrik ve tasnife tabi tutularak puro, sigarillo, pipoluk ve nargilelik tütün mamulü ve sarmalık kıyılmış tütün mamulü üretiminde kullanılabilir. Bu durumdaki tütünler için birinci fıkra hükümleri uygulanmaz. Alıcı tarafından, ticarete konu olmayacağına karar verilerek imha edilmek istenen işlenmemiş ve/veya işlenmiş tütünler, kurumdan izin almak kaydıyla ilgili mevzuata göre imha edilir."

Yönetmeliğin 24. maddesinin 6. fıkrası 'Homojenize tütün, şişirilmiş tütün, şişirilmiş tütün damarı ile yaprak tütün veya tütün bitkisinden elde edilen, ancak tütün mamulü sayılmayan ve tütün mamulü hammaddesi bir ürün yapımı amacı ile kurulacak fabrika ve tesisler de 22., 23. ve bu madde hükümlerine tabidir' şeklinde değiştirildi.

25. maddenin birinci fıkrasının sonuna 'Tütünlerin; işlenmesi, iç ve dış ticareti aşamalarında geçici olarak muhafaza edildiği yerler bu hükmün dışındadır', 26. maddenin 4. fıkrasının sonuna 'Tütün ticareti yetki belgesi alındığı yıl için ayrıca vize işlemine tabi tutulmaz' cümlesi eklendi.

Aynı Yönetmeliğin 27. maddesinin 2. fıkrasında yer alan '5 iş günü içinde' ibaresinden sonra gelmek üzere 'faturanın bir sureti ile birlikte' ibaresi ilave edildi. Aynı maddenin üçüncü fıkrası 'Alıcı, tütün stokları ile ihracat ve ithalat miktarlarını, şekli ve içeriği kurum tarafından belirlenen Tütün Mevcut Bildirimi'ne uygun olarak, haziran ve aralık ayları sonu itibariyle takip eden ayın 15. günü mesai saati bitimine kadar kuruma bildirmek zorundadır' şeklinde değiştirildi.

Yönetmeliğin 28. maddesine şu 8. fıkra eklendi: "Tütün İhracatı Uygunluk Belgesi alınan ancak ihracatı henüz kesinleşmemiş tütünler ile Tütün İhracatı Uygunluk Belgesi alındığı halde ihracından vazgeçilen tütünler, şekli ve içeriği kurum tarafından belirlenen formlara kaydedilerek, haziran ve aralık ayları sonu itibariyle takip eden ayın 15. günü mesai saati bitimine kadar kuruma bildirilir."

29. maddenin 4. fıkrası yürürlükten kaldırıldı, altıncı ve sekizinci fıkraları şu şekilde düzenlendi: "Homojenize veya yeniden tertip edilmiş tütün, tütün damarı, şişirilmiş tütün, şişirilmiş tütün damarı, kıyılmış tütün, aynı tipten olmak kaydıyla harmanlanmış yaprak tütün, kırık tütün, tütün toz ve döküntüleri ile tütün mamulü kabul edilenlerin dışındaki tütün bitkisinden elde edilen tüm ürünlerin ithalatında da tütünün tabi olduğu esaslar uygulanır.

Tütün mamulü üreticilerinin, Tütün İthalatı Uygunluk Belgesi alınan tütünlerle ilgili olarak, aşağıda belirtilen kayıtları tutmaları ve bunları şekli ve içeriği Kurum tarafından belirlenen formlara kaydederek haziran ve aralık ayları sonu itibariyle takip eden ayın 15. günü mesai saati bitimine kadar kuruma bildirmeleri zorunludur. İthalatı sonuçlanan tütünlerle ilgili bilgileri, kısmen veya tamamen rejim değişikliğine tabi tutulan tütünlerle ilgili bilgileri, ithalatı kısmen veya tamamen yapılamayan tütünlerle ilgili bilgileri, ithalatı iptal edilen tütünlerle ilgili bilgileri, üretimde kullanılan tütünlerle ilgili bilgileri, ithal edilen tütünlerden, yurt içine ve yurt dışına satışı yapılan tütünlerle ilgili bilgileri." CİHAN
<< Önceki Haber Tütün üretimi, işlenmesi, iç ve dış ticareti yönetmeliğinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER