25 bin kişilik ekolojik stat için

25 bin kişilik ekolojik stat için ilk kazma vuruldu -Sivasta, iklim koşulları göz önüne alınarak, ısıtma sistemli, kendi enerjisini üretecek, 25 bin seyirci kapasiteli ekolojik stadın yapımına başlandı -Gençlik ve Spor Hizmetler


SİVAS (A.A) - Seyit Ahmet Eksik - Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının, iklim koşullarını göz önüne alarak Sivasa yapacağı, kendi enerjisini üretecek 25 bin seyirci kapasiteli ekolojik stat için ilk kazma vuruldu.
     Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Salim Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18 Haziran 2012 tarihinde ihalesi yapılan 25 bin seyirci kapasiteli Sivas Arena Stadının inşaatına başlandığını belirterek, çalışmaların 800 iş gününde tamamlanacağını söyledi.
     Stadın tamamlanmasını heyecanla beklediklerini ifade eden Kılıç, Sivas iklimine uygun, çok iddialı bir proje. Enerjisini üretebilecek, yağmur ve kar sularını toplayacak, bunları kullanım suyu olarak değerlendirecek dedi.
     Kılıç, yağmur ve kar sularının çevre ve saha sulamasında kullanılacağı ekolojik stat sayesinde su tüketiminin de azaltılacağını belirtti.
     Ağır kış şartlarının yaşandığı ve yoğun kar yağışının görüldüğü Sivasta kuzeyden sert rüzgarlar estiğini ifade eden Kılıç, stadın güney cephesinden sahaya sıcak hava akımı geçişi sağlanarak, enerji tasarrufu sağlanacağını anlattı.
     Kılıç, toplam 130 bin metrekarelik alana yapılacak stat hakkında şu bilgileri verdi:
     Alanda sadece stadyum yapılmıyor. Atletizm pisti, iki tane spor salonu, yüzme havuzu, idari binalar, güreş eğitim merkezi yer alacak. Şehrin ihtiyacı olan diğer tesisler de yapılacak. Yaklaşık 3 bin araçlık otopark olacak. Ayrıca stadın altı da otopark olarak düşünülüyor. Bir özelliği de alttan ısıtma sistemi olacak. Aynı zamanda statta da ısıtma olacak. İçeri ile dışarı arasında ısı farkı olacak. Sıcaklık dışarıda eksi 15 derecedeyken, stat içerisi eksi 4-5 olacak. İnsanlar artık üşümeyecekler, tribünlerde de ısıtma olacak. Akıllı stat denilen çok iddialı bir proje. 25 bin kapasiteli aynı stattan Malatya ve Mersine de yapılıyor. Tamamen iklim koşulları göz önüne alınarak yapılan bir proje.
    
     -İlk kazma vuruldu-
    
     Alanda temel kazı çalışmalarının başladığını dile getiren Kılıç, Zeminde iyileştirme çalışması yapılıyor. Üst tabaka alınıyor. Daha sonra stabilize malzeme çekilecek. Sıkıştırılıp, daha sonra zemine beton enjekte edilerek zemin güçlendirilecek. Malum, Sivasta iklim koşullarından dolayı 5-6 ay inşaat yapılamıyor. Onun için inşaat firması hızlı bir şekilde başladı. İnşallah önümüzdeki günlerde kazıyı bitirip, dolgu yapıp en azından bahara rahat çalışabilecek bir ortam hazırlayacağız diye konuştu.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber 25 bin kişilik ekolojik stat için Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER