'Yalnız HDP değil tüm partiler bu çatışmalı ortamdan olumsuz etkileniyor'


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Rıdvan, ülkenin 7 Haziran'dan sonra şiddet sarmalının içine girdiğini ve çok kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, terörü kınama bahanesiyle yapılan gösterilerin adı konulmamış bir linç kampanyasına dönüştüğünü savundu.

HDP binalarına yapılan saldırılar başta olmak üzere birçok saldırının yapıldığını belirten Turan, bir an önce şiddet sarmalından çıkılması gerektiğini ifade etti. Rıdvan, "Yalnız HDP değil tüm partiler bu çatışmalı ortamdan olumsuz etkileniyor." dedi.

Turan, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Yeni güvenlik konseptinden bahsedildiğini dile getiren Turan, Cizre'de yaşanılanların da bu konseptin bir parçası olduğunu ileri sürdü. Cizre'deki 9 günlük kuşatmanın Türkiye'nin imzası bulunan uluslararası anlaşmalarının gereklerini yerine getirmemek olduğunu öne süren Turan, sivil alanların temizlenmesi gereken alanlar görüldükçe sivil kayıpların önüne geçilemeyeceğini vurguladı.

Başbakan'ın Cizre'de sivil kayıp olmadığı konusunda ayak diretmeye devam ettiğini anlatan Turan, Davutoğlu'nun bu konuda sabıkalı olduğunu belirterek, Nihat Kazanhan olayı başka olmak üzeri birçok konuda Davutoğlu'nun ortaya koyduğu tavırları hatırlattı.

"Orada sivil yoktu peki öldürülenler kimdi Davutoğlu?" diye soran Turan, Davutoğlu'na göre öldürülenlerin PKK militanları olduğunu ifade etti. Daha sonra Cizre'de çekilmiş ve hayatlarını kaybeden bazı kişilerin fotoğraflarını gösteren Turan, Başbakan'a bunların sivil olup olmadığını sordu. Cizre'de 14'ü bizzati polis mermisi olmak üzere toplam 22 vatandaşın hayatını kaybettiğini dile getiren Turan, Davutoğlu'nun bu düşüncesinden dolayı o makamda oturamayacağını savundu.

"Bu politikalar ülkemize barış ve demokrasiyi getirmez. Derhal bu politikalardan geri dönülmesi gerekmektedir." diyen Turan, terör örgütü PKK'nın elebaşlarına yönelik suikast düzenleneceği iddialarını dile getirerek "Barışı hükümet kiminle yapmayı düşünüyor, kiminle masaya oturmayı düşünüyor?" diye sordu.

Başbakan'a çağrıda bulunan Turan, "Hükümet bir an evel bölgedeki operasyonlarla sivil katliamlara son verilmeli, Dolmabahçe mutabakatına geri dönülmeli; bağımsız heyet oluşturulmalı ve ateşkes sağlanmalıdır. Eller tetikten çekilmelidir." dedi.

'PKK'nın eylemleriyle ne yapmaya çalıştığına' ilişkin bir soruya karşılık Turan, şu cevabı verdi: "PKK'ya ilişkin soruları PKK yöneticilerine sormak gerekiyor. Biz HDP olarak çatışmanın biran evvel ortadan kalkması için mücadele ediyoruz. Şeytanlaştırma politikasına karşı çift taraflı ellerin tetikten çekilmesi için çalışıyoruz. Arkadaşlarımız bölgededir. Eş genel başkanımız gençlere silahla mücadele edilmeyeceğini söylüyor. Yalnız HDP değil tüm partiler bu çatışmalı ortamdan olumsuz etkileniyor. Barış sağlansın, kalıcı ateşkes olsun da icabında HDP Meclis'te olmasın. Bizim bakış açımız budur. HDP, PKK ve devlete ellerini tetikten çekmesi konusunda çağrıda bulunmaktadır." CİHAN
<< Önceki Haber 'Yalnız HDP değil tüm partiler bu çatışmalı ortamdan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER