28. Abant Platformunun sonuç bildirgesi açıklandı

28. Abant Platformunun sonuç bildirgesi açıklandı -Bildirgeden: -Hükümetin Kürt sorununun barışçıl çözümü yönündeki son girişimi desteklenmelidir, bu, yeni anayasada eşit yurttaşlık garantisini de içermelidir -En son gen


BOLU (A.A) - 28. Abant Platformunun sonuç bildirgesinde hükümetin Kürt sorununun barışçıl çözümü yönündeki son girişiminin desteklenmesi, girişimin yeni anayasada eşit yurttaşlık garantisini de içermesi gerektiği belirtildi.
     Gazeteciler ve Yazarlar Vakfınca Abanttaki bir otelde düzenlenen 28. Abant Platformu, Katılımcı Demokrasi başlıklı oturumla sona erdi.
     Kamuoyu ile paylaşılan sonuç bildirgesinde oturumlarda ele alınan Kimlikler, Talepler ve Yeni Yurttaşlık, Türkiyenin Bölgesel Aktörlüğü ve Dış Politika, AB Müzakere Süreci-Gelinen Noktalar, Yeni Anayasada Sorunlar-Zorunluklar ve Katılımcı Demokrasi konularına vurgu yapıldı.
     Bildirgenin Kimlikler Talepler ve Yeni Yurttaşlık konulu bölümünde devletin inançlara ve inançsızlığa eşit mesafede olması, hiçbir resmi belgede Türk vatandaşlığının sosyolojik tanımının bulunmaması, bunun yerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kavramı üzerine odaklanılması gerektiği bildirildi.
     Devletin herhangi bir üst kimlik tasarlama girişiminde bulunmaması gerektiği ifade edilen bildirgede, şunlar kaydedildi:
     Türkiyenin farklı mezhep, din ve etnisiteleri içeren fakat bunlarla sınırlı olmayan çok kültürlü yapısı devlet ve toplum tarafından tanınmalıdır. Devlet, tüm inançlara ve inançsızlığa eşit mesafede olmalıdır. Yerel nüfusun talebi halinde yer isimleri orijinal haline iade edilmelidir ve olumsuz tarihi çağrışımları olan birtakım yer isimleri değiştirilmelidir. Eğitim müfredatı yukarıda sözü edilen hususları yansıtmalıdır.
    
     -Türkiyenin Bölgesel Aktörlüğü ve Dış Politika-
    
     Arap isyanının Türkiyenin dış politikasının en büyük meselesini oluşturduğu belirtilen bildirgede, Türkiye-Irak-Suriye üçgenindeki bölgesel dinamik, Türkiyedeki Kürt sorununun çözümünü acil kılmaktadır. Türkiye, reel politik gerçekler ve idealist taahhütleri arasında bir ahenk kurmalıdır. Türkiyenin Suriyeli sığınmacılara gösterdiği hassasiyet her türlü takdire şayandır. Türkiye, Suriyede barışçıl bir çözüm için uluslararası toplumla işbirliğini sürdürmelidir ifadelerine yer verildi.
     Türkiyenin Avrasyadaki önemli bölgelerin kesişim noktasında olduğu, hızlı bir değişim ve jeopolitik yapılanma döneminde bulunduğu, ortaya çıkmakta olan çok kutuplu dünyada önemli bir rol oynadığına işaret edilen bildirgede, tutarlı bir dış politika güden istikrarlı Türkiyenin Avrupanın güvenliği için hayati önem taşıdığı ve İslam Dünyası ile Batının barış içinde birlikte var olması için vazgeçilmez olduğu vurgulandı.
    
     -AB Müzakere Süreci-Gelinen Noktalar-
    
     ABye tam üyelik sürecinin her iki taraftaki ciddi güven kaybından dolayı sekteye uğradığına işaret eden bildirge, şöyle devam etti:
     Her iki tarafta da yönetimsel eksiklikler söz konusudur ve yeni anayasa vatandaşların genel beklentileri kadar, Türkiyenin demokratikleşmesi, insan hakları, eşit yurttaşlık, hukukun üstünlüğü, devletin hesap verebilirliği, ordunun sivil denetimi ve merkeziyetçiliğin azaltılması gibi konularda imzaladığı uluslararası anlaşmaların gereklerini de yansıtmalıdır.
     En son genel seçimlerden önce tüm siyasi partilerin söz verdiği şekilde, mevcut anayasa bir dahaki genel seçimlerden önce yeni bir anayasa ile değiştirilmelidir. Hükümetin Kürt sorununun barışçıl çözümü yönündeki son girişimi desteklenmelidir, bu, yeni anayasada eşit yurttaşlık garantisini de içermelidir. Başkanlık sistemi tartışmaları yeni bir anayasa için gerekli olan siyasi mutabakatı tehlikeye atmamalı ve geciktirmemelidir.
    
     -Yeni Anayasada Sorunlar-Zorunluklar-
    
     Devletin tüm din ve mezheplere eşit mesafede olması gerektiği, bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığının kaldırılması veya statüsünün tarafsızlık ilkesi ışığında yeniden tanımlanması gerektiği belirtilen bildirgede, siyasetçilerin AB üyeliğinin getirileri hakkında kamuoyunu bilgilendirmede ve kamuoyu oluşturmada başarılı olamadığı iddia edildi.
     Avrupadaki birtakım önyargılar, yükselen İslamofobi ve bazı Avrupalı liderlerin hasmane tavırlarının Türkiyede ciddi öfkeye neden olduğu kaydedilen bildirgede, şunlar bildirildi:
     Mevcut ayrımcı vize politikalarını sona erdirmeye yönelik olan yol haritası, yeniden güven inşası ve tam üyelik sürecini canladırmak için önemli bir fırsattır. AB ortak değerler ve demokratik standartlar üzerine kurulu bir barış projesidir. Bu nedenle Türkiyenin geleceği için sahip olduğu önemi korumaktadır. Türkiyenin farklı uluslararası işbirliği seçenekleri araması normal olmakla birlikte, AB süreçteki tüm sorunlara rağmen Türkiye için hala vazgeçilmezdir.
     Haziran 2010dan bu yana hiçbir müzakere başlığı açılmamıştır ve mevcut durum bu haliyle sürdürülemez. Bazı başlıkların açılması sürece hız kazandıracaktır. Türkiye hükümeti müzakere başlıklarının açılması ve üyelik sürecinin hızlanması için Kopenhag Kriterlerini sağlama yönünde çaba göstermelidir.
    
     -Katılımcı Demokrasi-
    
     Kadınların kamusal hayata ve siyasete katılımının teşvik edilmesi, güçlü ve bağımsız sivil toplum, muhalefet hakkı, örgütlenme ve ifade hürriyeti, basın özgürlüğü, kapsayıcı katılım, akademik özgürlük ve devleti eleştirme hakkı gibi konularla bağlantılı olması dolayısıyla demokratikleşmenin kurumsal reformlarla sınırlı olmaması gerektiği vurgulanan bildirge, şöyle sona erdi:
     Mevcut siyasi partiler ve seçim yasaları yerel siyaseti güçlendirme istikametinde demokratikleştirilmelidir. Yüzde 10 seçim barajı demokrasinin kapsayıcı karakterini yansıtacak şekilde belirgin olarak düşürülmelidir. Türkiyede daha fazla sosyal adaletin temini ve demokrasinin güçlendirilmesi için çalışanların hakları güçlendirilmelidir. Adil olmayan gelir dağılımının demokrasi için önemli bir tehdit olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır.
     Eğitim müfredatı yukarıda belirtilen hususları yansıtmalı ve yurttaşları eleştirel düşünce yoluyla sivil topluma aktif olarak katılmaya hazırlamalıdır.
    
     Muhabir: Zafer Göder
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber 28. Abant Platformunun sonuç bildirgesi açıklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER