Engelsiz Turizm Sempozyumu

Engelsiz Turizm Sempozyumu -Turizm sektörü temsilcilerinin yeterince ilgi göstermediği sempozyumda, turistik tesislerden engelli bireylerin de yararlanabilmesi için nelerin yapılması gerektiği ele alındı


ANTALYA (A.A) - Akdeniz Üniversitesi Proje Geliştirme ve Uygulama Araştırma Merkezi (APGEM) ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) işbirliğindeki Engelsiz Antalya - Engelsiz Turizm projesi kapsamında, otel yöneticilerine yönelik Engelsiz Turizm Sempozyumu düzenlendi.
     Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kolokyum Salonunda düzenlenen sempozyumda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı İnci Vural, engelli bireylerin erişimi bakımından kamu kurum ve kuruluşlarda incelemeler yaptıklarını, ancak kendi kurum binaları da dahil bir çok binanın, engelliler açısından elverişli olmadığını tespit ettiklerini anlattı.
     Turizm konaklamaları konusunda da engellilere yönelik yeteri kadar özen gösterilmediğini ifade eden Vural, yasalar çerçevesinde 80 kişilik otelde en az bir odanın engelliye yönelik hazırlanması gerektiğini, ancak yaptıkları araştırmada yeterli düzenlemeler yapılmadığını tespit ettiklerini kaydetti.
     BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaaddin Özyürek, BAKAnın turizm alanında desteklediği çalışmalar hakkında bilgi verdi. Engellilere yönelik bilincin son 10-15 yılda arttığına işaret eden Özyürek, engelli turizmine de insani ve vicdani sorumluluğun yanı sıra ekonomik boyutuyla bakılması gerektiğini belirtti. Kısmen ya da tamamen hareket kabiliyetini kaybeden kişiye engelli denildiğini hatırlatan Özyürek, bu kapsamda Avrupada 125 milyon civarında engelli olduğunu, bunun 120 milyar dolarlık bir ekonomik gelir oluşturduğunu ve turizm sektörü açısından bu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
     Profesyonel Otel Yöneticiler Derneği Başkan Yardımcısı Ali Kızıldağ, engellilere yönelik son yıllarda çeşitli yasal düzenlemeler yapıldığını ve sektör temsilcilerinin bu düzenlemelere göre yatırımlarını gerçekleştirdiğini kaydetti. Yapılan çalışmaların yeterli olmadığını savunan Kızıldağ, genel müdürlüğünü yaptığı otele engellileri davet ederek, yapılması gerekenlerle ilgili görüş alışverişinde bulunmak istediğini dile getirdi.
    
     -Dernek üyeleri nerede--
    
     Sempozyumda bir izleyicinin, Bugün burada temsilciliğini yaptığınız sektöre yönelik bir sempozyum yapılıyor ama sizin dışınızda sektörünüzden başka katılan yok, temsilciliğini yaptığınız dernek üyeleri nerelerde- sorusu üzerine Kızıldağ, engelsiz turizm açısından ortada bir bilinçsizlik olduğunu ve bu bilinçsizliğin giderilmesi gerektiğini söyledi.
     Böyle bir pozisyonda kaldığı için kendisini kötü hissettiğini de vurgulayan Kızıldağ, engelsiz turizm için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını bildirdi.
     Turizm sektörü temsilcilerinin ilgi göstermediği sempozyumda, turistik tesislerden engelli bireylerin de yararlanabilmesi için nelerin yapılması gerektiği ele alındı.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Engelsiz Turizm Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER