AB

AB-Türkiye Küresel İş Köprüleri Girişimi toplantısı -Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever: -Türkiye, 75,6 milyon nüfusu ve 29.7 yaş ortalamasıyla Avrupanın en genç nüfusuna ve kendi bölgesinde en iyi işleyen piyasa ekonomisine sahip


MERSİN (A.A) - Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Türkiyenin, 75,6 milyon nüfusu ve 29.7 yaş ortalamasıyla Avrupanın en genç nüfusuna ve kendi bölgesinde en iyi işleyen piyasa ekonomisine sahip olduğunu söyledi.
     Sever, Mersin Ticaret ve Sanayi Odasında (MTSO) gerçekleştirilen AB-Türkiye Küresel İş Köprüleri Girişimi toplantısının açılışında, lojistik ve ulaştırma sektörü alanında Mısır ile AB arasında da bir köprü olarak bu konferansa ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
     Toplantının Ekonomi Bakanlığının gönülden destek verdiği Küresel İşletmeler Köprüsü Projesi kapsamında gerçekleştirildiğini ifade eden Sever, toplantıyla siyasi ve ekonomik dönüşüm sürecinde olan bölge ülkelerinin ekonomilerine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.
     Sever, Türkiyenin, Avrupanın en hızlı büyüyen ekonomisi durumunda olduğunu hatırlatarak, Türkiye ekonomisinin 2009 yılının son çeyreğinden itibaren krizin etkilerini üzerinden atığını ve tekrar büyümeye başladığını vurguladı.
     2002-2011 döneminde Türkiyenin yıllık ortalama yüzde 6 oranında büyüdüğüne dikkati çeken Sever, şöyle devam etti:
     2011 yılında Türkiye ekonomisi, yüzde 8,5, 2012 yılının 9 ayında ortalama yüzde 2,6 oranında büyümüştür. Orta vadeli programa göre 2012 yılında yüzde 3,2, 2013 yılında ise yüzde 4 oranında bir büyüme kaydedilmesi öngörülmektedir. Yine orta vadeli programa göre, Türkiyenin bütçe açığının GSYHya oranının 2012 yılında yüzde 2 düzeyinde, kamu borcunun GSYHya oranının ise yüzde 36,5 düzeyinde gerçekleşmesi öngörülmekte olup, ülkemizin Maastricht kriterlerinin karşılanmasında pek çok AB ülkesinden ileride olduğunu söylemek mümkündür. Türkiye, 75,6 milyon nüfusu ve 29.7 yaş ortalamasıyla Avrupanın en genç nüfusuna ve kendi bölgesinde en iyi işleyen piyasa ekonomisine sahiptir. Avrupanın 6ncı, dünyanın ise satın alma gücü paritesine göre 16. büyük ekonomisi konumunda olan ülkemizin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması temel hedefimizdir.
     Türkiye ekonomisinin büyümesinin en önemli faktörlerinden birisinin de dış ticaret olduğunu anlatan Sever, şunları kaydetti:
     Mısır ile 2007 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri ileri boyutlara taşımış, ticaret hacminde istikrarlı bir artış sağlanmış, 2007 yılında 1.5 milyar dolar olan ticaret hacmi, 2012 yılında 5.2 milyar dolara yükselmiştir. Mal ticaretinin önemli bir unsuru olan lojistik ve ulaştırma alanında bu vesileyle kurulacak işbirliği, ikili ticaretimizin önümüzdeki dönemde daha da artacağı aşikardır. Ro-Ro taşımacılığı alanındaki mevcut işbirliğimizi, Türkiye-Mısır ikili taşımalarını da kapsayacak şekilde genişletmek ve ayrıca Mısırı Türkiye üzerinden Avrupa, Karadeniz ve Orta Asya-Kafkasya coğrafyası ile buluşturmak istiyoruz.
    
     -Yabancı konuklar-
    
     Mısır Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyon Başkanı Ahmet El Wakil de, piyasanın büyüklüğünü taşıyabileceğine inandıkları Mısırın, küresel pazarın ihtiyaçlarını da karşılayacak potansiyele sahip olduğunu söyledi.
     Geniş bir ulaşım ağını kapsayacak yöntemlerinin olduğunu vurgulayan El Wakil, Yaklaşık 1,4 milyarlık nüfusa sahip, gümrüksüz noktalara ulaşabiliyoruz. Yüzde 5lik büyüme hedefliyoruz. Buradaki büyüme, idari reform büyümesinin de bir parçasıdır. Hükümetin desteği, iş dünyasının devamlı ve sürdürülebilir büyümesini artırmaya yöneliktir. Ve bu ortamda iş dünyasının lideri özel sektör olacaktır dedi.
     AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı, Ekonomi ve Ticaret Bölümü Başkanı Michele Villani ise Mersinin Akdenizin en büyük limanına sahip olduğu ifade ederek, Bugün böyle bir şehirde Mısırlı, Avrupalı ve Türklerle bir arada bulunup, ulaştırma ve lojistik sektöründe ortaklaşa neler yapılabileceğini kararlaştırmak memnuniyet verici bir olay diye konuştu.
     Konuşmalarını ardından Ekonomi Bakanlığı temsilcileri tarafından projeyle ilgili sunum yapıldı.
    
     Muhabir: Basir Gülüm / Kerem Kocalar
     Yayıncı: Sevil Çelik

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER