Güneşin ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı

Güneşin ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı kitabı tanıtıldı


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantepte, Gastronomi Dünyasının Gaziantep Mutfağını Keşfi projesi kapsamında hazırlanan Güneşin ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı yemek kitabı İstanbulda tanıtıldı.
     Gaziantep Ticaret Odası (GTO) tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu projenin Gaziantep mutfağını ulusal ve uluslararası arenada tanıtmak amacıyla Mutfak Dostları Derneği ve Gaziantep İl Özel İdaresi işbirliğiyle yürüttüğü belirtildi.
     Açıklamada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahinin de katıldığı özel programda, ulusal medyanın yemek yazarları ve gurmeler, tanıtım programına özel hazırlanan menüyle Antep yemeklerini tatma ve tanıma fırsatı bulduğu ifade edildi.
     GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, yaptığı açıklamada, Gaziantep sofrasının, Gaziantep insanının yüreği kadar geniş olduğunu söyledi. Türkiyenin en zengin mutfağı olarak tespit edilen Gaziantep mutfağının, Türkiyede şehrin ismi ile anılan tek mutfak olduğunu ifade eden Aslan GTO olarak bu kültürel değere sahip çıkarak, bu değeri tanıtmaya ve alternatif bir turizm modeli olan gastronomi turizmini geliştirip, kültürel hazinemizi gastronomi turizmi aracılığıyla katma değere dönüştürmeyi amaçladık. Bu kitabı 2 yıllık titiz bir çalışma döneminin ardından çıkardık. Emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kitapta 160 çeşit Gaziantep yemeği konu edildi. Bu bir başlangıç, devamı gelecek. Çünkü bu kitapta yer veremediğimiz daha yüzlerce Antep yemeği çeşidi var ifadelerini kullandı.
     Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de şehrin büyük bir kültüre sahip olduğunu ifade ederek,GTO önderliğinde, çok değerli yazarlarımızın da sayesinde kültür adına yeni bir sayfa açılıyor. Bu şehrimiz adına son derece önemli dedi.
     Programda, Gaziantepe özgü yöresel yemekler ikram edildi.
    
     Muhabir: Adem Yılmaz
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
    
     Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin gecede yaptığı konuşmada, Gaziantep mutfağının tarih boyunca hep var olduğunu ifade etti.belirterek, -Bizim acımız yakar, bizim baklavamız hakikaten baklavadır. Başka örneği yoktur- dedi. Bakan Şahin, Gaziantep-in bir evladı olmaktan her zaman onur ve şeref duyduğunu ifade ederek -Küreselleşmeye geçiyoruz. Fikrin, sermayenin, insanın teknolojik altyapı bakımından saniyelerde çok hızlı yer değiştirdiği bir dünyada, teknolojinin nimetlerinden faydalanacağız. Dünyanın küçük bir köy olduğu yerde, bize ait değerleri öne çıkarmak, yükselen değer yapmak küreselleşen dünyanın dezavantajlarını yönetmek durumundayız. O yüzden yerellik, yerelleşme, yerel değerlerin işte bugün bu salonda olduğu gibi öne çıkarmak bizim ön büyük görev alanlarımızdan bir tanesi olarak görülüyor- dedi.
    
     Gaziantep mutfağının tarih boyunca hep var olduğunu dile getiren Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü; -Dede Korkut-un hikâyesinde Gaziantep Mutfağını görürsünüz. Osmanlı-nın yükselen döneminde Kanuni-nin, Fatih Sultan Mehmet-in zenginlik alameti olarak Gaziantep Mutfağını görürsünüz. Bizim acımız yakar, bizim baklavamız hakikaten baklavadır. Başka örneği yoktur. O yüzden bizim burada yükselen değerimizi, Dünya mutfakları arasında hak ettiği yeri alması çok önemlidir. Çünkü bu kendiliğinden olmuyor. Bir medeniyet, bir asır, bir tarih var. Bu insan tarihi kadar eski ve kıymetli. Bu güne kadar gelen her medeniyet, dilini, dinini, inancını ve yemeğini hoşgörüsüyle beraber mutfağımıza katmıştır. Gaziantep mutfağı öyle kendiliğinden Gaziantep mutfağı olmamıştır. O yüzden bize düşen bu büyük zenginliği yaşamak, yaşatmak, geleceğe taşımak, gençlerimizin ve torunlarımızın bunun nimetlerinden faydalanmasını sağlamaktır.-
    
     Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise, Gaziantep-in büyük bir kültüre sahip olduğunu ifade ederek, -Ticaret Odası önderliğinde, çok değerli yazarlarımızın da sayesinde kültür adına yeni bir sayfa açılıyor. Bu şehrimiz için son derece önemli. Gaziantep-te görecek çok şey var. Gaziantep-te gezerken bizim zengin soframızın ve lezzetli tatlılarımızın tadına bakma imkanı bulacaksınız- şeklinde konuştu.
    
     -Gastronomi Dünyası-nın Gaziantep Mutfağını Keşfi- projesine destek veren Mutfak Dostları Derneği Başkanı Ahmet Örs de konuşmasında Son yıllarda Gaziantep Mutfağı ile ilgili çok sayıda eser hazırlandığını kaydederek, -Son yıllarda üzerinde en çok eserin yayınlandığı Gaziantep yemekleri hakkında yeni kitapların kaleme alınması ve bunların ilgi uyandırması kolay değil. Kafaların karışmaya başladığı böyle bir ortamda ortaya farklı bir proje çıktı. Gaziantep Ticaret Odası-nın girişimiyle Gaziantepli yemek yazarları tarafından oluşturulan en özgün ve ilginç tarifler, editörün süzgecinden geçerek kitaptaki yerlerini aldı.-
    
     Konuşmaların ardından konuklara sırasıyla Öz Çorba, Pirinçli Börek, Soğan Aşı Unut Beni, Kuru Pirpirim Aşı, Bulgurlu Kırmızı Biber Dolması, Pancar Pazı Sarması, Zeytinyağlı Patlıcan Dolması, Cacıklı Arap Köftesi, Vişne Kebabı, Hindili Firik Pilav, Ayvalı Taraklık ve Baklava ikram edildi.
    
     Gecede ayrıca iki yıl boyunca 160 çeşit yemek tarifinin yer aldığı kitabın hazırlanmasında emeği geçen Akten Köylüoğlu, Sermin Ocak, Özden Özsabuncuoğlu, Ragıp Güzelbey ve Gonca Tokuz, GTO Başkanı Mehmet Aslan tarafından sahneye davet edilerek konuklara takdim edildi.
    
     Sait Halim Paşa Yalısında gerçekleştirilen gala yemeğine Bakan Şahinin yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Okan, GTO Meclis Başkanı Zeki Yağcı, GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan ve yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özcan ve çok sayıda yemek yazarı ve davetli katıldı.
<< Önceki Haber Güneşin ve Ateşin Tadı Gaziantep Mutfağı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER