5. Büyükelçiler Konferansı

5. Büyükelçiler Konferansı -Türkiye ve İsveç ve Brezilya, Barış inşasında üçlü dayanışma mekanizmasıyla dünya sorunlarını ele alacak -Dışişleri Bakanı Davutoğlu: 3 ayrı kıtadanız ancak bu üç ülkenin uluslararası politikad


İZMİR (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye, İsveç ve Brezilyanın coğrafi olarak bir birine yakın ülkeler olmamasına karşın uluslararası politikada yaklaşımlarının ve perspektiflerinin benzerlik gösterdiğini belirterek, üç ülkenin Barış inşasında üçlü dayanışma mekanizması altında dünya sorunlarına ilişkin istişarelerde bulunmayı sürdüreceklerini söyledi.
     Davutoğlu, bugün Swissotelde başlayan 5. Büyükelçiler Konferansının İzmir programına konuk olan Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile ortak basın toplantısı düzenledi.
     Patriota ve Bildtin yalnızca meslektaşları olmadığını, aynı zamanda yakın arkadaşları olduğunu ve onları aileleriyle birlikte İzmirde ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Davutoğlu, konuk bakanlarla bu sabah yaptığı ikili ve üçlü görüşmelerde dünyadaki hemen hemen tüm sorunları tartışma olanağı bulduklarını söyledi.
     Davutoğlu, 3 ülkenin bakanı olarak New Yorkun ardından ikinci kez bir araya geldiklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:
     Üç ülkenin bakanları olarak yeni ve ortak bir istişare merkezi, perspektif geliştirici bir forum olarak Barış inşasında üçlü dayanışma adı altında görüşmelerimizi sürdürme kararı aldık. 3 ayrı kıtadanız ancak bu üç ülkenin uluslararası politikada perspektifleri bir birine çok yakın. Birçok uluslararası sorunda rol oynayabileceğiz.
     Davutoğlu, kendisinin ve İsveç Dışişleri Bakanı Bildtin bahar aylarında Brezilyayı ziyaret edeceğini, Haziran ayında ise Brezilyada yeni bir üçlü toplantı planladıklarını kaydetti.
    
     -Konuk bakanlar-
    
     İsveç Dışişleri Bakanı Bildt de üçlü mekanizmanın oldukça verimli olduğunu belirterek, Bu nedenle görüşmelerimizi sürdürme kararı aldık dedi.
     Bildt, ülkesinin Türkiye ile Afganistanda aynı bölgede birlikte çalıştığını hatırlatarak, işbirliğinin birçok alanda süreceğine inandığını söyledi.
     Brezilya Dışişleri Bakanı Patriota ise üç ülkenin dünyanın farklı bölgelerinde olmasına karşın, dış politikada benzer yaklaşımları benimseyen, ekonomileri güçlü ve sadece bölgesel değil, uluslararası alanda da etkin rol oynayabilecek ülkeler olduğunu ifade ederek, Birlikte çalışmamamız için bir engel yok. Bu üçlü dayanışmanın başarılı olabileceğini düşünüyorum diye konuştu.
    
     -Barış inşasında üçlü dayanışma-
    
     Toplantının ardından basına dağıtılan Barış inşasında üçlü dayanışma metninde üç bakanın uluslararası toplumu meşgul eden pek çok konuda aralarındaki eş güdüm ve işbirliğini derinleştirme yönündeki kararlılıklarının altı çiziliyor.
     Ortak metinde Arap uyanışı ve Filistin sorunu dahil olmak üzere Orta Doğudaki gelişmeler ile küresel ekonomik kriz ve bunun siyasi yansımalarına dikkati çeken bakanlar, terörizm, yoksulluğun ortadan kaldırılması, iklim değişikliği, internet özgürlüğü ve nükleer yayılma gibi küresel meselelerde de görüş alışverişini sürdüreceklerini belirtti.
     Bakanların belirtilen tüm bu sorunların uluslararası toplumun acil ilgisine ve kolektif yanıtına ihtiyaç duyduğu konusunda mutabık kaldıkları vurgulanan metinde, şu ifadelere yer verildi:
     Bakanlar, bu anlayışla kendi düzeylerinde ve ya belirleyecekleri yetkililer arasında düzenli danışmalar gerçekleştirmek suretiyle görüş alışverişinde bulunmak ve kolektif girişimlerinin olumlu bir fark yaratacağı konularda ortak hareket ederek ilerleme sağlanmasına yardımcı olma konusunda mutabık kalmışlardır.
     Öte yandan basın toplantısı sırasında İsveç Dışişleri Bakanı Bildtin küçük oğlu Gustav ile yakından ilgilenen Davutoğlu, toplantının ardından konuk bakanlar ve aileleriyle Efes Antik Kenti ve Şirince köyünü ziyaret edecek.
    
     Muhabir: Senem Yazıcı / Nevbahar Kabaklı
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber 5. Büyükelçiler Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER