1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü -Hak-İş Genel Başkanı Arslan: -"Çatışma imkanı vermeden 1 Mayısı coşkuyla heyecanla taleplerimizi özgürce ifade ettiğimiz ama aynı zamanda itirazlarımızı yaptığımız bir güne dönüştürmemiz gerekiyor"


KARABÜK (A.A) - Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Çatışma imkanı vermeden 1 Mayısı coşkuyla heyecanla taleplerimizi özgürce ifade ettiğimiz ama aynı zamanda itirazlarımızı yaptığımız bir güne dönüştürmemiz gerekiyor" dedi.
     Arslan, Albay Karaoğlanoğlu Caddesinde düzenlenen "Karabükteyiz, Taksimdeyiz, Tüm Türkiyedeyiz" mitinginin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
     Arslan, bir basın mensubunun, "neden Taksim değil, Karabük-" şeklindeki sorusuna, "fiziki şartlardan dolayı bu yıl Taksim yasaklandı. Başbakan, İçişleri Bakanı ve Valiyle görüştük ama fiziken oranın mümkün olmadığı söylendi. Bazı sendika yöneticilerinin ifade ettiği gibi yasaklamanın siyasi olduğu yönündeki eleştirilere katılmıyoruz. Çünkü, önceki yıl ve 2009, 2010 ve 2011de Taksimde kutlamalar yapıldı. Bu sene yasaklanması, tamamen fiziki sorunla ilgili. 1 Mayısı alanlarda kutlamaksa, Taksim alanı değil, bütün alanlar kutlamalar için var" diye konuştu.
     Hak-İş olarak, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma gününü Karabükte kutladıklarını dile getiren Arslan, şunları kaydetti:
     "Bence çatışma imkanı vermeden 1 Mayısı coşkuyla heyecanla taleplerimizi özgürce ifade ettiğimiz ama aynı zamanda itirazlarımızı yaptığımız bir güne dönüştürmemiz gerekiyor. Copların, biber gazlarının, çatışmanın asla olmadığı 1 Mayısı özlüyoruz ama birileri çatışmadan, kavgadan, kendilerine bir şey elde etmek istiyorlar. Maalesef Türkiyeye yakışmayan, Türkiyeyi, hepimizi üzen görüntüler görüyoruz. Biz bunun içinde değiliz, böyle bir üslubu kabul etmiyoruz. Böyle bir kutlama şeklini reddediyoruz. Barışçıl ortamlarda 1 Mayısın kutlanmasını istiyoruz. Herkesin soğuk kanlı olması gerekiyor."
    
     -"Barışı desteklediğimiz için meydanlardayız"-
    
     Arslan, "Çözüm süreciyle ilgili 1 Mayısı nasıl bağdaştırırsınız-" sorusuna da birlik, mücadele ve dayanışma gününde aynı zamanda barışı da ikame etmek, Türkiyenin özlediği, 30 yıldır devam eden çatışmanın artık son bulması için bu alanları da artık fırsata dönüştürmek istedikleri yanıtını verdi.
     Bugün burada bu mesajı da verdiklerini anlatan Arslan, Türkiyenin mutlaka bu barışı sağlaması gerektiğini söyledi.
     Arslan, "Artık kan akmasın, çatışma olmasın, artık insanlarımız ölmesin, analar ağlamasın" dediklerini aktararak, barışı destekledikleri için meydanlarda olduklarını ifade etti.
     Bu konuda, bütün Türkiyenin vicdanının, çatışmanın durması ve savaşın olmamasını istediğine dikkati çeken Arslan, "Bunun muhatapları kim bilmem, benim bildiğim, ülkemde kan akmasını istemiyorum. Ben ülkemde gencecik yavrularımızı askere gönderip, tabutlar içinde gelmesini istemiyorum. Ben, ülkemde yaşamak istiyorum. Bunun için de var gücümüzle barışı ikame etmek için mücadele edeceğiz. Birileri barış istemeyebilir, çatışma isteyebilir. Bu, onların sorunu ama biz, barıştan yana devam edeceğiz İnşallah" diye konuştu.
    
     -"Çelebinin üslubu, son derece yakışıksız"-
    
     CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebinin, Kazancı Yokuşunda Hak-İş heyetine gösterdiği tepkinin hatırlatılması üzerine Arslan, "Son derece yakışıksız bir üslup. Yani biz de mi kavga edelim, biz de mi çatışalım, bizde mi biber gazlarına muhatap olalım" sözlerine yer verdi.
     Arslan, kendilerine verilen bir sınırın olduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, Zeytinburnundaki Kazlıçeşme Meydanını teklif ettiğine işaret ederek, şöyle devam etti:
     "100 kişiyle gittik fakat emniyet müdürü 40 kişiyle izin verdi. 40 arkadaşımızla bu sembolik kutlamayı yaptık. Ne yapalım, kavga mı edelim, illa polisle karşı karşıya mı kalalım. Birileri kavgadan, çatışmadan kendilerine bir şey elde etmek istiyorlarsa biz orada yokuz. Çelebinin üslubunu yakışıksız bulduk. Biz 1 Mayısı, birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak kutlanmasından yanayız. Çatışmanın, kavganın, gerginliğin yeri olmamalı."
    
     -"İstanbulun ara sokaklarda hangi mesaj verildi"-
    
     Bu meydanda taleplerini özgürce dile getirdiğini aktaran Arslan, "Bütün itirazlarımızı, taleplerimizi yapabildik ama Allah aşkına İstanbulun ara sokaklarında kamuoyuna hangi mesaj verildi, hangi talebimiz gündeme geldi, hangi istediğimizi haykırabildik" dedi.
     Arslan, bu çatışmanın, kavganın, Türkiyeye, emekçilere hiçbir faydasının olmadığını vurgulayan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     "Maalesef emekçilerin arkasındaki bir kısım karanlık güçler, marjinal gruplar, burada çatışarak emekçilerin üzerine ihale yıkmaya çalışıyorlar, bu da doğru değil. Biz alanlardaydık, buradaydık, 81 ilde meydanlardaydık ama biz savaşarak, kavga ederek değil, coşkuyla heyecanla taleplerimizi özgürce ifade edebilmek için alanlara geldik. Bence bunu ikame etmemiz gerekiyor. Türkiyenin buna ihtiyacı var, diğerleri Türkiyeye fayda sağlamıyor."
    
     Muhabir: Selim Bostancı - Ahmet Özler
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER