Dünya pazarına açılmak başarı getiriyor

Dünya pazarına açılmak başarı getiriyor -Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferman: -Ekonomide başarılı olmak için iç pazar gibi modası geçmiş kavramlara değil, bütün dünyanın uluslararası pazar olduğunu düşüncesiyle har


EDİRNE (A.A) - Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Murat Ferman, Ekonomide başarılı olmak için iç pazar gibi modası geçmiş kavramlara değil, bütün dünyanın uluslararası pazar olduğunu düşüncesiyle hareket etmek gerekiyor dedi.
     Ferman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılındaki krizden bu yana tüketici ve üreticinin işi nasıl daha iyi yapabilmeyi sorgular haline geldiğini söyledi.
     Üreticinin başarıyı yakalaması için uluslararası bazda doğru saptamalar yapması gerektiğini vurgulayan Ferman, şöyle konuştu:
     Doğru toprağı ve tohumu incelemek analiz etmek gerekiyor. Yaptığımız işlere biraz daha teknik ve bilimsel açıdan bakmak gerekli. Bu sadece işletmeciler için değil tüketiciler için de geçerlidir. Bu zamanlarda kıt kaynakları daha iyi kullanabilmek için bilinçli tüketici olmak zorundayız. Örneğin Edirnenin tava ciğeri ve peyniri buradaki üretici için belki yerel bazda düşünülüyor. Ancak başarı ve gelir için bu ürünler uluslararası bazda düşünülmelidir.
    
     -İşler mutlaka rekabetçi avantaja göre yapılmalıdır-
    
     Günümüzde rekabetçi anlayışın kaliteyi artırdığını ifade eden Ferman, İşi şu veya bu biçimde yapmak, ucundan tutmak ya da bir şekilde kırıp, döküp, sarmak yerine mutlaka avantaja sahip olacak şekilde inşa etmeliyiz. Rekabetçi anlayışa sahip olmak eskisi gibi ucuza ya da tapon mal satmak gibi genel geçer stratejilerden oluşmuyor. Ekonomide başarılı olmak için iç pazar gibi modası geçmiş kavramlara değil, bütün dünyanın uluslararası pazar olduğunu düşüncesiyle hareket etmek gerekiyor diye konuştu.
     Bütün pazarlarda rekabet edebilecek uygun fiyatta ürün tüketiciye sunulduğunda, başarının yakalandığını belirten Prof. Dr. Ferman, şunları kaydetti:
     Örneğin bir ilçede sokağa çıkılsa beyaz eşya üreticileri bakımından burası bir iç pazar değildir. Dünyanın çeşitli markaları farklı modelleriyle kullanıcının ve müşterinin ayağına geliyor. Dolayısıyla hiçbir yer dahili korumuş bir pazar değildir. Sonuç olarak bu konuda başarı bütün pazarlarda rekabet edebilecek standartta ürünü üretebilmek ve bunu da uygun fiyatla satabilmektir.
    
     -Farklılaşma eşittir başarı-
    
     Türkiyenin ürünleri açısından farklılaşması ve yenileşmesi gerektiğini aktaran Ferman, dünyadaki başarı ortalamasına faklılaşmayla girilebileceğini vurguladı.
     Farklılaşmak için gerekli politikaların uygulanması gerektiğini belirten Murat Ferman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Farklılaşmak kendiliğinden olmuyor, gökten inmiyor. Farklılaşmanın en yüksek noktası da markadır. Marka tüketicinin satın alma kararını verdiği en güzel biçimidir. Farklılaşmak için marka yönetiminde bulunmak gereklidir. Türkiyenin en büyük avantajlarından biri çeşitlilikten ve yerel zenginlikten doğan bu motiflerin üzerinde işlenerek adeta global düşünüp, yerel hareket edebilme trendine imkan sağlamasıdır.
    
     Muhabir: Cihan Demirci
     Yayıncı: Berin Alpaslan Gökçe
<< Önceki Haber Dünya pazarına açılmak başarı getiriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER