WADA'dan Rusya'ya doping şoku


Uluslararası Doping Ajansı'nın (WADA), sporcuların doping yaptığı gerekçesiyle Rusya'yı Uluslararası Atletizm Federasyonu (IAAF) etkinliklerinden men edilmesini istedi.

3 ve 7 Aralık 2014 yılında Alman ARD televizyon kanalı, Rus sporcuların sistematik doping kullanımı ile ilgili iki bölümlük belgesel yayınlamıştı. Belgeselde yer alan görüntülerde atlet Mariya Savinova, doping yaptığını itiraf ediyor. Diğer bir görüntüde ise antrenör Vladimir Kazarin başka bir sporcuya doping ilaçları verdiği kareler yer alıyordu.

Bu belgeselin ardından IAAF etik komitesi olayı araştıracağını duyururken, WADA ise konuyu incelemek için komisyon kurmuştu.

Konuyla ilgili İsviçre'nin başkenti Cenevre'de basın açıklaması yapan WADA komisyonu, sporcuların doping yaptığı gerekçesiyle Rusya'yı IAAF etkinliklerinden men edilmesini istedi. Ayrıca komisyonun açıklamasına göre Moskova Antidoping Laboratuvarı Başkanı Grigoriy Rodçenkov, bilerek bin 417 doping test örneğini imha etti. WADA komisyonu, bundan dolayı da Moskova Antidoping Laboratuvarı'nın lisansının iptal edilmesini gerektiğini açıkladı.

5 ATLET VE 5 ANTRENÖRE ÖMÜR BOYU MEN CEZASI TALEBİ

WADA komisyonu açıklamasına göre, dopingli olmalarına rağmen Rus atletlere, Londra 2012 Olimpiyat Oyunları'na gitmelerine müsaade edildi. Bundan dolayı da 5 Rus atlete ve 5 antrenöre ömür boyu men cezası verilmesini talep edildi.

FSB VE MUTKO OLAYIN İÇİNDE İDDİASI

WADA komisyonun iddiasına göre Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sonuçların gizlenmesi için sürece dahil oldu. Komisyonun iddiasına göre FSB, baskı kurarak duruma müdahale etti.

Komisyonun diğer iddiası ise bazı sporcuların test sonuçlarındaki manipülasyon Rusya Spor Bakanı Vitaliy Mutko'nun emriyle gerçekleşiyordu.
CİHAN
<< Önceki Haber WADA'dan Rusya'ya doping şoku Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER