EXPO 2020 İzmir Ege Bölgesi Bilgilendirme

EXPO 2020 İzmir Ege Bölgesi Bilgilendirme Toplantısı -Kültür ve Turizm Bakanı Günay: 2020 EXPOsunun İzmire gelmesi bir Türkiye projesi (Fotoğraflı - Görüntülü)


İZMİR (A.A) - Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, EXPO 2020nin İzmire gelmesinin bir Türkiye projesi olduğunu söyledi.
     Bakan Günay, Kaya Termal Otelde gerçekleştirilen EXPO 2020 İzmir Ege Bölgesi Bilgilendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, EXPOnun herkes için özel, bütün sivil toplumun sahiplenmesi gereken bir proje olduğunu belirtti.
     Sivil toplum kuruluşlarının tamamının ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyelerin bunda sorumluluk taşıması, işin öncüsü olması gerektiğini kaydeden Bakan Günay, Daha fazla yeşil alan üretmek, daha yaşanılabilir bir dünya yaratmak için hepimize görevler düşüyor dedi.
     Projeyi İzmirle sınırlı tutmamanın gerektiğine dikkati çeken Günay şöyle konuştu:
     2020 EXPOsunun İzmire gelmesi bir Türkiye projesi. Odaklandığı yer Ege Bölgesi. Sağlık temasına odaklanmış olan bir proje. Geçen sefer de sağlık teması üzerinden yürütmüştük. Güvenlik, barış, açlık, sağlık bunlar çok temel sorunlar. İşin ticari boyutu olacak. Ulaşım, turizm boyutu olacak. Bu çerçevede yoğun biçimde biz de içindeyiz. Seçimlerden önce bunu ilan ederek toplumun ortak projesi haline getirmeye çalıştık. O niyetle hep birlikte çalışıyoruz.
     Türkiyenin dünya turizminde bilinen bir ülke haline geldiğini ve İngiltereyi geçerek dünyada 6. sıraya yerleştiğini belirten Bakan Günay, daha yüksek kültür ve gelir gruplarına hitap eden bir turizm geliştirmenin gayreti içerisinde olduklarını kaydetti.
     Ege Bölgesinin butik turizm için en uygun bölge olduğunu ifade eden Günay, Ege Bölgesinde kültür turizmi harekatı başlatmaya çalışıyoruz. Bu bölgede yatak kapasitesi eksiğimiz var. Bütün bölgenin, toplam yatak kapasitesi olarak Antalyayı geçmesi zor. Daha doğayla, tarihle iç içe bir konsepti yakalamamız gerekiyor dedi.
     Yılda 100 milyon doların üzerinde bir tanıtım bütçeleri olduğunu, özel sektörün de işin içerisine girmesiyle bu rakamın yükseldiğini belirten Günay, fuarlarda İzmire özel yer vermeye çalıştıklarını, tanıtım görsellerinde Ege Bölgesinin bulunmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
     EXPOyla ilgili yapılacak sunuma muhtemelen kendisinin katılacağını kaydeden Günay, Hükümet olarak biz buradan destekleyiciyiz. Biz üzerimize ne düşüyorsa hepsine hazır olduğumuzu dünyaya söyleyeceğiz ama dünya İzmirin sokaktaki çocuğundan valisine kadar projeyi sahiplendiğini görmeli dedi.
     İzmirin EXPO 2020ye adaylığıyla ilgili tanıtım çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Günay, Afrikadan Amerikaya kadar dünyadaki tüm fuarlarda bunu yaptıklarını söyledi.
     Bakan Günay, İzmirde EXPO alanı olarak belirlenen alanı, organizasyon olsa da olmasa da, İzmire armağan etmek istediklerini kaydetti.
    
     -Türkiyedeki kazı çalışmaları-
    
     Türkiyenin kazılarda çok iyi bir yere geldiğini, kazılar için 2002 yılında 1 milyon lira ayrılmezken geçen yıl 48 milyon liranın ödeneğin bu işe ayrıldığını ifade eden Günay, Türkiyenin dünyada en fazla kazı yapan ve kaynak ayıran ülkelerden biri haline geldiğini belirtti.
     Türkiyenin dört bir yanında yapımı devam eden ve projelendirilen müzelerin olduğuna değinen Günay, İzmir gibi bir ilin birden fazla müzeyi hak ettiğini kaydetti.
     Ege Bölgesinin, dünyanın kültürel ve tarihi zenginlikler bakımından en zengin bölgelerinden biri olduğuna dikkati çeken Bakan Günay, Tüm müze çalışmalarımızla bölgeyi ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Ege Bölgesi, çok zengin bir bölgedir ve merkezi de İzmirdir şeklinde konuştu.
     Günay, her yerde yapımı devam eden müzelerin, aynı zamanda Türkiyenin yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan kültür ve sanat varlıklarını geri almasına da yardımcı olduğunu, eserleri vermek istemeyenlerin artık nerede muhafaza edip sergileyeceksiniz şeklinde arguman geliştiremediğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Gülcan Kaplan - Senem Yazıcı / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Hamdi Ateş
<< Önceki Haber EXPO 2020 İzmir Ege Bölgesi Bilgilendirme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER