Bursada Tarikatlar ve Tekkeler kitabı tanıtıldı

Bursada Tarikatlar ve Tekkeler kitabı tanıtıldı -Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: Somut olmayan mirası geleceğe taşıyan bu tür yayınlarla Bursamızın manevi hazinelerini gün yüzüne çıkarıyoruz


BURSA (A.A) - Uludağ Üniversitesi (UÜ) İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Karanın kaleme aldığı Bursada Tarikatlar ve Tekkeler kitabı tanıtıldı.
     Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kent belgeliğine kazandırılan kitabın Seyyid Usül Kültür Merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, gerek tarihi ve kültürel mirasa yönelik restorasyon çalışmaları gerekse de somut olmayan kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması yönünde yaptıkları çalışmalarla Bursanın Müze Kent olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.
     Bursada tasavvufi hayatın yaşanmasında tekkeler ve tarikatların çok önemli olduğunu dile getiren Altepe, zaman içinde farklı fonksiyonlarda faaliyet gösteren tekke ve dergahların kimi zaman yolcular için sığınak olduğunu, ruhi hastalıkların tedavi merkezi, sosyal faaliyetler ve topluma destek faaliyetlerinin yapıldığı mekanlar şeklinde kullanıldığını kaydetti.
     Geçmişte toplumun tasavvufi hayatına yön veren bu mekanları eski ihtişamına kavuşturmak için önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini ifade eden Altepe, şöyle devam etti:
     Karabaş-i Veli Dergahı kentimize kazandırıldı. Yine İsmail Hakkı Bursevi ve Üftade Tekkesindeki çalışmalarımız tamamlanmak üzere. İçinde bulunduğumuz Seyyid Usül Dergahını da 5 yıl önce restore ederek orijinal haliyle kentimize kazandırmıştık. Halkımıza açık olan bu mekanlar kültürel faaliyetlerin yapıldığı, sevgi, bilgi ve huzurun paylaşıldığı buluşma noktaları oldu. Gerek bu tür yapıların ayağa kaldırılması, gerekse somut olmayan mirası geleceğe taşıyan bu tür yayınlarla Bursamızın manevi hazinelerini de gün yüzüne çıkarıyoruz. Bu çalışmalarımıza katkı koyan başta Mustafa hocamız olmak üzere, tüm akademisyenlere ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
     Kitabın yazarı Prof. Dr. Kara ise her ne kadar kitabın üzerinde kendi adı olsa da bunun önemli bir mutfak çalışması olduğunu belirterek, emeği geçenlere ve kitabın yayınlanmasında katkı sağlayanlara teşekkür etti.
     Bursada tarikatlar ve tekkelere ilişkin anlatılması gereken her şeyi kitabına aktardığını belirten Kara, Her şehrin manevi bir dokusu ve ruhu var. Bursa gibi tarihi şehirlerdeki ruh daha bariz ve derinlerde. İnsanlar ruha bedenle birlikte ulaşıyor. Maddi olanın yardımıyla manaya ulaşılıyor. Namaz bir şekildir ama biz o şekille başka bir yere ulaşmaya çalışıyoruz. Şehirler de böyle. Görüntüsü, yapısı, kalesi, camisi vardır. Biz o şeklin yardımıyla ruhuna ineriz diye konuştu.
     Bir gazetecinin 1925 yılında tekkelerin kapatılmasına ilişkin görüşleriniz nelerdir- sorusuna ise Prof. Dr. Kara, şu karşılığı verdi:
     O günün şartları bunu gerektirebilir. 1925 yılının şartlarında dergahlar geçici olarak kapatıldı. Daha sonra da bir gelenek haline geldi. Aradan 80-90 yıl geçti, peki şimdi ne olacak- Bu konu her 5-10 yılda bir gündeme gelir. Bir ülkede din ve vicdan hürriyeti varsa mezhepler, tarikatlar serbest olur. Bu tüm dünyanın kabul ettiği anayasal zorunluluktur.
     Tanıtım toplantısına, öğretim üyeleri Prof. Dr. Bilal Kemikli, Doç. Dr. Sezai Sevim, Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan, Doç. Dr. Sadettin Eğri, Doç. Dr. Doğan Yavaş ve Doç. Dr. Cafer Çiftçi de katıldı.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Bursada Tarikatlar ve Tekkeler kitabı tanıtıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER