35 İzmir 35 Projenin 1. yıldönümü

35 İzmir 35 Projenin 1. yıldönümü -Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: (Alsancak Stadını yıktırmam) gibi kuru sıkı laflar var. Yıktırmam diyorlar, ama kendi yıkılacak bakıma ihtiyacı var -Kısa vadede Örne


İZMİR (A.A) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmirdeki Alsancak Stadı tartışmalarına ilişkin olarak, (Alsancak Stadını yıktırmam) gibi kuru sıkı laflar var. Yıktırmam diyorlar, ama kendi yıkılacak bakıma ihtiyacı var dedi.
     Binali Yıldırım, geçen yıl yapılan milletvekilliği genel seçimleri öncesinde İzmirde açıkladığı 35 İzmir 35 Projesinin 1. yıldönümü dolayısıyla İzmir Hilton Otelinde düzenlediği sunumla yatırım projelerinde gelinen nokta hakkında bilgi verdi.
     AK Parti olarak, İzmire 1 yıl boyunca verdikleri hizmet konusunda rapor vermek istediklerini dile getiren Yıldırım, Körfez Geçiş ve otoyollara ilişkin çalışmanın sürdüğünü, hedeflerinin 2013 yılının sonunda Konak Tünellerini tamamlamak olduğunu belirtti.
     Otoyol çalışmaları kapsamında İzmir-Aydın Otoyolunu Denizliye, oradan Antalyaya uzatmayı hedeflediklerini kaydeden Binali Yıldırım, şöyle konuştu:
     İzmir Çevre Yolu ve Aydına kadar olan kesimi geçtiğimiz yıllarda tamamlamıştık. Diğer kısımlarda da proje çalışmaları devam ediyor. Projeler etüt çalışmaları tamamlandıktan sonra bu kesimi de yap-işlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştireceğiz.
     İzmir-İstanbul Otoyolu başladı. Şu anda köprü projeleri bitti. Rüzgar ve deprem testleri yapıldı. Köprü ayaklarının oturacağı temeller bu yıl içinde hazırlanmaya başlayacak. Bu köprü Avrupanın en uzun köprüsü olacak. Ayaklar denizin dibine sabit değil, hareketli yapı olarak inşa edilecek. Her türlü rüzgar, deprem hareketlerine göre gerekli proje çalışmaları tamamlanmış durumda. Kulelerin inşa edileceği havuz yapılıyor. Bir yandan da Gebzeden İstanbula yol çalışmaları devam ediyor. Aynı zamanda Manisa istikametine çalışmalar devam ediyor.
     Yıldırım, hazırladıkları proje ile İstanbul-İzmir arasındaki yolculuğu 3-3,5 saate indirmeyi hedeflediklerini belirterek, proje ile Türkiyenin kuzeyini, güneyini ve batısını birbirine bağlamayı amaçladıklarını ifade etti.
    
     -YHT çalışmaları-
    
     Yüksek Hızlı Tren (YHT) çalışmaları kapsamında öncelikli olarak İzmir-Ankara YHT hattı projesini ele aldıklarını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti:
     Ankara tarafının demiryolu ile İstanbul tarafının otoyolu projeleri var. İlk adımda bunları gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki günlerde inşaatına başlayacağız. Afyon, Uşak, Manisa hatlarının ihalesi de bu yıl sonuna kadar yapılacak. İşi iki safhada gerçekleştiriyoruz. Altyapıyı önce yapıyoruz. Üst yapıyı daha sonra ihale ediyoruz. Bunun sebebi de 5 milyar lira civarındaki bu projeyi hiç bir Türk firması alamıyor. Amacımız sadece İzmiri birbirine bağlamak değil, aynı zamanda yüksek hızlı tren hattı yapma tecrübemizi artırmak.
     Yıldırım, ulaşım projeleri ile İzmirden yola çıkan birinin, Ankara ve İstanbulda işlerini hallettikten sonra aynı gün İzmire dönebilmesini sağlamayı hedeflediklerini söyledi.
     Metro konusunda belediyenin devam eden çalışmalarının olduğunu, buna talep üzerine bakanlık olarak buna katkı sağlayacaklarını ifade eden Yıldırım, (Yerel yönetim yapamıyorsa biz yapmaya hazırız) dedik. İlk uygulamayı Ankarada yaptık, projeyi devraldık. İzmir Büyükşehir Belediyesinin metro konusunda Fahrettin Altay ve Narlıdere ile Şirinyer-Buca arasındaki hat konusunda yazılı talebi var. Dokuz Eylül Kampüsüne kadar olan hattı da Üçyoldan değil, belki Şirinyerden alacağız dedi.
    
     -Körfez Dönüşüm Projesi ve diğerleri-
    
     Körfez Dönüşüm Projesi, İzmir Limanı Rehabilitasyonu ve Körfez Dönüşüm Projesinde de çalışmaların devam ettiğini belirten Yıldırım, Kuzey Ege Limanı Projesinde 15 Mayıs 2011de temel attıklarını, projede üstyapı çalışmalarına ise 2013te başlanacağını kaydetti.
     Yıldırım, İzmirde kruvaziyer limanı çalışmalarını ise kalıcı hale getirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, bunun için kapsamlı çalışma gerçekleştirdiklerini, ihale ilanının 22 Mayıs tarihinde yayımlandığını ve son teklif verme tarihinin 7 Eylül 2012 olarak belirlendiğini söyledi.
     İzmiri Akdenizde kruvaziyer turizm konusunda rakipsiz bir destinasyon haline getirmek istediklerini dile getiren Yıldırım, Urla, Çeşme, İnciraltı, Karşıyaka, Bayraklı, Şakran, Yeni Foça, Çeşme, Şifne, Seferihisar, Ürkmeze de yat limanı yapmak istediklerini, ancak çeşitli sorunlar engellemelerle karşılaşmaktan yakındı.
     Yıldırım, Burada bizi üzüyorlar. Biz çok yoruluyoruz. Ama İzmirin daha fazla zaman kaybetmesine izin vermeyeceğiz. Her şeyi benim sırtıma yüklemeyin. Herkes sesini yükseltsin. Vara yoka, tribünlere mesaj vermek için değil. Haklı olduğumuz konularda İzmirin ayağa kalkmasını istiyorum. Benim İzmirden en büyük beklentim budur. İzmir zaman kaybetmekten illallah etmiş diye konuştu.
     Kemalpaşada bir lojistik merkezi yapmak istediklerini ifade eden Yıldırım, bu konuda yatırımcılardan da destek beklediklerini söyledi.
     Yıldırım, İzmirde şehir yenileme projeleri konusunun siyasi malzeme yapıldığını, oysa bu meselenin siyaset üstü ele alınması gerektiğini dile getirerek, Yasalar engel oluyor denildi. İzmir kentsel dönüşümü için özel yasa çıkardık dedi.
     Tıpkent Projesi kapsamında Bayraklı Şehir Hastanesini hayata geçirmek istediklerini söyleyen Yıldırım, ilk projede yapılması planlanan bin 600 yatak sayısını 2 bine çıkaracaklarını söyledi.
     Yıldırım, Efes Antik Limanı için kazı çalışmalarına ilişkin olarak da kazıların sürdüğünü, bu aşamada bulunan tarihi eserler nedeniyle kazı sürecinin, İstanbuldaki benzer bir projede olduğu gibi uzamasından endişe ettiğini söyledi.
    
     -Olimpik stadyumlar-
    
     Alsancak Stadının yıkılarak yerine alışveriş merkezi yapılmak istendiğine ilişkin tartışmalara da değinen Yıldırım, (Alsancak Stadını yıktırmam) gibi kuru sıkı laflar var. Yıktırmam diyorlar, ama kendi yıkılacak bakıma ihtiyacı var. Kısa vadede Örnekköye bir stadyum yapacağız dedi.
     Yıldırım, kentte kültür merkezleri ve restorasyonlar projelerini de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerin ortaklaşa yürüttüğünü, bu çerçevede Ödemiş Kültür Merkezinin tamamlandığını ve belediyeye devredildiğini hatırlattı.
     EXPO 2020 organizasyonunun İzmire kazandırılması için de her türlü yasal düzenlemeyi yaptıklarını belirten Yıldırım, İzmirin ufak tefek konuları önemsememesi ve milliyetçi bir tutum takınmasını istiyoruz dedi.
    
     -AK Parti İl Kongresi-
    
     Yıldırım, toplantı sonunda basın mensuplarının AK Parti İl Başkanlığı Kongresi sonrasında yaşanan gelişmelerle ilgili sorusu üzerine, AK Parti İzmire yakışır bir kongre gerçekleştirdi. Kimse buna gölge düşüremez dedi.
     Bu konu hakkında kongrede delegelerin büyük çoğunluğunun oyunu almasına karşın İl Seçim Kuruluna yapılan itiraz üzerine mazbatasını alamayan Ömer Cihat Akayın da Yüksek Seçim Kuruluna itirazda başvurusunda bulunduğunu hatırlatan Yıldırım, gelişmeleri beklediklerini dile getirdi.
    
     Muhabir: Efsun Yılmaz / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber 35 İzmir 35 Projenin 1. yıldönümü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER