Uludağ Ekonomi Zirvesi

Uludağ Ekonomi Zirvesi - Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Çalık: -Dünyadaki yenilik ve gelişimleri en iyi yapacak girişimciler, yöneticiler, bilim adamları bizde mevcut. Bu bakımdan 2023 hedefinin çok gerçekçi olduğunu düşü


BURSA (A.A) - Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Dünyadaki yenilik ve gelişimleri en iyi yapacak girişimciler, yöneticiler, bilim adamları bizde mevcut. Bu bakımdan 2023 hedefinin çok gerçekçi olduğunu düşünüyorum dedi.
     Çalık, Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansının medya sponsoru olduğu Uludağ Ekonomi Zirvesinin Yeni Türkiye, Yeni Fırsatlar oturumundaki konuşmasında, Türkiyede 1980lerde, 2 yılda bir yurt dışına çıkma izni olan, belli miktarda dövizden fazlasını yanında götürülemeyen, imkanın olsa da yatırım yapılamayan, ekonominin yüzde 80inin devlette, yüzde 20sinin özel sektörde olduğu bir dönemde, iş hayatına başladıklarını söyledi.
     Türkiyenin 2001de çok büyük bir kriz yaşadığını hatırlatan Çalık, 150 milyar dolarlık bir ekonomik büyüklüğümüz vardı. Bu büyüklükte, bankalarımızda 50 milyar dolar bir batak verdik. Gerçekten çok zor şartlar altındaydık. Fakat Türkiye, hem devlet olarak hem özel sektör olarak tüm süreçlerde borçlarına sadık kalmıştır. 2002de nüfusun yüzde 60a yakını kırsaldaydı, bugün yüzde 80e yakını şehirde yaşıyor. Bu, büyük bir transformasyon, değişim oldu. Ekonomimizin yüzde 80ı özel sektörde, yüzde 20si devlette ifadelerini kullandı.
     2002 ile 2013 arasında büyük değişim yaşandı diyen Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:
     2023e baktığımızda global pazarda iş yapanlar olarak şunu görüyoruz, ülkeler iyi idare edilmediği zaman şirketler gibi halk fakirleşiyor, büyük zararlar görebiliyor. Onun için ülkelerin iyi siyasetçiler tarafından yönetilmesi çok önemli. Onlar sizin önünüzü tıkarsa siz özel sektör olarak ne kadar girişimci olursanız olun önünüzün açılması mümkün değil. Bu bakımdan geçtiğimiz on yıl Türkiyede çok başarılı geçmiştir. Bunun neticelerini hepimiz yaşıyoruz. Türkiye, 3 katı büyümüştür, hiç duraksamamıştır. Bizim 10 yıldaki bütün krizlere rağmen, iki kriz geçirdik dünya ekonomisinde. Bütün ülkeler etkilendi, fakat bizim ekonomimiz yavaşladı, süratlendi ama hiç geriye düşmedi. Bu, çok önemli bir şey ve krizlere karşı bizim dayanıklılığımızı gösterir.
     Önümüzdeki 2023e bakıldığında Türkiyenin 10 yılını çok parlak gördüğünü dile getiren Çalık, Türkiyenin 2023 hedefinin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefine olan inancının tam olduğunu bildirdi. Çalık, kalkınma için sadece hedefler koymanın yetmeyeceğini belirterek, O kalkınmayı, hedefleri gerçekleştirmek için onlarca, yüzlerce faktör olması gerekiyor. Eğer siz siyaseten hedefinizi koydunuz onu gerçekleştirecek girişimcileriniz, insan kaynaklarınız, üreticileriniz, altyapınız yoksa bunu yapamazsınız. Fakat çok şükür geçtiğimiz on yılda Türkiyede büyük bir değişim yaşandı ve bu altyapı hem zenginleşti hem başarı sağladık ve en önemlisi gelecekte bu işleri yapacak insan kaynaklarımız, düşüncelerimiz ve birikimimiz oluştu diye konuştu.
     Petrol ve gazın yüzde 70inin Türkiyenin komşularında olduğunu vurgulayan Çalık, Elektrikli otomobil, güneş enerjisi, yenilebilir enerjiler geliyor. Ülkemiz buna şu an hazır durumda. Dünyadaki yenilik ve gelişimleri en iyi yapacak girişimciler, yöneticiler, bilim adamları bizde mevcut. Bu bakımdan 2023 hedefinin çok gerçekçi olduğunu düşünüyorum diye konuştu.
     Çalık, Arnavutlukta bankacılık sektöründe pazar paylarının yüzde 21 olduğunu, iki yıl içinde Arnavutlukun en büyük pazar payına sahip bankası olacaklarını belirterek, şunları söyledi:
     Bizim de hedefimiz stratejik sektörde, enerji, madencilik ve inşaat sektöründe bizlerin firmalarının da dünyada ilk ona, bölgemizde ilk üçe girmesi. 2023e geldiğimizde dünyada ilk onda bölgemizde ilk üçte olan bankalarımız, şirketlerimiz olacak. Bizler bunu becereceğiz.
     Sadece bölgemiz değil, bizimle iş yapan global firmalar da daha çok kazanacaktır. Ben ülkemizin geleceğine koyulan hedeflere ulaşacağına inanıyorum, hatta geçebiliriz de. Bu fırsat var. Çünkü bugün Akdenizde yeni gaz bulundu, yeni gaz, petrol sahaları yeni imkanlar, bize çok fırsat sunuyor. Burada en önemli gücümüz, bugün Avrupanın yaş ortalaması 52-53 ülkemizin yaş ortalaması 29. Eğitilmiş, dışarıda okuyan, iş yapan yüz binlerce öğrenci ve girişimcimiz var. Türkiye artık sadece yabancı yatırımcı çeken değil, dışarıya da yatırım yapan bir ülke.
    
     -Franke Yönetim Kurulu Başkanı Pieper-
    
     Franke Yönetim Kurulu Başkanı Michael Pieper da Türk hükümetinin teşvik paketini daha da geliştirmesi, Ar-Ge ve inovasyon projelerinin desteklemesi gerektiğini söyledi. Katma değeri yüksek ürünlerin daha fazla üretilmesi ve üniversiteler ile sektör arasındaki işbirliğinin daha sıkı olması gerektiğinin altını çizen Pieper, şunları kaydetti:
     Türkiyenin konumu, uluslararası ticaret anlamında çok özel. Dört tarafının üçü denizlerle kaplı, Asya ve Avrupa ekonomilerine çok yakın. Bu eşsiz avantajı kullanabilmek için lojistik ve ulaştırma, doğru yerde olmalı. Oto yollar daha da arttırılmalı. Türk Hava Yolları, en hızlı büyüyen hava yolu şirketi. Uçuş noktaları, çalışan sayısı, uçak sayısı ile çok hızlı büyüme gösteriyor. Ben sizi sadece tebrik edebilirim buradan. Türkiyenin ulaştırma anlamında hava yolu ve demir yollarında da çalışmalarını arttırması gerektiğini düşünüyorum. Türkiyede elektrik fiyatları çok yüksek. Bu durum, doğrudan enerji bağımlılığı ile alakalı fakat bunu çözecek imkanlar da var. Türkiye, genç nüfusunu korumalı, mavi yakalıların eğitim seviyesini arttırmalı.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Cem Şan / Vedat Yücebaş
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Uludağ Ekonomi Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER