Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Envanteri

Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Envanteri Değerlendirme Raporu -Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Özcan: Sorumluluk alanımızdaki içme suyunda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Türkiyenin en kaliteli sularından biri olan i


MERSİN (A.A) - Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çevre sorunlarına ilişkin raporunda, Mersinde yeraltı ve deniz suyu kirliliğinin 1. öncelikli sorun olarak saptandığını belirterek, vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.
     Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Özcan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Envanteri Değerlendirme Raporunun sonuçlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
     Raporda 2009-2010 yıllarını kapsayan dönemdeki veri ve bilgilere göre, illerin birinci öncelikli sorunlarının hava, su, toprak kirliliği, atıklar, gürültü kirliliği, erozyon ve doğal çevrenin tahribatı olmak üzere 6 ana başlıkta incelendiğini ifade eden Özcan, bu veriler doğrultusunda 81 ilde hangi kirliliğin 1. öncelikli sorun olduğunun belirlendiğini kaydetti.
     Özcan, 33 şehirde hava kirliliği, 23 şehirde atıklar ve başta İstanbul olmak üzere Bursa, Sakarya, Samsun ve Mersinin de yer aldığı büyükşehirlerle birlikte toplam 22 şehirde su kirliliğinin 1. öncelikli sorun olduğunun belirlendiğini dile getirerek, Bu raporda içme suyu kirliliği konusu yer almamıştır. Rapor doğrultusunda il sınırı içerisinde bir an önce başlatılarak tamamlanmasıyla ilgili çalışmalar vardır dedi.
     Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ Genel Müdürlüğü olarak, hizmet sınırlarının genişlemesiyle ilgili başlattıkları çalışmaları hızlandırarak sürdürdüklerini belirten Özcan, bakanlık raporunda Mersinin yeraltı ve deniz suyunun kirli çıkmasında hem vatandaşlara hem de ilgili kurumlara sorumluluklar düştüğünü vurguladı.
     Özcan, il sınırlarında bazı ilçe ve beldelerde bilinçsizce yapılan tarımsal ilaçlama, kanalizasyon şebekelerinin olmaması veya yetersiz olması, foseptik çukurlarının sağlıklı şekilde inşa edilmemesi, küçük sanayilerde toplu arıtmanın olmaması gibi nedenlerle yeraltı sularının ve deniz suyunun kirlenmesi gibi çevre sorunlarının ortaya çıktığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Tüm Mersin halkını bu konulara duyarlı olmaya çağırıyorum. Berdan Barajının güneyinde, içme suyu aldığımız barajdan çıkan Berdan Çayının Akdenize kadar olan bölgesinde kirlenmelerin olduğu ancak, Berdan Barajının su kalitesinin 1. sınıf su kalitesi olduğu belirtilmektedir. Tarsusun ova bölümünün büyük bir kısmı yılda 2-3 kez ürün alınan, tarımın yoğun yapıldığı ve tarımsal ilaçlamanın da yoğun kullanıldığı bir bölümdür. Kirlenme nedeni, kullanılan tarımsal ilaçlardır. Sorumluluk alanımızdaki içme suyunda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Türkiyenin en kaliteli sularından biri olan içme suyumuz, kaynağından bardağa kadar MESKİ ve Sağlık Bakanlığı tarafından analiz edilmektedir.
     Raporun yeraltı suları ile ilgili bölümünde ise Davultepe, İncirligöz İçme Suyu Kaynağı, Dragon Çayı ve Sultan Çayında zirai faaliyetlerden dolayı kirlenmelerin olduğunun belirtildiğine değinen Özcan, geçmiş yıllarda tarımsal faaliyetler nedeniyle kirlenmiş olan Davultepedeki su kuyularını MESKİ olarak kapattıklarını ve daha yüksek yerlerde açtıkları kuyulardan sağlıklı su verdiklerini bildirdi.
     Özcan, su analizlerini sürekli yaptırarak çok dikkatle takip ettiklerini ve en kısa zamanda buralara da Berdan suyunu ulaştırmayı hedeflediklerini belirterek, kendi artezyenlerinden su kullanan vatandaşları da uyardı.
     Mersin merkezde özellikle Mezitli ilçesi ile Davultepe ve Tecede birçok sitenin kendi açtıkları kuyulardan yeraltı suyu kullandıklarına dikkat çeken Özcan, şöyle devam etti:
     Bu sitelerde ikamet eden vatandaşlarımızın MESKİ tarafından kendilerine ulaştırılan suyu kullanmalarını hassasiyetle öneriyorum. Biz Mersinli vatandaşlarımıza Türkiyenin en kaliteli suyunu laboratuvarlarımızın güvencesiyle veriyoruz. Kullandıkları suyla ilgili şikayeti olan vatandaşlarımızın suları da hiçbir ücret alınmaksızın, MESKİ Merkez Su Analiz Laboratuvarımızda incelenmektedir.
     Özcan, bakanlık raporunda yer alan deniz suyu sonuçlarına değinerek, Mersinin temiz bir denizinin olduğunu savundu.
     Raporda, Mersin merkez ve Anamur sahili, Bozyazı otel plajı ile belediye halk plajında yüzme suyu kalite sınıflarının belirlendiğini, bu noktalarda kirlenmenin olmadığını ve 1. sınıf yüzme suyu kalitesinde olduğunun tespit edildiğini anlatan Özcan, şöyle devam etti:
     İl sınırı olarak değerlendirdiğimizde deniz sahili olan ilçelerimizle ilgili yapılması gerekli çalışmaları belirledik. Yapacağımız ihtiyaç duyulan çalışmalarla tüm il sınırımızda deniz suyunun temizlenmesi sağlanmış olacaktır. Mersinin turizmi açısından da bu çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisinde arıtılan sular, derin deniz deşarjı ile Akdenize veriliyor. Arıtılan atıksular da Atıksu Laboratuvarı, MESKİ Merkez Su Analiz Laboratuvarı ve Akredite Laboratuvarında düzenli olarak analiz edilerek, analiz sonuçları MESKİ internet sitesinde yayımlanıyor.
     Özcan, Mezitli ilçesinde yapılması planlanan Batı Atıksu Arıtma Tesisi Projesi çalışmalarının hızla devam ettiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Zuhal Uzunder Kocalar
     Yayıncı: Anıl Bağrık
<< Önceki Haber Türkiye Çevre Sorunları ve Öncelikleri Envanteri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER