Yazılım Vadisi Projesi

Yazılım Vadisi Projesi -BİSİAD Başkanı Akın: Bursada Otomotiv Test Merkezi ciddi yankı buldu, günlerce konuşuldu, yazıldı, çizildi. Ama bundan daha önemli olduğunu düşündüğümüz, bir projemiz var, bu da Yazılım Vadisi Projesi


BURSA (A.A) - Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Başkanı Osman Akın, Bursada Otomotiv Test Merkezi ciddi yankı buldu, günlerce konuşuldu, yazıldı, çizildi. Ama bundan daha önemli olduğunu düşündüğümüz, bir projemiz var, bu da Yazılım Vadisi Projesi dedi.
     Akın, düzenlediği basın toplantısında, bilişim sektörünün dünyanın geleceğinde çok önemli rol oynadığını ve oynamaya devam edeceğini belirterek, bugün dünyada 2,3 trilyon avroluk bir bilişim pazarından söz edilebileceğini, Türkiye pazarının da 34,5 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini bildirdi.
     Türkiye pazarının önemli bir kısmını ise telekomünikasyon hizmetlerinin oluşturduğuna dikkati çeken Akın, Türkiye ne yazık ki bilişim sektöründe hedeflenenden çok geride bir ülke diye konuştu.
     Akın, çok önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını, bunun Yazılım Vadisi Projesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Bursadaki Otomotiv Test Merkezi ciddi yankı buldu, günlerce konuşuldu, yazıldı, çizildi. Ama bundan daha önemli olduğunu düşündüğümüz, bir projemiz var bu da Yazılım Vadisi Projesi. Türkiyede bir Bilişim Vadisi Projesi ortaya atıldı ve İzmit Bilişim Vadisinin merkezi olarak gösterildi, hatta burada ciddi raporlar hazırlandı ve bazı illere İstanbul, Bursa, Ankara, İzmit gibi illere birtakım notlar verildi. Ne yazık ki Bursa, Yalova ile birlikte değerlendirilip, İzmitin altında bir notla değerlendirilmiş oldu. Bu, Bursaya yapılmış ciddi bir haksızlıktı. Bursa tek başına değerlendirilmesi gerekirken, Yalova ile birlikte değerlendirildi. Sonuç itibariyle Bilişim Vadisi Projesi İzmite kaydı, ama bugün gelin görün ki İzmitin bilişim ile ilgili ya da bu vadiyle ilgili yaptığı herhangi bir çalışmayı ben bilmiyorum...
    
     -Hindistan, İrlanda örneğinde olduğu gibi-
    
     Bilişim sektöründe yapılacak işlerin çok kolay olmadığını, ancak Türkiyenin önünde çok daha kolay yapabileceği bir iş bulunduğunu, onun da yazılım olduğunu vurgulayan Akın, şöyle devam etti:
     Biz de dedik ki; madem böyle Bursada büyük yatırımlar içermeyen, çok küçük yatırımlarla yüksek istihdamlar yaratabileceğimiz bir projeyi hayata geçirilim. Bu da Yazılım Vadisi olsun. Çünkü ülkenin kalkınmasının altında, yazılımın çok önemli bir motor sektör olduğunu düşünüyoruz. İşte Hindistan, İrlanda örneğinde olduğu gibi. Yazılım, dünyadaki en katma değerli sektörlerden bir tanesi. Bugün bir bilgisayarla, bir insanla bir fabrika kurabilir hale geliyorsunuz. Bunu otomotive, tekstile indirgerseniz, aslında bunun böyle olmadığını görüyorsunuz. Üstelik bugün otomotivde Türkiye, kim ne derse desin kendi markasını hala üretememiş, hala fasonculuk yapan bir ülke. Biz Bursada her ne kadar otomotivle gurur duysak da sonuçta kendi markamızla gurur duyamıyoruz. Bu ülkenin artık otomotivde de buna ihtiyacı var, ama yazılımda böyle değil. Yazılımda bu ülke kendi markalarını üretebilir ve dünyaya ürün satabilir, hatta ülkenin işsizlik gibi çok önemli sıkıntısını aşabilir.
    
     -Kentin bu projeyi satın alması lazım-
    
     Akın, Türkiyenin, genç nüfusu itibariyle yazılım üretmeye çok uygun bir ülke olduğunu vurgulayarak, şunları dile getirdi:
     Biz, Bursanın yazılım üreten bir kent olmaya coğrafya olarak da kent olarak da dinamiklerinin çok uygun olduğunu düşünüyoruz. Kaldı ki bizim tüketicilerimizin neredeyse tamamı Bursada. Bu sanayicilerin de bir özelliği var, çoğu dünyaya entegre olmuş sanayiciler. Tofaşından Renaultuna bakın, daha küçük bunların yan sanayisine bakın, tekstilcilere bakın, bugün Bursanın herhalde dünyada ihracat yapmadığı nokta yoktur. Dolayısıyla dünyaya entegre olmuş bu kentten bahsediyoruz. Dünyaya entegre olmuş önemli iki tane kenti vardır Türkiyenin; bir tanesi İstanbuldur, bir tanesi de Bursadır. Böyle bir kentte yazılımı dünyaya satabilme potansiyelinde olan bir kentte yaşıyoruz. Önümüzdeki günlerde Bursada bu konunun daha fazla konuşulmasını istiyoruz, konuşulmasından daha ziyade artık kentin bu projeyi satın alması ve projenin hayata geçmesi lazım. Biz BİSİAD olarak burada hiçbir şekilde bir beklenti içinde değiliz. Yani projeyi bizim yapıyor olup olmamamız hiç önemli değil, bu kentin yapması gereken önemli bir proje.
     Akın, bu projenin, kentin Ar-Ge tarafını da üst seviyelere çıkaracağına dikkati çekerek, Bu aynı zamanda Otomotiv Test Merkezini de doğrudan ilgilendiren ve destekleyen bir proje. Bugün, kente olan bakış açısını, Bursanın dünyadaki tanımını değiştirebilecek bir projeden bahsediyoruz dedi.
     Bursa gibi bir sanayi kentinde, bilgisayar ve yazılım mühendisliği bölümünün olmamasının büyük bir talihsizlik olduğunu da savunan Akın, Bursada yakında uluslararası bir yazılım kongresi düzenlemeyi hedeflediklerini bildirdi.
     Osman Akın, bir soru üzerine, Bu iş için gördüğümüz en iyi alanlardan bir tanesi, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi. Orada yaklaşık 500 dönümlük bir arazi var, üzerinde de bir tane bina var. Hatta o binanın da yüzde 70i dolu yüzde 30u boş. Bu alan kesinlikle Yazılım Vadisi için çok uygun bir yer. Yer tahsisi için hiç sıkıntı olduğunu düşünmüyorum ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Yazılım Vadisi Projesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER