Altın Koza 19. kez açacak

Altın Koza 19. kez açacak -İlki 1969 yılında düzenlenen ve adını bereketli Çukurovanın simgesi pamuktan alan Uluslararası Altın Koza Film Festivalinin 19uncusu, 17-23 Eylül tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak


ADANA (A.A) - Anıl Bağrık - Adını bereketli Çukurovanın simgesi pamuktan alan Uluslararası Altın Koza Film Festivalinin 19uncusu sinemaseverle buluşmaya hazırlanıyor.
     AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, birincisi 1969 yılında Adana Belediyesi ve Adana Sinema Kulübü öncülüğünde başlatılan Adana Altın Koza Film ve Sanat Şenliğinde ilk Altın Koza ödülünü, geçtiğimiz ay hayatını kaybeden yönetmen Metin Erksan Kuyu filmiyle En İyi Yönetmen ve En İyi Film dallarında evine götürdü.
     1973 yılına kadar 5 kez düzenlenerek Türk sinemasının önemli etkinlikleri arasına giren festivale o yıldan sonra ekonomik imkansızlıklar nedeniyle 18 yıl boyunca ara verildi.
     1992 yılından itibaren Altın Koza Film ve Sanat Festivali adıyla tekrar düzenlenmeye başlayan festivali bu sefer de 1998 Adana-Ceyhan ve 1999 Marmara depremleri sarstı.
     Adana ve ilçeleri 1998 yılındaki depremden etkilenirken, Adana Büyükşehir Belediyesi yönetimi de o yıl festival düzenlemek yerine Altın Koza bütçesini depremzedeler için kullandı.
     1999da ise Marmara depremi nedeniyle ülkede ulusal yas ilan edilmesi sonucu festival düzenlenmedi ve bütçesi bu depremden etkilenenlere aktarıldı. Altın Koza 1999dan itibaren de yıl geneline yayılan kültür sanat etkinlikleriyle devam etti.
     Festival 7 yıllık aranın ardından, 2005 yılında Altın Koza Film, Kültür ve Sanat Festivali adıyla 12. kez yapıldı.
     2009 yılında şu anki Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alan festival, bu yıl 17-23 Eylül tarihleri arasında 19uncu kez sinemaseverlerle buluşacak.
    
     -En iyi filme 350 bin TL ödül-
    
     19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali kapsamında yapılacak Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasında En İyi Film Ödülü için 14 film yarışacak.
     En İyi Film seçilecek eserin 350 bin TLlik ödülün sahibi olacağı yarışmada şu filmler yer alıyor:
     Ana Dilim Nerede / Yönetmen: Veli Kahraman
     Araf / Yönetmen: Yeşim Ustaoğlu
     Ateşin Düştüğü Yer / Yönetmen: İsmail Güneş
     Aziz Ayşe / Yönetmen: Elfe Uluç
     Babamın Sesi / Yönetmen: Orhan Eskiköy & Zeynel Doğan
     Devir / Yönetmen: Derviş Zaim
     Gözetleme Kulesi / Yönetmen: Pelin Esmer
     Lal Gece / Yönetmen: Reis Çelik
     Rüzgarlar / Yönetmen: Selim Evci
     Siirtin Sırrı / Yönetmen: İnan Temelkuran & Kristen Stevens
     Şimdiki Zaman / Yönetmen: Belmin Söylemez
     Yabancı / Yönetmen: Filiz Alpgezmen
     Yeraltı / Yönetmen: Zeki Demirkubuz
     Yük / Yönetmen: Erden Kıral
    
     En İyi Film 22 Eylül Cumartesi gecesi yapılacak kapanış töreninde kamuoyuna açıklanacak.
    
     -Jüri başkanı Ferzan Özpetek-
    
     Festivalde jüri başkanlığını yönetmen Ferzan Özpetek, jüri üyeliklerini yapımcı Zeynep Özbatur Atakan, oyuncu Nurgül Yeşilçay, oyuncu Nejat İşler, müzik yapımcısı Hasan Saltık, akademisyen Hülya Uğur Tanrıöver ve görüntü yönetmeni Eyüp Boz yapacak.
     Festival kapsamında her yıl verilen Yaşam Boyu Onur Ödülleri de, bu yıl Türk sinemasının unutulmaz yıldızlarından Ediz Hun ve Perihan Savaş ile yapımcı Abdurrahman Keskinere, 17 Eylül Pazartesi günü yapılacak Açılış ve Onur Ödülleri Töreninde takdim edilecek.
     Bu arada, Türkan Şoray da festivalin onur konuğu olacak. Festival kapsamında Şorayın oynadığı filmlerden oluşan özel bir seçki sinemaseverlerle buluşurken, sanatçının filmlerinde giydiği kostümlerin yer aldığı sergi de görülebilecek. Sanatçı adına bir kitabın da çıkacağı festivalde, Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü, Şoraya adanacak.
    
     -Anadolunun tek festivali var, Altın Koza
    
     Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili ve Festival Yürütme Kurulu Başkanı Zihni Aldırmaz, festival hazırlıklarıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişinde her zaman sinemayla iç içe olan Adananın sanatçılar kenti olduğunu söyledi.
     Bu yılki festivale değişik bir konseptle hazırlandıklarını anlatan Aldırmaz, Adanada 1 haftalık festival sürecinde 9 sinemada bütün Adanalıları ücretsiz sinemayla buluşturacağız. İlk defa yazlık sinemanın açılışını yapacağız. Çocuklar ve gençler için atölye ve film çalışmaları yapacağız. İlk defa bu festivalde engelliler için özel bölümlerimiz var dedi.
     Antalyadan Altın Kozaya çeşitli eleştiriler geldiğinin hatırlatılması üzerine Aldırmaz, şöyle konuştu:
     Biz bu festivale bütçeden çok sevgimizi veriyoruz. Halkın sevgisini ve birlikteliğini veriyoruz. Biz sanata ve sanatçıya hizmet eden herkese saygılıyız. Antalya Film Festivali Türkiye için ayrı bir lezzettir ama Anadolunun tek festivali var, Altın Koza. Altın Portakal farklı bir dünya, İstanbul Film Festivali farklı bir dünya, onlara saygılıyız. Sanata ve sanatçıya hizmet ediyorlar. Takdir ediyoruz ama Altın Kozanın rakibi kendisi. Biz daha fazla nasıl ilerleriz ona bakıyoruz. Festival tarihi konusunda ise şu tarihte olmuş bu tarihte olmuş hiç önemli değil. Geçmişe de bakarsanız Altın Koza hep bu tarihlerde yapılmış, 2 yıldır da bu tarihte yapıyoruz. Herhalde büyüdüğümüzün neticesidir tenkit alıyoruz ve bundan da memnun oluyoruz.
     Altın Koza AŞ Genel Müdürü Candan Yaygın da 2012 şubat ayından bu yana festivale hazırlandıklarını belirterek, artık son haftaya girdiklerini söyledi.
     Bu yıl festivalde ilkler başlığı altında çeşitli programlar yapılacağını belirten Yaygın, bunlardan en önemlisinin festival afişine de ilham kaynağı olan yazlık sinema olduğunu bildirdi.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Altın Koza 19. kez açacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER