Güney

Güney-Doğu Avrupa Kültür Varlıklarının Yasa Dışı Trafiği ile Mücadele çalıştayı -Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Süslü: -Biz sadece bize ait olan eserlerin iadesini istiyoruz


GAZİANTEP (A.A) - Güney-Doğu Avrupa Kültür Varlıklarının Yasa Dışı Trafiği ile Mücadele bölgesel eğitim çalıştayı Gaziantepte başladı.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiyeye iade edilen tarihi eserler ve bu konuda sürdürülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
     Türkiyeye ait ancak yasal olmayan yollarla yurt dışına çıkarılmış eserlerin bulunduğu ülkelerin, bu eserleri hukuki yollarla ellerinde tuttuklarını dile getirdiklerini ifade eden Süslü, Biz sadece bize ait olan eserlerin iadesini istiyoruz. Etik kurallar içerisinde kazan-kazan formülünden, işbirliğinden yanayız. Ama hiç de hakkımız olmayan, kültür dünyasının hiç de hakkı olmayan kampanyalarla karşı karşıyayız dedi.
     Konyada 13. yüzyılda yapıldığı belirtilen bir cami mihrabının Almanyada bulunduğunu aktaran Süslü, mihrabın Türkiyeye iadesi için çalıştıklarını belirtti. Süslü, şöyle devam etti:
     13. yüzyıl bir cami mihrabı... 1907 yılında o dönemin Alman Konsolosu, Konyada bunu 38 parçaya bölüp, İstanbul üzeri Almanyaya götürüyor. Tüm inançlara saygılıyız ama bu konuda şunu söylemek isterim; 13. yüzyılda eğer Berlinde bir cami var ve bu onun mihrabıysa biz bir şey demiyoruz. Ya da 13. yüzyılda bu konuyla ilgili Almanyada İslamiyetle ilgili bir görüntü var, ışık var ve bu da onun parçasıysa, biz ona da bir şey demiyoruz. Ama biz Kölnde Berlinde bir katedralin aksını söküp götürseydik o dönemde acaba o şehrin insanları bunu nasıl karşılarlardı.
    
     -Kültür varlıklarını korumanın önemi
    
     Gaziantep Valisi Erdal Ata da medeniyet izlerinin insanlar tarafından tahrip edildiğini dile getirdi. Kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının, insanlık tarihinin korunması anlamında ele alınması gereken bir konu olduğunu vurgulayan Ata, şöyle devam etti:
     Kültür varlıklarının layık oldukları değer ve öneme uygun korunma, bakım ve muhafazası her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Ülkemizden koparılmış çok değerli eserlerin tekrar ülkemize kazandırılması ve bu konuda 1954 ve 1970 yılında imzalanan kültür varlıklarının korunması protokollerine uygun koruma ve önleme çalışmalarının önemi büyüktür. Bu kapsamda her ülkenin kendi iç düzenlemeleri yanında uluslararası sözleşme ve protokollerden gelen sorumluluklarını yerine getirmelerini beklemek en doğal hak olarak bilinmelidir.
    
     -Suriyede kültürel varlıklar yok ediliyor
    
     Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise Suriyede yaşanan olaylarda kültürel mirasın yok edildiğini söyledi.
     Halep, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde olan bir şehir. Halepteki kültür yok ediliyor ama bütün dünya seyrediyor diyen Güzelbey, herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.
     Gaziantepin de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine aday olduğunu ve aynı zamanda bir hoşgörü şehri olduğunu ifade eden Güzelbey, kentte bulunan kilise ve sinagogu restore ettiklerini vurguladı.
     UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz da tarihi eserlerin ait olduğu ülkede güvenle kalması için çalışmalar yaptıklarını anlattı. Bununla UNESCOnun temelinde yer alan barış dilini kullandıklarını dile getiren Oğuz, Sadece miraslarımızın kaçırılması değil, imaj oluşturma bakımından daha fazla çalışmamız gereken konular var dedi.
     UNESCO Venedik Ofisi Avrupa Kültür ve Bilim Bölgesel Bürosu Kültür Birimi Başkanı Anthony Krause da kültürel varlıkların yasa dışı ticaretinin geniş bir alan olduğunu söyledi.
     Suriyede yaşanan olaylara da değinen Krause, Suriyede zorluklar var. Yasa dışı mal edinme, kandırma, sahtecilik yoluyla kültürel mirasın ticaretinin yapılması, güvenlik ihlali yapılması gibi... Burada harekete geçilmesi gereken bir çok alan var. Hepimizin amacı, kültürel varlığın yasa dışı ticaretiyle ilgili olarak farkındalık yaratmaktır diye konuştu.
     Açılış konuşmalarının ardından UNESCO Kültürel Mirasın Korunması Anlaşmaları Bölümü Program Sorumlusu Edouard Planche, etkinlik hakkında bilgi verdi.
     Planche, kültürel mirasın korunması açısından uluslararası işbirliğinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekti. Kültür varlıklarının yasa dışı ticaretinin internet üzerinden yapılabildiğini vurgulayan Planche, Uyanık olmak gerekiyor. Bunun için her ülkenin Interpolü uyarması gerekiyor diye konuştu.
     Zeugma Mozaik Müzesinde düzenlenen çalıştay, 21 Kasıma kadar devam edecek.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Sevil Çelik
     Yayıncı: İsmail Fidan

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER