2013 Yılı Ekonomik Durum Değerlendirme Toplantısı

2013 Yılı Ekonomik Durum Değerlendirme Toplantısı -GSO Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu: -Her zaman Türkiyenin önünde büyüyoruz. İnşallah bundan sonraki dönemlerde de bu büyüme çerçevesinde elimizden geleni göstereceğimize hiç


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantepin her zaman Türkiye geneline göre daha fazla büyüme kaydettiğini belirterek, İnşallah bundan sonraki dönemde de bu büyüme çerçevesinde elimizden geleni göstereceğimize şüpheniz olmasın dedi.
     GSO Başkanı Konukoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahinin katıldığı ve GSO Meclis Salonunda yapılan Gaziantepli Sanayici ve İşadamları ile 2013 Yılı Ekonomik Durum Değerlendirme Toplantısında, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayanı, Türkiye ekonomisinde gerek ihracatın artmasında gerekse ithalatın azalmasında bu yıl yaptığı başarılı çalışmalardan dolayı şahsı ve GSO adına tebrik ederek, Elinize sağlık, 2012 yılı başarılı bir yıl oldu dedi.
     Gaziantepten 2012 yılında yüzde 19,3 oranında artışla 5 milyar 879 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anımsatan Konukoğlu, en fazla ihracat yapan 6. il ve en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran kent olduklarına, ihracat yaptıkları ülke sayısının 177ye ulaştığına dikkati çekti.
     Konukoğlu, Gaziantepin ihracatının ithalatı karşılama oranının yüzde 116 olduğunu, ithal ettikleri hammaddeyi sanayiye dönüştürüp ürün ihraç ettiklerinin altını çizdi.
     2013 yılına ihracatlarını artırarak başladıklarını, ocak ayında yüzde 29,5 artışla 522 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Konukoğlu, aylık bazda en yüksek ocak ayı ihracat rakamına imza attıklarını söyledi.
    
     -Ekonomik istikrar, ihracat artışını getirdi-
    
     2013 yılı ihracat hedeflerinin 7 milyar dolar, 2023 yılı ihracat hedeflerinin ise 30 milyar dolar olduğunu dile getiren Konukoğlu, şöyle devam etti:
     Bunun için her yıl ihracatımızı yüzde 20 oranında artırmamız gerekiyor. Bu konuda var gücümüzle çalışıyoruz. Gaziantep ihracat üssü haline geldi. 1996 yılında 224 milyon dolar seviyesinde olan ihracatımız 2012 yılı sonunda 5 milyar 879 milyon dolara çıktı. Yıllar itibariyle inanılmaz derecede, özellikle 2003ten sonra hızlı arttı. İhracatımız son 17 yılda yüzde 2525 artış gösterdi. Bu tabloda, istikrarın olduğu yerde ülkemizin önünde hiçbir şeyin duramayacağını gösteriyor.
     Gaziantepin ihracatçı firma sayısı 1996 yılında 353 iken, 2012 yılında bin 227ye çıktı. TİMin En Büyük 1000 İhracatçı firma listesinde Gaziantep, İstanbul ve İzmirin ardından sırada yer alıyor. Amacımız ikinci sıraya oturmak. İSO 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Gaziantepten 2010 yılında 36, 2011 yılında 34 şirketimiz bulunuyor.
     Konukoğlu, Gaziantepte bildirge veren iş yeri sayısı ve elektrik tüketimi hakkında da bilgi vererek, Bu rakamlar, Türkiyenin büyümesinden çok daha hızlı büyüdüğümüzün göstergesi diye konuştu.
    
     -2023 hedefleri-
    
     GSO Başkanı Konukoğlu, Gaziantepin 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat yapmayı, 350 bin kişiye istihdam sağlamayı, bütün ülkelere ihracat yapmayı, katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretim üssü olmayı, en az 20 ulusal ve uluslar arası marka yaratmayı, üniversite-sanayi işbirliğinde ülkeye model olmayı hedeflediğini kaydetti.
     Konukoğlu, toplantıya katılan bakanlara hitaben, Ortalama büyümemiz yüzde 16 oldu. Her zaman Türkiyenin önünde büyüyoruz. İnşallah bundan sonraki dönemlerde de bu büyüme çerçevesinde elimizden geleni göstereceğimize hiç şüpheniz olmasın diye konuştu.
     Sanayicilerin sıkıntılarından bahseden Konukoğlu, Bakan Çağlayandan, çeklerde de reeskont imkanı sağlanması ile petrol kökenli hammadde ithalatındaki sorunların çözümü konusunda destek istedi. Kara yolu ağı kapsamına alınan Hassa-Dörtyol arasında açılacak tünelin proje ihalesinin bu yıl yapılacağını hatırlatan Konukoğlu, Sayın Bakanım, burasının 2014 yılı bütçesine alınmasında desteklerinizi bekliyoruz diye konuştu.
     Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da Türkiyede ekonomik anlamda çok önemli bir sorun olduğunu vurgulayarak, Cari açık ve büyüme oranlarıyla ilgili bu sorun değerlendirmesini yaptı.
     Bu iki sorunun Türkiye ekonomisini çok yakında ilgilendirdiğini belirten Aslan, Suriyeli işçiler, kur baskısı, çek ve Irak ticaretinde yaşanan sıkıntılara değindi.
     GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu ise her zaman sanayicilerin yanında olan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayana teşekkür etti.
     Kendisinin TOBB Tekstil Meclisi Başkanı olduğunu hatırlatan Konukoğlu, Çağlayanın, konfeksiyon ve tekstile getirdiği yeni tedbirler sayesinde sektörün kaderini değiştirdiği belirterek, Şu anda konfeksiyoncu, fasoncu, işçi bulamıyorsunuz. Sayın Bakanımızın burada çok büyük tuzu var. Kendisine tekrar teşekkür ediyorum ifadelerini kullandı.
     Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu da yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.
     Konuşmaların ardında Bakanlar Şahin ve Çağlayana Adil Konukoğlu ve Abdulkadir Konukoğlu tarafından hediye takdim edildi.
     Toplantıya, AK Parti Gaziantep milletvekilleri Derya Bakbak ve Mehmet Sarı, Vali Erdal Ata, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer, sanayici ve iş adamları katıldı.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber 2013 Yılı Ekonomik Durum Değerlendirme Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER