5. Büyükelçiler Konferansı

5. Büyükelçiler Konferansı -Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve büyükelçiler, Şehit Diplomatlar Anıtında düzenlenen törene katıldı -Davutoğlu: Diplomatlarımız hangi ülkede, şehirde görev yaparsa yapsın, başları öne eğilmeyecek, vakar


İZMİR (A.A) - 5. Büyükelçiler Konferansı kapsamında İzmirde bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve büyükelçiler, konferansın son etkinliğinde, Karşıyakada bulunan Şehit Diplomatlar Anıtında düzenlenen törene katıldı.
     Davutoğlu, anıta çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından yaptığı konuşmada, tarihte iz bırakmış büyük milletlerin dünyanın her yerinde şehit ve şehitlikleri olduğunu belirterek, Myanmarda olduğu gibi, tek bir şehit bile olsa, o şehidin mekanını bulmanın kendileri için vazife olduğunu söyledi.
     Büyük milletlerin bir diğer özelliğinin ise yaşanan büyük acılara rağmen asla kin tutmamak, başka milletleri ebedi düşman görmemek olduğunu ifade eden Davutoğlu, şehit diplomatların aileleriyle bir araya geldiğinde, ailelerin gösterdiği metanetli tutumu hayranlıkla ve saygıyla karşıladığını belirtti.
     Büyükelçiler Konferansının planlanması sırasında, anıtta düzenlenecek törenin, konferansın sonunda yer almasının kendi tercihi olduğunu belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:
     Konferansı, böylece mühürlemiş oluyoruz. Bu yıl Myanmarda, bugün burada ve Kanadada olmak üzere üç şehitlik ziyaretinde bulundum. Kanadada 27 Ağustos 1982de şehit edilen askeri ataşe Atilla Altıkatın, şehit edildiği kavşaktaki anıtının açılışına katıldık. Orada, eşleri hanımefendiyle tanıştım. Bu hanımefendinin gösterdiği metanet ve vakur duruş örnektir. Bu millet, şehitleriyle, eşleriyle herşeye direnecek manevi güce sahiptir. Tarihi hesaplaşmalar yüzünden bizi düşman addedenler, gayri insani saldırılarla mukabele etmek isteyenler çıkabilir, ama bilmeliler ki, bu millet başını eğmez, ne Yemende, ne Çanakkalede eğdi. Başımızı öne eğdiremeyecekler, bunu hiçbir güç yapamaz.
     Davutoğlu, anma törenlerinin de kin kültürünün bir parçası olarak değil, aziz şehitlerin anısına duyulan saygıdan ötürü yapıldığını söyledi.
     Görev başında şehit olan diplomatlar arasında yer almamalarına karşın, bugün törende iki özel ismi daha anmayı arzu ettiğini ifade eden Davutoğlu, vatana aidiyeti güçlü bir Ermeni vatandaş olan ve yakın zaman önce hayatını kaybeden Prof. Arman Manukyanı saygıyla andığını, Manukyanın Ermeni kökenli bir vatandaş olarak, diplomatlara saldırılar yapıldığı dönemde, bu saldırılara karşı açık ve net tutumuyla her zaman hatırlanacağını kaydetti.
     Davutoğlu, Toprağı bol olsun, bizim için kişinin dini, mezhebi, etnik kökeni değil, insani değerleri önemlidir. Türkiye Cumhuriyetine aidiyetle bağlı olan herkes, dini, mezhebi, kökeni ne olursa olsun, eşit haklara sahiptir dedi.
     Davutoğlu, Türkiyenin Bratislava Büyükelçiliği görevini yürütürken 2006 yılında kansere yenik düşen İzmirli kadın diplomat Suna Ilıcakı da bu törende saygıyla andıklarını kaydetti.
     Tarih boyunca, temsil görevi üstlenen diplomatlara saygı gösterildiğinin, elçiye zeval olmaz sözünden de anlaşılabileceği gibi, bu görevi üstlenenlere saldırının kabul edilemeyeceğini söyleyen Davutoğlu, şöyle konuştu:
     Bu saldırıları yapanlar, sadece tarihi ve etik körlük içinde değildiler, aynı zamanda insani değerler bakımından da körlük içindeydiler. Diplomatlarımız hangi ülkede, şehirde görev yaparsa yapsın, başları öne eğilmeyecek, vakarlarından birşey kaybetmeyeceklerdir.
    
     -İzmir Valisi Kıraç-
    
     Törende konuşan İzmir Valisi Cahit Kıraç da İzmirin EXPO adaylığı sürecinde, son dört gündür yoğun mesai harcayan diplomatların ve hükümetin desteğinin, kentin adaylık süreci için hayati önem taşıdığını belirterek, Davutoğluna verilen destek için teşekkür etti.
     Diplomatların, dünyanın dört bir köşesinde Türkiye Cumhuriyetini şanla ve şerefle temsil ettiklerini ifade eden Kıraç, şehit diplomatları minnet ve şükranla andıklarını kaydetti.
     Kıraç, Büyük devlet olmanın bedelleri vardır, bizim için bu bedellerin en ulvisi şehadet makamıdır. Bu ülkenin birliği ve bütünlüğü için şehadet mertebesine ulaşmış tüm şehitlerin aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum dedi.
     Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şehitlikteki törenin ardından AK Parti İlçe Başkanlığına kısa bir ziyaret gerçekleştirdi.
     Medical Park Hastanesinde tedavisi süren AK Parti Karşıyaka Kadın Kolları Teşkilat Başkanı Aysel Keskini de ziyaret eden Davutoğlu, Ankaraya gitmek üzere İzmirden ayrıldı.
    
     Muhabir: Senem Yazıcı
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber 5. Büyükelçiler Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER