Uludağ Ekonomi Zirvesi

Uludağ Ekonomi Zirvesi -Türk Telekom Genel Müdürü Yılmaz: -Biz, insanların, toplumların, şirketlerin yaşamlarının dönüşümünde büyük bir katkı sağlıyoruz. Aslında biz insanların ve şirketlerin yaşam tarzlarını değiştiriyoruz


BURSA (A.A) - Türk Telekom Genel Müdürü Tahsin Yılmaz, Biz, insanların, toplumların ve şirketlerin yaşamlarının dönüşümünde büyük bir katkı sağlıyoruz. Aslında biz insanların ve şirketlerin yaşam tarzlarını değiştiriyoruz dedi.
     Yılmaz, Bursa Valiliği ile Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansının medya sponsoru olduğu Uludağ Ekonomi Zirvesinin, İnovasyon, Teknoloji, Büyüme konulu oturumunda yaptığı konuşmada, teknolojinin çok geniş bir kavram olduğunu söyledi.
     Türk Telekomun, bilişim diye tabir edilen sektördeki oyunculardan bir tanesi olduğunu ifade eden Yılmaz, büyük şirketlerin büyümeyi gerçekleştirirken, hem kendi ülkelerinden hem de diğer ülkelerden fazla miktarda şirketleri satın alarak, bünyesine kattığını bildirdi.
     Global anlamdaki oyuncuların ülkede faaliyet gösterirken, kendileri üzerinde de çok ciddi etkileri olduğunu vurgulayan Yılmaz, Operatörlerin de dünya çapında büyüklüğe ulaştığını görüyoruz. Türkiye özelinde adımlarımızı atarken bu gerçeklerin farkında olmalıyız. Çünkü artık her şey çok hızlı değişebiliyor. Günümüzde iletişimi bir bütün olarak görmememiz lazım diye konuştu.
     Türkiyede iletişimin köprüsünü inşa ettiklerini, büyük şirketlerin de bu dijital otoyolları kullandığını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
     Biz, sizler adına sizin bilgilerinizi taşıyoruz. Dolayısıyla sizin uğraşmakta olduğunuz ekonomik büyüklükte biz de size bir katkı sağlıyoruz. O nedenle artık her şey iç içe geçmiş. İletişim konusunda devamlı yatırım yapmak ve bu konularda dikkatli olmak lazım. Sonuç olarak biz insanların, toplumların, şirketlerin yaşamlarının dönüşümünde büyük bir katkı sağlıyoruz. Aslında biz insanların ve şirketlerin iş yapış ve yaşam tarzlarını değiştiriyoruz. Türk Telekom olarak dijital yaşam dönüşümünde en çok katkıyı sağlayan kurum olmak istiyoruz.
    
     -IBM Türk Genel Müdürü Cagigas-
    
     IBM Türk Genel Müdürü Isabel Gomez Cagigas da bütün sektörlerle bir arada çalışarak teknolojinin daha hızlı benimsenmesine katkı sağlanması gerektiğini söyledi. Bu bakış açısıyla çalıştıklarını belirten Cagigas, teknolojinin benimsenmesi açısından Türkiyenin geride kaldığını kaydetti.
     Türkiyede, yatırımların gelişmiş piyasalara göre daha az olduğunu söyleyen Cagigas, Teknolojiden daha hızlı yararlanmamız gerekiyor ki; bunu dünya çapında yapabilelim. Bunu hep birlikte yapmalıyız. Tek başına kimse inovasyon yapmasın. 6 binden fazla patentimiz var ama bu tek başına anlamsız. Biz, müşterilerimiz ve çalışanlarımızla inovasyon yapıyoruz dedi.
     Türkiyedeki müşterilerine daha fazla değer katmaya çalıştıklarını ifade eden Cagigas, şöyle konuştu:
     Bir araya gelirsek, Türkiyenin bilişim alanında bölgesel güç olabileceğine inanıyorum. Bilişim çok büyük bir dünya. Donanım, yazılım gibi hizmetler var. Hepsi inovasyon gerektirir. O yüzden iş dünyasının bir araya gelmesi lazım. Bilişim bence çok daha büyük resim ve 2023 vizyonu için bu piyasayı birlikte geliştirmemiz gerekiyor. IBM için Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden birisi ve bizi de çok hızlı büyüteceğine inanıyoruz.
     IBMin Türkiyeye güvendiğini ve çok fazla yatırım yaptığını dile getiren Cagigas, IBM olarak Türkiyenin daha fazla büyüyeceğine ve dünyanın en önemli ekonomilerinden birisi olacağınına inanıyoruz. Türkiye bunu başarabilir mi- Büyük harflerle söylüyorum evet. Bu benim kişisel görüşüm. Türk değilim, İspanyolum ve krizden geçen ülkeden geliyorum. Dünyada olup biten her şeyde varsınız, uluslararası şirketlerin gündemindesiniz. Dışarıdaki insanlar da böyle düşünüyorlar şeklinde konuştu.
    
     -Microsoft Türkiye Genel Müdürü Özmen-
    
     Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen ise Türkiyede çok fazla inovasyon şirketinin alış ve satışının olmadığını belirterek, yurt dışından inovasyonla ilgili şirketlerin alınmasının önemine değindi.
     Yeniden Twitter ya da Facebook oluşturmanın bir anlam ifade etmediğini, teknolojiye yeni farklılıklar getirmek gerektiğini vurgulayan Özmen, Hava yolu ya da sağlık konusunda yeni girişimciliklerin olması gerekiyor dedi.
     Türkiyenin, 2023 vizyonuyla ilgili de değerlendirmede bulunan Özmen, 2023 hedefinde Türkiyenin Ar-Ge yatırımı, GSMHnin yüzde 3ü olması gerekiyor. İngiltere ve ABDde durum böyle. Çinlilerin, Bin yıllık yolculuk ilk adım ile başlar atasözü aklıma geldi. 100-200üncü adım belki ama gideceğimiz çok yol var. Bunlar teknolojiyi çok iyi kullanıyor. Mesela Brezilya bilgi teknoloji sektörü hacmi Türkiyeden 6 kat fazla diye konuştu.
     Türkiyede şirketlerin Ar-Geyi genellikle verimliliklerini arttırmak için kullandıklarını kaydeden Özmen, Özel şirketler olarak her şeyi devletten beklememek lazım. Özel sektör olarak elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. İnovasyonla ilgili başka şirketleri iç içe alıp katmamız gerekiyor değerlendirmesinde bulundu.
    
     Muhabir: Cem Şan / Fikriye Susam Uyar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Uludağ Ekonomi Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER