Uludağ Ekonomi Zirvesi

Uludağ Ekonomi Zirvesi -Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi Karamercan: -Çocuğumuza bıraktığımız maddi mirasın önemi yok. Bunları kullanabileceği dünya bırakmak asıl olan -Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kırman: -1


BURSA (A.A) - Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Erdal Karamercan, Çocuğumuza bıraktığımız maddi mirasın önemi yok. Bunları kullanabileceği dünya bırakmak asıl olan dedi.
     Karamercan, Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansının medya sponsoru olduğu, Uludağ Ekonomi Zirvesinde, Marsh&Mclennan Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Bayazıtın moderatörlüğünde gerçekleştirilen Sürdürülebilir/Sosyal Büyüme adlı oturumda, sürdürülebilir kalkınmanın çok farklı bir kavram olduğunu söyledi.
     Tüketici sayısının ve taleplerinin her geçen gün arttığını ifade eden Karamercan, buna karşılık doğal kaynakların da hızla tükendiğini ve bunun çok büyük bir sorun oluşturduğunu anlattı. Dünya nüfusunun 7 milyar olduğunu ve 2050de 9 milyara ulaşacağının öngörüldüğünü dile getiren Karamercan, şöyle devam etti:
     Bu şekilde tüketime devam edersek dünyanın 4 ile 6 derece ısınacağı tahmin ediliyor. 1 ve 1,5 artışta bile neler yaşandığını görüyoruz. Bu şekilde tüketmeye devam edersek 2050 yılında 2-3 adet dünya lazım bize. Bu gerçekler üzerine iş modelleri üretemezsek, ekonomik büyüklüklerin anlamı kalmıyor. Yaşamı devam ettirmek için bir ortamın yaratılmasında hepimizin sorumluluğu var.
     Karamercan, sürdürülebilir kalkınmanın kısaca tanımının, insan yaşamının ve iş dünyasının gereksinimleri ile doğal kaynakların sürdürülebilirliği arasında denge kurmak olduğunu belirterek, Yoksa, sürdürülebilir kalkınma, şirketlerin sürdürülebilir büyümesi değil. Çocuğumuza bıraktığımız maddi mirasın önemi yok. Bunları kullanabileceği dünya bırakmak önemli olan diye konuştu.
     İstatistik olarak gelişmiş ülkelerde devlet adamlarının görevde kalma sürelerinin 7-8, büyük kuruluşlarda CEOlarınkinin ise 6-8 yıl arasında değiştiğini vurgulayan Karamercan, uzun perspektifte bakabilecek vizyona sahip olma sürecinin çok kısa olduğunu, herkesin, önündeki 3-4 yılı düşünerek iş yapmak durumunda kaldığını bildirdi.
     Karlılığı hedeflediklerini ancak yaşanabilir dünyaya katkının da hedefleri arasında yer aldığını dile getiren Karamercan, Yeni iş alanlarına bakıyoruz, yenilenebilir enerjiyle ilgileniyoruz. Rüzgar enerjisine giriyoruz dedi.
    
     -Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kırman-
    
     Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman ise Türkiyenin 60 milyar doları aşan enerji kökenli ithalatının bulunduğunu belirtti.
     Büyümekte olan, ilk 20de bulunan ve ciddi hedefler belirlemiş bir Türkiye için enerjinin, farklı noktalara taşınması gerektiğini aktaran Kırman, sürdürülebilir büyümenin en önemli bileşenlerden birinin kesinlikle enerji olduğunu vurguladı.
     Türkiyede, enerji politikalarının, daha belirgin ve ileriye dönük yaratıcı şekilde devreye alınması gerektiğine dikkati çeken Kırman, Doğal gaz santralleri kuruyoruz ama doğal gazı dışardan alıyoruz. Daha farklı yaklaşmak mümkün diye düşünüyorum. Şişecam, az enerjiyle çok üretmeye, karlılığını artırmaya, bunu gerçekleştirmeye çaba gösterirken sürdürülebilir bir sosyal sorumluluğu da yerine getirmeye çalışıyoruz. Bizim ve Türkiye açısından sürdürülebilir enerji politikası geliştirmeliyiz. Daha az ithalat kökenli enerjiyle üretim yapsak daha iyi olacak ifadelerini kullandı.
     Bütün fabrikalarında çok yüksek derecelerde atık ısılarının bulunduğunu ve bundan elektrik üretimine geçtiklerini anlatan Kırman, kullandıkları elektriğin yüzde 60-70ini bu yolla karşılamayı hedeflediklerini kaydetti. Kırman, yeni fırın tasarımları yaptıklarını, fırınlardaki izolasyonları farklılaştırdıklarına işaret ederek, Enerji tüketimimizi aşağıya çekmeyi ya da aynı seviyede tutarak üretimimizi artırmayı hedefliyoruz. Yazın klima kullanımını düşürmek, kışın ısı kaybını azaltmak adına üretimler yapıyoruz. Tehlike yaratmayacak atık projeleri hayata geçirmeye çalışıyoruz dedi.
     Firma olarak son 2 yılda, atık cam konusunda 50 bin ilkokul öğrencisine ulaştıklarını anlatan Kırman, şunları kaydetti:
     115 bin ton cam atık topladık. Etkileyici gelebilir ama Avrupa ile kıyaslarsanız bir şey değil. Bizde geri dönüşüm oranı yüzde 15 ama Avrupada yüzde 75-85 arasında. Ne sağlıyor bu- 115 bin tonla yapılan tasarrufla, 5 bin konutun bir yıllık ısınması, sıcak suyu bütün enerji ihtiyacı karşılanmış oldu. Bu aynı zamanda 45 bin aracın egzoz gazı yani karbon salımını azaltma anlamına geliyor. Enerji camlarında uygulamalar 2,5-3 milyar dolar tasarruf sağlama imkanı getiriyor. Türkiyenin gelişmesi sürdürülebilir büyümesini sağlaması, enerji konusunda çok radikal ve düzenleyici tedbirlerle kullanımı minimuma indiren ve sağladığı verimi maksimuma çıkaran bir yol olmalı.
    
     -Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ülker-
    
     Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker de gelinen noktanın değil bunun sürdürülebilir haline gelmesinin önemli olduğunu söyledi. Sosyal şirket olma yolunda çalışmalarının bulunduğunu dile getiren Ülker, tüketiciye yakın ol kavramına önem verdiklerini anlattı. Çok geniş tüketici kitlelerinin bulunduğunu, gıda işinde olduklarını vurgulayan Ülker, ağırlıklı kitleyi bayanların oluşturduğuna dikkati çekti.
     Bayan çalışanlarının da 7 bin 200e çıktığını ancak halen istenilen düzeye gelmediklerini ifade eden Ülker, üst düzey genel müdür sayısının 5 olduğunu, bayanların yönetim kurulundaki temsilinin arttığını bildirdi. Ülker, bayan yönetim kurulu üyesinin daha fazla olmasını istediklerini belirterek, tüketiciye yakın olmak için 260 araştırma yaptıklarını, 11 bin tüketiciye ulaştıklarını ve 5 biniyle yüz yüze görüştüklerini söyledi.
     AK Gıda fabrikasında büyük bir çevre yatırımı gerçekleştirdiklerini anlatan Ülker, Yeni arıtma sistemi kurduk. Sıvı ve katı atıklarımızı işliyoruz, metan gazına çeviriyoruz, bundan da elektrik enerjisi elde ediyoruz. Fabrikalarımızın elektrik enerjisinin yarısı atıklardan elde ediliyor dedi.
     Eğitimli ve vasıflı insan gücünün öneminin yurt içi ve dışarda giderek arttığına dikkati çeken Ülker, şunları kaydetti:
     2023 vizyonunda Türkiyenin temelde ihtiyaç duyacağı kaynağı, vasıflı insan gücü, iyi eğitim almış insan gücü, sanayi ve akademinin işbirliğidir. Biz Ar-Geyi üniversitelerde enstitülerde, yurt dışındaki tedarikçilerde aramalıyız. Tüm dünyadaki imkanları kullanmalıyız. Teknoloji neredeyse onu bulup, kendimize adapte edip kullanıyor, olmamız lazım. Türkiye olarak kabuğu çatlattık, dışarı açılım sürüyor. Düne kadar buğday ihracatçısıydık, un ihracat etmeye başladık ardından bisküvi ve sonra çikolata ile kaplanmış bisküvi geldi. Rakiplerimizin önüne geçmek için farklılaşmamız gerekiyor. Yurt dışında, lokal lezzetleri iyi belirlemeliyiz.
    
     Muhabir: Zafer Akpınar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Uludağ Ekonomi Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER