Uludağ Ekonomi Zirvesi

Uludağ Ekonomi Zirvesi - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Müdürü Timuray: -Cep telefonları bilgisayarlaşıyor, aynı zamanda da cüzdanlaşıyor ve mobil cüzdan kavramı hayatımıza girecek -Avea Genel Müdürü Akdemir: Sosyalleşme aracı


BURSA (A.A) - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Müdürü Serpil Timuray, Cep telefonları bilgisayarlaşıyor, aynı zamanda da cüzdanlaşıyor ve mobil cüzdan kavramı hayatımızı girecek dedi.
     Timuray, Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansının medya sponsoru olduğu Uludağ Ekonomi Zirvesinin, moderatörlüğünü ATOS Türkiye CEOsu Orhan Akbulutun yaptığı İnovasyon, Teknoloji, Büyüme oturumundaki konuşmasında, bütün dünyada yeni bir gerçeklikten bahsedildiğini, bunun mobil gerçeklik olduğunu söyledi.
     Mobil iletişim teknolojilerinin sesten veriye doğru çok önemli bir dönüşüm içinde olduğunu, bu dönüşümün sadece mobil operatörleri ilgilendirmediğini dile getiren Timuray, Değişim, bütün iş alanlarını etkileyen önemli bir transformasyonu tetikliyor. Öyle ki bu transformasyona artık mobil rönesans adı verilmeye başlandı diye konuştu.
     2013de mobil bağlantıda olacak makinelerin sayısının dünya nüfusunu aşacağını, 2020de de 50 milyar makinenin mobil bağlantıda çalışıyor olmasının öngörüldüğünü ifade eden Timuray, şunları kaydetti:
     İşletmeler de artık giderek işlerini bir bulut çözüm, bulut bilişim ile sağlıyor olacak. Kurumlar, ortak bir bulutu çok güvenli ve verimli bir şekilde paylaşıyor olacak. Bu mobil kullanım özellikle para transferinde, para hareketinde çok fazla hayatımızda olacak çünkü cep telefonu sadece bir bilgisayara dönüşmüyor ki bu yıl çok önemli bir eşikten geçtik, akıllı telefonlar bilgisayar sayısını aştı. Cep telefonları bilgisayarlaşıyor, aynı zamanda da cüzdanlaşıyor ve mobil cüzdan kavramı hayatımıza girecek. Artık bir cüzdan taşımak zorunda olmayacağız. Cep telefonunuzda bütün kredi kartlarınız, para transfer imkanlarımız mevcut olacak. Bu işlem hacminin 2016da 450 milyon kişi tarafından kullanılıyor olması ve yaklaşık 600 milyar dolarlık mobil ödeme işlemi yapılıyor olması öngörülüyor.
     Perakende işinin de m-ticaret kavramıyla tekrar dönüşeceğini belirten Timuray, 90lı yıllarda bir e-ticaret kavramından bahsediyorduk. Yakın gelecekte m-ticaret kavramından bahsediyor olacağız dedi.
     Timuray, sağlığın da çok önemli bir sektör olarak öne çıkacağını dile getirerek, şöyle konuştu:
     Hasta takibi artık cep telefonu üzerinden yapılıyor olacak. Çok yakın bir gelecekte yaklaşık 10 milyon hastanın bu hizmetlerden faydalanacağı öngörülüyor. Bu sektörün, mobil sağlığın 20 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağı öngörülüyor. Özelikle diyabet, kalp hastalığı gibi kronik hastalıkların doktoruyla olan günlük rutin bilgilendirme süreci artık cep telefonu üzerinden yapılıyor olacak. Bunun için özel aletler var, isteyen alabilecek. Hem kandaki şekeri ölçüyor aynı zamanda da hastaneye bildirim yapıyor. Biz Türkiyede yeni bir uygulamaya başladık medline ile. Eğer hastanın seviyesi kritik bir yükseklikteyse medline direk vakit kaybetmeden ambulansı gönderebilecek. Dolayısıyla burada hayat kurtarma boyutuyla da mobil tabanlı hizmetleri görüyoruz.
     Mobil kullanımının 26 ülkede, sadece tarımda 140 milyar dolar katma değer yaratacağının hesaplandığını dile getiren Timuray, bu ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu söyledi. Timuray, her işin başına bir m takısı takılabileceğini ifade ederek, Bilişim ve iletişim teknolojileri, merkezinde de mobil, hepimizin hayatını transforme edecek. Biz de bu mobil rönesanstan azami istifade etmeliyiz değerlendirmesinde bulundu.
    
     -Avea Genel Müdürü Akdemir-
    
     Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir de mobil teknolojilerin ciddi manada verimlilik artışı getirdiğini, verimliliğin de giderek artan bir dönüşümünün olduğunu ifade etti. Bankalarla işbirliği anlamında kuvvetli bir aktör olacaklarını dile getiren Akdemir, bunun kaçınılmaz olduğunu, bunun için gerekli enstrümanların hazır bulunduğunu ve çok iddialı bir şekilde finans tarafından hızlı bir dönüşüm yaşanacağını belirtti.
     Sosyal medyanın getirdiği ciddi dönüşümlerin olduğunu dile getiren Akdemir, şöyle devam etti:
     Sosyalleşme aracının asosyalleşme tarafına doğru dönme riski de var. Yalnızlaşan gençler görüyoruz. Bu teknoloji insan için. Biz bugün teknolojiyi, mobili konuşuyoruz ama esasen insanı konuşuyoruz. Buna değer katan aslında insandır. Bu teknolojilerin hepsi bir araçtır, bunu göz ardı etmeden kullanmanın, ekonomiye kazandırmanın bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Tabii ki eğlenme, vakit geçirme de insan ihtiyaçlarından bir tanesi ama ülke anlamında bir kazanım oluşması için bir muhakkak bunu bir verimlilik artışına dönüştürmek gerekiyor.
     Akdemir, ülkedeki teknolojinin rekabet etme seviyesinin belli bir noktaya getirmek istediklerini belirterek, Yaptığımız uygulamaları yurt dışından alıp, getirip, ithal edip koymuyoruz. Böyle bir algı olabilir ama bunun arkasında özellikle servis geliştirme ve farklı ürünlerin ortaya çıkması noktasında ciddi bir emek var. Müşteriyi anlayıp ona özgü gerekiyorsa terzi dikişi gibi çözüm verme noktasında çok gayretlerimiz var ifadelerini kullandı.
     Oturum, ATOS sponsorluğunda gerçekleşti.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Harun Kaymaz
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Uludağ Ekonomi Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER