10. Macar Günü Anma Etkinlikleri

10. Macar Günü Anma Etkinlikleri -Tekirdağ Belediye Meclisince Mikes Kelemen fahri hemşehri kabul edildi


TEKİRDAĞ (A.A) - 10. Macar Günü Anma Etkinlikleri kapsamında, Mikes Kelemen Tekirdağ Belediye Meclisince fahri hemşehri kabul edildi.
     Tekirdağ Macar Dostluk Derneğince anma etkinleri kapsamında Rakoczi Müzesinde tören düzenlendi.
     Macaristanın İstanbul Başkonsolosu Gabor Kiss, Rakoçzi Müzesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türk-Macar ilişkilerinin her geçen gün arttığını ifade ederek, törende bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
     Daha sonra, PTTye hazırlatılan özel pul ile özel zarf ve ilk gün damgasının tanıtımı yapıldı.
     Öte yandan etkinlikler kapsamında, Tekirdağlı gazeteci-yazar Şerif Baysalanın derlediği Rakoçzinin Şifalı Çamuru isimli kitap da tanıtıldı.
    
     -Mikes Kelemen Anıt Parkı açılışı-
    
     Etkinlikler çerçevesinde, ayrıca Tekirdağ Belediyesi tarafından Hürriyet Mahallesinde inşa edilen Mikes Kelemen Anıt Mezarı, Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelekin de katıldığı törenle açıldı.
     Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, burada yaptığı konuşmada, Mikes Kelemen Anıt Mezarının Türk-Macar dostluğuna büyük katkı sağladığını belirterek, birlikte daha güzel dostluklar kuracaklarını kaydetti.
     Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından, Macar ve Türk yetkililer, anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.
     Törenlere, Tekirdağ Belediye başkan yardımcıları Eyüp Yiğiter, Sinan Çetiz, Haldun Güler, Rüya Yılmaz ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay ile Macar yetkililer katıldı.
    
     -Mikes Kelemen-
    
     Mikes Kelemen, 17 yaşında Macar Özgürlük Savaşı önderi Ferenc Rakoçzinin yanına verildi ve 10 Ekim 1917de Geliboluda Türk topraklarına ulaştı. 24 Nisan 1720de dönemin dış politikası gereği 3. Ahmetin bilgisi dahilinde Tekirdağa yerleştirildiler.
     Tekirdağda geçirdiği yıllarda birçok mektup yazan Kelemen, 16 Ocak 1735 tarihli bir mektubunda, Türkiye ile ilgili, Tanrı bizi buraya, başkasına iyilik etmesini bilen bir millet arasına getirdi ve onların eliyle rızkımızı bol bol veriyor ki dolayısıyla bu ellere de şükran borcumuzdur... ifadelerini kullandı.
     Mikes Kelemen, 2 Ekim 1761de Tekirdağda vebadan hayatını kaybetti.
    
     Muhabir: Ergin Akgün
     Yayıncı. Nurhan Çorlu
<< Önceki Haber 10. Macar Günü Anma Etkinlikleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER